Ravintolakonsepteja maailmalta: "Muutakin kuin ruokaa"

Ravintola tarjoaa makujen lisäksi monenlaisia muitakin elämyksiä. Maailmalla uusien ravintolakonseptien kehittelyssä mielikuvituksella ei ole rajoja.

Julkaistu

Teksti

Eeva Ylitalo

Kuvat

iStock ja ravintolat

Ateria yksin

New Yorkin Ichiran-ravintola tarjoaa elämyksiä yksin ruokailijalle. Ravintola haluaa riisua kokemuksesta kaikki häiriötekijät, kuten esimerkiksi sosiaalisen kanssakäymisen. Ajatuksena on, että asiakas keskittyy rauhassa vain makuelämykseen. Ravintolassa istutaan pöydässä yksin, jotta hetkessä olisi tilaa omille ajatuksille ja ateriasta nauttimiselle.

Tarjoaisitko juomia itsepalveluna? Tapster-baarissa Yhdysvaltojen Chicagossa valikoimissa on satoja hanaoluita asiakkaan itsensä otettavissa. Oluita saa kaataa hanoista vapaasti luottokorttia käyttäen, ja ne veloitetaan baarista poistuttaessa.

Puussa, luolassa tai vedessä

Ravintola voi tarjota asiakkailleen jotain ennenkokematonta. Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa, Yellow Treehouse -ravintola sijaitsee 40 metriä korkeassa puussa. Yhdysvalloissa taas newyorkilainen La Caverna vie vieraansa maan alle luolamaiseen kellariin, jonka katosta roikkuu tippukiviä. Malediiveillä on meren alla sijaitseva 14-paikkainen Ithaa-ravintola, josta avautuu upea panoraamanäköala merenalaiseen maailmaan. Eri puolella maailmaa on kokeiltu esimerkiksi BBQ Donut -konseptia, jossa ruoka nautitaan kelluvassa kumiveneessä. Frying Pan -ravintola New Yorkissa puolestaan tarjoaa mahdollisuuden ruokailla historiallisessa kelluvassa majakassa.

Ravitsemusliiketoiminnan liikevaihto kasvoi Suomessa vuonna 2022 7% vuoden 2019 tasosta.
Lähde: Mara

ML 4 23 Trendit Ravintolakonsepteja maailmalta 2

Agenttiseikkailu tai sirkus

Ravintolaelämys ja viihde sopivat hyvin yhteen. Amsterdamilaisessa Supperclubissa asiakas nauttii live-esityksistä ja artisteista sängyssä maaten. Lontoon pan-aasialaista ruokaa tarjoavassa Circus-ravintolassa ruokailijat yllätetään akrobatialla, jonglöörauksella tai klovnerialla. Yhdysvalloissa SafeHouse-ketjun ravintoloissa vieraat ovat salaisia agentteja, jotka suorittavat vihjeiden avulla erilaisia tehtäviä ja käyttävät salasanaa päästäkseen sisään ravintolaan.

ML 4 23 Trendit Ravintolakonsepteja maailmalta 3 Spyce-ravintolassa Bostonissa robotit käyttävät wokkeja ja annostelevat aineksia. Tämä vähentää työvoimakustannuksia ja alentaa annosten hintoja.

Kännykkä käytössä vai ei?

Joskus on hyvä tarjota vapautta kännykästä. Hearth in NYC -ravintola New Yorkissa auttaa asiakkaitaan tässä piilottamalla heidän puhelimensa ruokailun ajaksi. Toisaalta kännykkä voi olla myös hyödyksi: Taranna-ravintolassa Bostonissa ruokiin on piirretty kalmarimusteella QR-koodeja, joista asiakkaat voivat skannata aterian ainesosia, valmistustapoja ja katsoa videolta ateriaan liittyvän taustatarinan.

ML 4 23 Trendit Ravintolakonsepteja maailmalta 4

Lähteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä