Apua ravintoloille vastuullisuushaasteisiin

Ravintoloiden ei tarvitse tietää ja osata kaikkea itse. Kespro jakaa asiantuntijatietoa ja kouluttaa asiakkaitaan vastaamaan vastuullisuushaasteisiin.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Sami Heiskanen

Ravintolatukkurin rooli on muuttunut perinteisestä tavarantoimittajasta asiakkaiden yhteistyökumppaniksi ja sparraajaksi. Tuotteiden lisäksi nyt kysytään ratkaisuja.

Kespron asiakkaat haluavat laadukkaiden tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi yhä useammin palvelua oman liiketoimintansa vastuullisuuden kehittämiseen. Pyrkimys kytkeytyi pitkään tuoteturvallisuuden varmistamiseen. Nykyään vastuullisuus kiinnostaa laajemmin. Tärkeä painopiste on vähentää ruokahävikkiä.

Kespro tarjoaa asiakkailleen laadukkaiden tuotteiden ja raaka-aineiden lisäksi myös palvelua oman liiketoiminnan vastuullisuuden kehittämiseen.

”Vastuullisuus on myös ravintola-alalla voimistuva trendi. Asiakkaamme ovat hyvin erilaisia, kuten ovat yrityksetkin, mutta ruokahävikki on kaikille yhteinen haaste. Siinä vastuullisuusasioiden edistäminen ja kustannussäästöt kulkevat käsi kädessä”, QEHS Manager Mia Haavisto kertoo. Haavisto vastaa Kesprossa laadusta, elintarviketurvallisuudesta, vastuullisuudesta ja työsuojelusta.

Ravintolan toiminnan kehittämisen kannalta on oleellista tunnistaa, missä ja millaista ruokahävikkiä syntyy. Kespro onkin järjestänyt asiakkaalle ruokahävikin seurantaa. Oikeilla tuoteratkaisuilla ja pakkauskoilla pystytään myös vaikuttamaan hävikin syntymiseen.

Hävikki hyötykäyttöön

Hävikkiä syntyy aterianvalmistuksen eri vaiheissa. Olennaista on hyvä suunnittelu.

”Monesti hävikinhallinta alkaa jo ruokalistojen suunnittelusta. Kespro tarjoaa niiden laatimisessa ideoita asiakkailleen. Olemme myös kehittäneet reseptejä ruokahävikin vähentämiseksi – sosekeiton jämät on helppo hyödyntää sämpylätaikinassa”, Haavisto kertoo.

Biojätettä syntyy keittiössä esimerkiksi tuoretuotteiden kuorimisesta ja pilkkomisesta. Teollisesti samaan pystyttäisiin usein tehokkaammin ja energiaystävällisemmin.

Ravintola-asiakas taas saattaa kauhoa ravintolan noutopöydästä isolle lautaselle huomaamattaan enemmän kuin pienemmälle. Pienemmässä tarjoiluastiassa lounastarjoilun lopun vähäiset ruokamäärät taas näyttävät houkuttelevimmilta. Tähän ratkaisuksi Kespro tarjoaa apuja oikeanlaisten astioiden valintaan. Kespron astiakuvastoon on koottu vinkkejä hävikin vähentämiseksi kattauksen keinoin.

”Valikoimistamme löytyy optimoituja pakkauskokoja sekä kunkin asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivia uudelleensuljettavia pakkauksia ja sopivan jalostusasteen tuotteita. Tärkeää toki on myös, että asiakas käyttää vanhenevat tuotteet ensin hävikin välttämiseksi.”

Vastuullisesti yhdessä

Kesprossa ja K-ryhmässä on tehty töitä jo vuosia vastuullisuusasioiden huomioimiseksi kaikessa toiminnassa. Yhtiö haluaa jakaa kertynyttä tietoa asiakkailleen. Haavisto sanoo, että ravintolatukun vastuullisuustekemiseen suorastaan kuuluu auttaa ravintoloita ja kahviloita onnistumaan näiden oman liiketoiminnan vastuullisuushaasteissa.

Uuden jätelain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna, ja siihen liittyen Kesprossa selvitetään yhtiön logistiikan hyödyntämistä asiakkaiden pakkausmateriaalien poiskuljetuksissa. Kuluvan vuoden suunnitelmissa on myös tuotteiden hiilijalanjälkitietojen raportoinnin kehittäminen.

”Olemme haastaneet asiakkaat keskustelemaan siitä, mikä on vastuullisessa toiminnassa tärkeintä. Näin olemme lisänneet omaa asiakasymmärrystämme ja siirtäneet tekemisemme fokusta aidosti merkittävien asioiden kehittämiseen.”

Ajan tasalla pysyminen on vaativaa. Kespron sparrausapu onkin otettu hyvin vastaan. Yhtiö jakaa omissa kanavissaan tietoa monista ajankohtaisista asioista. Tarvittaessa asiakkaille järjestetään halutuista teemoista myös koulutusta.

”Myymme tuotteiden lisäksi tietoa ja osaamista. Ratkaisujen luomisessa hyödynnämme ison talon monipuolista asiantuntijuutta.”

Mia Haavisto ”Ruokahävikki on kaikkien asiakkaidemme yhteinen haaste”, Kespron QEHS Manager Mia Haavisto kertoo.

YK:n ja EU:n tavoitteena on ruokahävikin puolittuminen vuoteen 2030 mennessä.

  • Kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta menee hävikkiin lähes kolmannes.
  • Suomessa osuus on merkittävästi pienempi, 10–15 prosenttia.
  • Suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400–500 milj.kg vuodessa.
  • Kotimaisesta hävikistä viidennes kertyy ravintolapalveluista.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä