Buddhakulho eli buddha bowl

Kulho teki terveellisestä annoksesta ison hitin. Miten valmistetaan paras buddha bowl?

Julkaistu

Teksti

Leena-Kaisa Laakso & Kespro

Kuvat

Shutterstock & Kespro

Buddhakulho. Proteiinikulho. Makrokulho. Hippikulho. Sateenkaarikulho. Tiedättehän. Ne isot kulhot täynnä kasviksia, täysjyvää, salaatteja, pähkinöitä. Päällä vinkeän värinen kastike. Buddhakulhot ovat täällä, isosti.

Amerikkalaisista vegaaniravintoloista alkunsa saanut, kulhoon koottu kasvisruoka on noussut ennennäkemättömään suosioon. Maailmalla buddhakulhoja myydään paljon ja etenkin mukaan. Siitä on tullut hitti, joka yhdistää terveellisyyden ja helppouden. Mutta mikä buddhakulho on ja miten se tehdään?

Mitä laittaa täytteeksi buddha bowliin?

Kulho voi olla lämmin ruoka, raakaruoka tai vaikka nuudeliannos. Buddhakulho on usein vegaaninen, mutta voi se sisältää lihaakin. Annoksen voi koota vaikka värien mukaan ryhmitellen.

Vihreät vihannekset

Kulhoon sopivat vaikkapa pinaatti, kaali, parsakaali, vihreät pavut, ruusukaali tai salaatti.

Jyvät ja viljat, kuten riisi, couscous, kvinoa tai ohranjyvät

Voit kokeilla myös pastaa ja nuudeleita.

Kasvikset raakana, höyrytettynä tai paahdettuna

Hyvin sopivat sipuli, porkkana, kurpitsa tai punajuuri. Kokeile myös avokadoa.

Palkokasvit tai muut proteiininlähteet

Kikherneet, pavut, tofu, linssit tai vaikka kananmunat ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Kastike, valmis tai itsetehty

Kastikkeena voi käyttää hummusta tai tahinia. Kokeilemisen arvoinen on myös makrobioottisen ajattelun inspiroima, inkivääriä, misoa, soseutettua porkkanaa, vaahterasiirappia ja valkosipulia yhdistävä kastike

+ Muista myös pähkinät ja siemenet!

Vain Kesprosta bowl dark pysty Kulho on Villeroy & Bochin The Rock sarjaa – saatavilla ammattikeittiöille Suomessa vain Astiatukku Kesprosta.

Kulho on tärkeässä roolissa

”Buddha bowl” -nimen alkuperästä on monta tarinaa. Yhden mukaan täysi kulho on kuin buddhan vatsa, toisen mielestä nimi viittaa munkkeihin, jotka kiersivät katuja kulho kourassa ruokaa etsimässä, kolmas näkee kulhon kiitollisuuden ja ravinnon symbolina. Oli alkuperä mikä hyvänsä, buddhakulhon kulho ON tärkeä. Kulho on se, mistä kaikki lähtee.

Parasta on, jos kulho on reilun kokoinen, kivannäköinen ja uniikki. Sellainen, jolla on tarina. Käsintehtyä keramiikkaa, puusta veistetty, perintö menneiltä vuosilta. Sopivat astiaratkaisut löydät aina Astiatukku Kesprosta, kysy lisää myyjältäsi!


Kivannäköisen kulhon lisäksi buddhakulho tarjoaa hyvän kokonaisuuden ravitsevaa, terveellistä ja kaunista ruokaa. Useimmiten aineksina on viljaa, kasviksia, proteiinia ja herkullinen kastike. Tiukkoja sääntöjä kulhon kokoamiseen ei ole. Perusidea on yhdistää vihanneksia, viljaa, kasviksia, proteiinia ja hyviä rasvoja.

Kun vegaanibloggari Jenné Claiborne kokoaa buddhakulhon, tärkeää on se, miten raaka-aineet asetellaan. Claibornen mallissa kaikki on omissa lohkoissaan, kuin ruokapaletissa. Ensin kulhoon laitetaan vierekkäin täysjyvät, palkokasvit ja vihreät vihannekset, ne muodostavat ensimmäisen kerroksen. Loput kasvikset kootaan näiden päälle, ja kokonaisuus viimeistellään kastikkeella. Kaikki raaka-aineet ovat näkyvissä ja kulho visuaalisesti hauskan näköinen.

Buddhakulhossa raaka-aineet ovat tasapainossa

Jinin ja Jangin tasapainoa tavoittelevat voivat tehdä kulhosta vaikkapa makrobioottisen ”makrokulhon”, jossa ruuan energiat ovat balanssissa. Buddhakulhon perusraaka-aineet sopivat jo sinällään kasviksia, täysjyväviljaa ja kasviproteiineja suosivaan makrobioottiseen ajatteluun. Pääraaka-aineeksi valitaan makrobioottisen ruokavalion suosikki, keitetty täysjyvävilja. Kun siihen lisätään höyrytettyjä vihanneksia, juureksia, palkokasveja ja ripaus pähkinöitä, makrobioottinen kokonaisuus on valmis.

Makrobioottisen ruuan ytimessä ovat vastakkaiset voimat Jin ja Jang. Jin on säilyttävä, sisäänpäin kääntyvä, Jang uutta luova, ulospäin suuntautuva. Jinin ja Jangin huomioivassa ateriassa nämä voimat ovat tasapainossa. Pääraaka-aineet ovat Jangia, ja Jang-pitoisuutta voi lisätä muun muassa kuumentamalla ja maustamalla. Liiat Jin-tuotteet, kuten sokerin, perunan, munakoison ja valkoisen vehnän, voi jättää makrokulhosta pois. Ripaus vastavoimaa kuitenkin tarvitaan. Sitä tuo vaikkapa kastike ja ruuan viilentäminen.

Buddhakulho voi olla raakaruokaa, lämmintä ruokaa tai vaikka wokkinuudeleita. Kulhon voi koota värien mukaan ryhmitellen. Tyyli on vapaa, ja se on buddhakulhon hienous.

Katso lisää inspiraatiota Kespro Tuoretukusta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä