Budjetointi - Numerot ohjaamaan toimintaa

Kespron Food Inspiration Manager Anssi Nurminen ja ammattikorkeakoulu Haaga-Helian laskentatoimen lehtori Pekka Heikkilä käyvät läpi ravintolan tuloslaskentaa ja neuvovat miten ravintolayrityksen budjetointijärjestelmä toimii. Nyt vuorossa budjetointi!

Julkaistu

Ravintolan menestysresepti vaatii budjetointi- ja seurantajärjestelmän. Budjetointi on suunnittelun ja johtamisen apuväline: kun luvut ovat kunnossa, on ravintolaliiketoiminnan onnistuminen todennäköisempää. Menestysresepti ei silti synny hetkessä, vaan vaatii luovimista erilaisten suunnitelmien ja skenaarioiden välillä.

  • Tulosbudjetti on kannattavuuden suunnittelun ja seurannan työkalu.

  • Tulosbudjetti on tuloslaskelmamuotoon laadittu tulevaisuuden tulossuunnitelma, jonka avulla suunnitellaan ensin tavoiteltu liikevaihto ja yrityksen kustannusrakenteen mukaiset kulut. Näistä löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa: Ravintolan myynti, liikevaihto ja myyntikate – Numerot ohjaamaan toimintaa.

  • Rahoitusbudjetin tehtävä on varmistaa yrityksen maksuvalmius tulevaisuudessa. Liiketoiminnasta tulevalla kassavirralla pitäisi pystyä hoitamaan yrityksen lyhytvaikutteiset juoksevat kulut, lainojen lyhennykset, korkokulut ja mahdolliset osingonmaksut omistajille tai yksityisotot omistajille henkilöyhtiöissä.

  • Budjetti on yrityksen sisäisen laskentatoimen tärkein työkalu. Se tähtää asetettuun taloudelliseen tulokseen ja perustuu yleensä vuotuiseen toimintasuunnitelmaan.

  • Budjetoinnilla määritellään esihenkilöiden vastuut. Esimerkiksi ravintolapäällikkö on myynnin ja salin toimintakulujen vastuuhenkilö. Keittiöpäällikkö tai -mestari vastaa keittiön raaka-aine-, työvoima- ja muista toimintakuluista. Yleisesti operatiivinen johto vastaa tuloksesta käyttökatteeseen asti.

  • Budjetti ja sen toteutuminen voi olla myös palkitsemisjärjestelmän peruste. Esimerkiksi ravintolan saavuttaessa budjetoidut tulostavoitteet vastuussa olevat tai koko henkilökunta palkitaan erikseen sovitulla tavalla.

  • Rahoitusbudjetilla osoitetaan ulkoisille rahoittajille, että yrityksellä on kyky hoitaa lainanhoitomaksut tulevaisuudessa.

  • Budjetoinnin peruskausi on yrityksen tilikausi, jolloin etukäteen tehdään budjetti pääsääntöisesti kuukausitasolla. Budjettikauden sisällä budjetoituja lukuja voidaan säätää tai hienosäätää tekemällä tarkempia päiväkohtaisia kuukausiennusteita.

  • Budjettierojen seuranta budjetoitujen ja toteutuneiden lukujen välillä on perusta korjaaville toimenpiteille liiketoiminnassa.

Muista nämä!

  1. Ota budjetointi ja sen seuranta osaksi päivittäistä liiketoimintaa.
  2. Opettele ymmärtämään budjettipoikkeamia ja reagoimaan niihin nopeasti.
  3. Kun teet budjettia tai tulosennustetta, ole realistinen ja rohkea ennustaessasi tulevaa!
  4. Käy henkilöstön kanssa säännöllisesti läpi yrityksen taloudelliset tavoitteet ja toteutuneet tulokset. Sitouta henkilöstö tavoitteisiin.

Alla esimerkki ravintolan yhden kuukauden tulosbudjetista ja toteutuneista luvuista sekä budjettierojen analysoinnista

Numerot ohjaamaan toimintaa

Reseptivinkki! Näin varioit Menu Tomaattikastikkeen

  • Provencale: Lisää kastikkeeseen hienonnettuja yrttejä.
  • Arrabbiata: Kuullota sekaan hienonnettua chiliä ja valkosipulia.
  • Creole: Kuullota paprikat, sipulit ja varsisellerit. Lisää tomaattikastike, cayanne-pippuri sekä paprikajauhe, kiehauta.
  • Marinara: Kuullota hienonnetut sipulit. Lisää tomaattikastike sekä hienonnetut yritit ja tarjoile.
  • Norma: Paista munakoisokuutioita pannulla, lisää tomaattikastike sekä ricottajuustoa ja kiehauta.

Vinkki! Yhdestä valmiskastikkeesta voi varioida useita eri kastikkeita ja näin optimoida raaka-ainekuluja.

Tuotteet Kesprosta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä