E. Ekblom on kokonaisvaltaisesti mutkaton bistro Turussa

Tunnelmaltaan ja ruoaltaan helposti lähestyttävä bistro toimii ajassa, jossa asiakkaat ovat tarkkoja rahoistaan ja haluavat pistäytyä syömään spontaanisti.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

HKScan Finland Oy

Kaupallinen yhteistyö

HKScan Finland Oy

Viime aikoina niin moni uusi avattu ravintola on ollut bistro, että Helsingissä puhutaan jo bistroutumisesta. Turussa Voiveljet-yhtiön E.Ekblomin Jannen Kattila on ottanut oman paikkansa jo reilut kymmenen vuotta sitten. Yhtiön toimitusjohtaja Janne Juvosella on vahva näkemys siitä, miksi juuri bistro toimii tässä ajassa niin hyvin. Kun E.Ekblomin Jannen Kattila aloitti bistrokonseptilla vuonna 2011, keskiviikkoisin vaihtuvan kolmen ruokalajin menun miettiminen aloitettiin aamulla.

”Ajatus oli että, kaikki maku on yhdessä kauhassa ja että ruoan voi nostaa esiin yhdessä kattilassa”, Juvonen kertoo.

Nykyään Jannen Kattilan menua viilataan enemmän, mutta edelleen bistron ydin on reilu ja ronski ruoka sekä selkeä ja asiakasystävällinen hinnoittelu.

”Reilusti alle sadan euron pitää saada ruoat, juomat ja vatsa täyteen. Kun hinta menee yli sadan euron, väki vähenee.”

MN 3 24 Premium Case Bistro 2 Voiveljet-yhtiön E.Ekblom sijaitsee Turussa Aurajoen tuntumassa.

Spontaanius suosii bistroja

Juvonen on ehtinyt pitkällä urallaan nähdä erilaisia vaiheita. Viime vuosina ihmisten rahan käyttö on selkeästi tiukentunut. Myös ravintolakäyttäytyminen on muuttunut. Jos ennen koko ilta istuttiin samassa ravintolassa pitkän kaavan mukaan, nyt iltaan käytetty raha jakautuu eri ravintoloiden kesken.

E.Ekblomin Jannen Kattilassa bistron ydin on reilu ja ronski ruoka.

”Ruoan kanssa otetaan ehkä vain lasi viiniä, ja drinkki mennään ottamaan muualle”, Juvonen sanoo.

Asiakkaiden kokeilunhalu ja spontaanius suosivat bistroja. Päätös ruokapaikasta saatetaan tehdä vain puoli tuntia ennen ravintolaan saapumista. Pöytävaraus tehdään kännykällä kävellessä, kun nälkä yllättää.

”Bistroon voi mennä lasilliselle, ottaa kinkkua tai paahdettua leipää, jotain pientä. Aina ei tarvitse ottaa koko repertuaaria.”

Päivitettyjä klassikoita

E.Ekblomin Jannen Kattilan lista tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja ja ohjaa systemaattisesti nauttimaan koko menun. Siihen johdattelee myös hinnoittelu. Kolmen ruokalajin menu maksaa 45 euroa, viinipaketin kanssa 80 euroa.

”Menu toimii meillä hyvin niin misan kuin tarjoilunkin puolesta sekä taloudellisesti”, Juvonen kertoo.
Bistroruoan pariin houkuttelee Juvosen mukaan ruoan selkeys.

”On ehkä vähän kyllästytty kikkailuun. Bistroruoan kanssa ei tarvitse arvailla, että mitä tässä syön, tai yrittää poimia eri värisiä pisteitä lautaselta yhtä aikaa suuhun.”

MN 3 24 Premium Case Bistro 4 HKScanin tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat annoksiinsa tarvitsemansa ja haluamansa raaka-aineet.

Ravintolamaailma on myös kääntynyt päälaelleen. Nyt kun kotonakin syödään sushia ja muuta ravintolaruokaa, ravintolaan mennään nauttimaan esimerkiksi sesongin risotto tai parempi burgeri.

Nousevissa ruokalajeissa näkyy myös nostalgian kaipuu. ”Ihan hauskaa, että ihmiset nauttivat taas pippuripihviä kermakastikkeessa. Se oli aika pitkään pois, mutta nyt tulee takaisin”, Juvonen kertoo.

Pikavoittoja bistroruoankaan parissa ei ole otettavissa. Selkeän ja yksinkertaisenkin ruoan täytyy olla mietittyä ja hyvin valmistettua.

Hyvistä raaka-aineista

Jannen Kattilaan monet liharaaka-aineet tulevat esimerkiksi valmiiksi kypsennettyinä, puhdistettuina tai leikattuina. Tämä säästää keittiön työaikaa.

Vuoropuhelua raaka-ainetarpeista käydään tavarantoimittajien kanssa jatkuvasti. Juvonen arvostaa sitä, että inflaation paineessa tuotteita mietitään myös yhdessä.

”Meidän tehtävämme on varmistaa, että ravintoloitsijat saavat tarvitsemansa ja haluamansa raaka-aineet”, HKScanin kehityspäällikkö Sami Rekola kertoo.

Asiakkaiden kokeilunhalu ja spontaanius suosivat bistroja.

Yhteistyössä hiotaan niin pakkaus- ja palakokoja kuin jalostusasteita. Toimitusrytmikin elää, ja siihenkin tavarantoimittajat mukautuvat.

”Ravintoloilla on pieniä tiloja ja pieniä varastoja. Ravintolassa ei voi olla tilannetta, jossa raaka-aineet loppuvat ja asiakkaille ei ole myytävää.”

Rennon hiottu palveluketju

Puheensorina, ihmiset ympärillä, sopiva säpinä, pehmeä tunnelma kynttilöineen. Enemmän kuin ruoasta ja juomasta, onnistunut ilta saatetaan muistaa hyvästä seurasta ja sujuvasta palvelusta.

”Ruoan täytyy tulla rivakasti ja illan edetä sopivassa tahdissa. Tarjoilun pitää olla mutkatonta ja iloista, ei tuputtamista ja selittämistä. Tuotteet puhuvat puolestaan. Ne ovat selkeitä, maistuvat siltä, mitä niissä on. Kun lautanen tulee eteen, tiedät mitä siinä on.”

Juvonen peräänkuuluttaa ravintolalta itsevarmuutta, luottamista omaan tekemiseen ja ammattitaitoon. Itseluottamusta ruokkii myös se, että bistrossa on helppo onnistua.

”Odotukset fine dining -ravintolaan on aina niin kovat, että niihin on vaikea yltää. Bistroon tullaan rennommalla asenteella, ja asiakkaat lähtevät tyytyväisempinä ulos.”

MN 3 24 Premium Case Bistro 1

HKScan

  • Pohjoiseurooppalaisella ruokatalolla on yli sadan vuoden historia.
  • Yritys työllistää Suomessa noin 2 900 ammattilaista.
  • Kotimarkkinoita ovat Suomi ja Tanska.
  • Tuotemerkkejä ovat muun maussa HK®, Kariniemen® ja Via®.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä