Holittomana kiitos

Ravintolan harkittu alkoholittomien juomien valikoima kasvaa. Monet haluavat holittomia, vaikka alkoholia välillä nauttisivatkin.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Antero Semi

Makuelämyksiä, ei haittatekijöitä

Alkoholittomat juomat ovat iso ilmiö niin maailmalla kuin Suomessa. Niiden suosio liittyy laajempaan hyvinvoinnin trendiin – kuluttajat vaalivat terveyttään ja miettivät ravintolaillassa seuraavaa päivää. Mausta ei kuitenkaan haluta tinkiä. Huolella suunnitellulla juomavalikoimalla ja laatuun panostamalla alkoholittomista juomista voi saada myös mukavasti katetta.

”Halutaan makuelämyksiä mutta ei haittatekijöitä”, juomakonsultti Mika Koivula tiivistää. Sober curious -ilmiö eli uteliaisuus raittiuteen nousee, ja samalla yhä useammat haluavat alkoholittomia ainakin joskus.

Kespron tuotepäällikkö, viiniasiantuntija Vesa Kaukjärvi kertoo, että erilaiset alkoholittomat ratkaisut kiinnostavat nyt ravintoloita laidasta laitaan.

”Alkoholiton tuote on hyvä palvelutuote. Sen huomaa, jos ravintola on miettinyt nämä, eikä olla menty sieltä, missä aita on matalin”, Vesa Kaukjärvi sanoo.

Samalla alkoholittomista voi saada katetta.

”Varsinkin, kun juhlakauteen mennään, jokaisella paikalla pitää olla alkoholiton vaihtoehto, on se sitten olut tai viini. Myös cocktailien kanssa, kun tilaisuudessa on paljon ihmisiä, pitää olla alkoholiton vaihtoehto tarjolla.”

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 007

Laadukkaat oluet ja viinit

Alkoholittomien suosion kärjessä ovat olleet jo vuosia oluet, joissa on nykyisin laatua sekä valikoiman laajuutta. Koivula pohtii, että kysyntä on kasvanut laadun perässä, mutta toisaalta laatu ehkä nousi, koska kysyntä kasvoi. Nykyisin ei riitä, että tarjolla olisi vain alkoholitonta peruslageria.

Oluiden vanavedessä myös alkoholittomat viinit ovat vahvassa kasvussa. Kaukjärvi kertoo, että niiden myynti on lisääntynyt Kesprossa viimeisen vuoden aikana peräti 80 prosenttia. Niissäkin laatu on noussut. Tarjolla on nyt entistä kuivempia vaihtoehtoja sekä myös premium-tason tuotteita.

Viinit

Alkoholittomissa viineissä myyvät etenkin kuohu- ja valkoviinit, mutta myös alkoholittomat punaviinit ovat nousussa. Alkoholiton kuohuviini on juhlakaudella hyvä alkumalja.

Oluet

Alkoholittomien oluiden valikoimassa on nykyisin ­syvyyttä. Asiakkaille kannattaa tarjota erilaisia vaihtoehtoja, lagerista IPAn kautta souriin.

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 006 Alkoholittomat juomat ovat yksi juomatuotespesialisti Mika Koivulan erityisistä mielenkiinnon kohteista. Kuvauspaikkana on Bar Mate Helsingissä.

Ravintolan omat sekoitukset

Alkoholittomat cocktailit ovat iso ilmiö. Ne ovat rantautuneet myös Suomeen, vaikka Mika Koivula vielä odottaakin, että joku cocktailbaari nostaisi ne kunnolla keskiöön. Niissäkin korostuu laatu, eikä esimerkiksi valmismehujen sekoittaminen riitä. Makuja saadaan esimerkiksi sitruksilla, siirapeilla, kylmäuutetulla teellä tai etikalla.

Alkoholittoman cocktailin voi yhdistää myös ruokaan. Silloin sekä lautasella että lasissa voi olla samankaltaisia makukomponentteja, esimerkiksi yrttejä tai marjoja. Juoma voi pohjautua vaikka alkoholittomaan viiniin.

Alkoholittomat juomapaketit ovat nousseet viinipakettien rinnalle, ja mietityissä makupareissa käytetään luovuutta. Vesa Kaukjärvi arvioi, että asiakkaat ovat nykyisin valmiita maksamaan mielenkiintoisista vaihtoehdoista. Listalle sopivat esimerkiksi ravintolan itse tekemät tuorepuristetut mehut tai teepohjaiset juomat, joilla voi luoda hyvinkin kustannustehokkaasti katetta.

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 001

Alkoholiton aperitiivi

Alkoholittomaan aperitiiviin pätee sama kuin alkoholilliseen – sen kannattaa olla kuiva, melko lyhyt ja ruokahalua herättävä. Tämä alkoholiton cocktail on muunnelma klassisesta French 75 -cocktailista.

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 005 Katso myös muut jouluratkaisut ravintoloille ja tilaa joulu Kesprosta!

Glögi

Laadukkaaseen valmiiseen glögiin voi saada lisäsävyjä käyttämällä koristeita, esimerkiksi appelsiinia, kanelitankoa tai tähtianista. Myös glögin ja kuohuviinin kylmän sekoituksen voi tehdä alkoholittomana.

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 003 Alkoholittomissa lisäarvoa voi tuottaa tekemällä juomat itse. Esimerkiksi erilaiset tuorepuristetut mehut, teepohjaiset juomat tai teestä käyttämällä valmistettava kombucha toimivat ruokajuomina.

Kombucha

Alkoholittomissa lisäarvoa voi tuottaa tekemällä juomat itse. Esimerkiksi erilaiset tuorepuristetut mehut, teepohjaiset juomat tai teestä käyttämällä valmistettava kombucha toimivat ruokajuomina.

Tisleet

Alkoholittomat tisleet ovat suhteellisen tuore juomakategoria, joka on hyvä pohja drinkeille. Perinteinen tonicvesi on helppo jatke, mutta myös collins- ja sour-tyyppiset cocktailit toimivat.

MN0522 Makuelamyksia ei haittatekijoita 004 Campomilla 75.

Reseptivinkki: Campomilla 75

Ostoslistalle:

  • 20 ml sitruunamehua
  • 20 ml kamomillasiirappia *
  • 40 ml alkoholitonta tislettä

*Kylmäuuta yksi pussi kamomillateetä per 100 ml vettä jääkaapissa yön yli. Poista teepussit ja kaada kylmäuutettu tee kattilaan. Lisää samassa suhteessa taloussokeria ja kylmäuutettua teetä. Lämmitä, kunnes sokeri on imeytynyt nesteeseen. Pullota ja säilytä kylmässä.

Valmista näin:

  • Lasin täyttöön: alkoholitonta kuohuviiniä
  • Tekotapa: ravistus jäiden kanssa
  • Lasi: cocktail
  • Koriste: sitruunankuoriMe Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä