Honkatarhat – Salaattia kiertotalouden voimalla

Honkatarhojen toiminta alkoi jo yli 30 vuotta sitten Honkajoen Kirkkokallion alueella. Viljelyn edellytykset ovat nojautuneet alusta asti vahvasti kiertotalouteen sekä teknologian hyödyntämiseen.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Honkatarhat

Kuvat

Honkatarhat

Honkatarhat Oy:n perustaja Timo Rapila oli aikoinaan uranuurtaja salaattien viljelyssä, sillä hän oli ensimmäisiä viljelijöitä, joka alkoi viljellä ruukkusalaattia vesiviljelyssä, keinovalon alla. Intohimoinen halu viedä kehitystä eteenpäin ja saada suomalaisille ympärivuotisesti muutakin kuin kiinankaalia on vienyt toiminnan nykyiselle tasolle.

Kasvihuonevihannesten viljely aloitettiin kasvihuonekurkulla ja muutama vuosi myöhemmin (v. 1998) aloitettiin myös salaattien ja yrttien viljely. Viljelypinta-alaa Honkatarhojen kasvihuoneilla on 4 ha. Pääkasvina on jääsalaatti, muita salaatteja ovat tammenlehti, lehtisalaatti, makea frisee ja romaine-salaatti.


Kirkkokallion symbioosi on kiertotalouden edelläkävijä Suomessa ja maailmalla

Honkatarhoilla kiertotalous on arkipäivää. Kirkkokallion energiapuisto Honkajoella koostuu seitsemästä eri toimijasta, jotka ovat symbioosissa keskenään. Iso osa alueen energiavirroista kiertää laitoksesta toiseen kuin ikiliikkuja. Jokaisen jäte on muodostunut naapuriyrityksen hyötyresurssiksi.

Moottorivoimalaitoksella biokaasusta valmistetaan sähköä. Hukkalämpö muunnetaan prosessihöyryksi. Syntynyttä kaukolämpöä käytetään kasvihuoneiden lämmityksessä. Vihannesten tuotannosta syntyvät jätteet hyödynnetään alueen bioenergialaitoksessa.

Kirkkokallion energiapuisto tunnetaankin kiertotalouden edelläkävijänä niin Suomessa, kuin maailmanlaajuisesti.

Honkatarhat Oy:n hiilijalanjälki lähestyy nollaa

Honkatarhat Oy:n tuotannon hiilijalanjälkeä on aktiivisesti pienennetty vuosi vuodelta. Viimeisen neljän vuoden aikana se on kutistunut 84 % ilman kompensointia. Vuonna 2022 Honkatarhat Oy:n tuotannon hiilijalanjälki oli 0,078 CO2-ekvivalentti (kg)/myyty tuote. Se on yli puolet vähemmän kuin keskimäärin salaatintuotannossa Suomessa ja 32 % pienempi Honkatarhojen vuoden 2021 hiilijalanjäljestä.

Huimaan laskuun ovat vaikuttaneet ensiksikin uusiutuvien energialähteiden käyttöönotto sähkön osalta. Toiseksi suurin osa salaateista kasvatetaan täysin ilman ruukkuja, kuten leikattu jääsalaatti ja ruukkusalaattien kasvatusruukut on vaihdettu uusiomuovista valmistettuihin ruukkuihin. Kolmantena vaikuttimena on ollut viljelyteknisten asioiden kehitys. Esimerkiksi lannoitteiden kulutusta on saatu laskettua 19 %, vaikka tuotantomäärät ovat nousseet.

Honkatarhat-salaatit Teknologian hyödyntäminen kasvihuoneilla on huippuluokkaa. Esimerkiksi salaattikourut siirtyvät automaattisesti pakkaamon puolelle kuljettimia pitkin.

Puutarha-ala on hyvin energiaintensiivinen. Energian osalta Honkatarhoilla on mahdollisuus käyttää lauhdelämpöä ja hiilineutraalia sähköä. Lämmön osalta Honkatarhat on aina käyttänyt hukkalämpöä, joka tulee viereisen yrityksen lauhdelämmöstä.

Honkatarhat Oy on IP Sigill + Ilmasto- ja IP Työehdot -sertifioitu. Sigill Ilmasto -merkkiä voi käyttää vain sellaisten tuottajien raaka-aineissa ja koristekasveissa, jotka ovat tehneet kaikkensa ilmastovaikutustensa vähentämiseksi.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä