Jätelaki uudistuu - mitä se merkitsee?

Jätelaki on uudistumassa, ja sillä on tarkoitus vauhdittaa yhdyskuntajätteiden kierrätystä. Kespron asiakkaille uudistunut jätelaki tulee merkitsemään lajitteluvelvoitteiden lisääntymistä.

Julkaistu

Uuden jätelain mukaisesti yritysten tulee alkaa lajitella entistä laajemmin eri jätejakeita

Jätelaki uudistuu

Lajitteluvelvoite koskee yrityksiä, joilla täyttyvät tietyt viikoittaiset painomäärät jätemäärissä.

Tämän hetken tiedon mukaan lajitteluvelvoite astuu voimaan, kun yrityksellä kertyy biojätettä vähintään 10 kg viikossa, kuitu- ja muovipakkauksia vähintään 5 kg viikossa ja lasipakkauksia 2 kg viikossa.

Vielä ei ole tiedossa, millaiset ohjeet tulevat olemaan esimerkiksi muovipakkausten keräämiselle.

Uuden lain mukaan yrityksen on pidettävä kirjaa toiminnassa syntyvän jätteen määrästä ja käsittelystä. Lisäksi toiminnassa syntyvien jätejakeiden määrästä ja käsittelystä tulee olla valmius raportoida viranomaiselle. Kirjanpitoon on mahdollisuuksien mukaan sisällytettävä arvio syömäkelpoisena poisheitettävän elintarvikejätteen määrästä.

Aikataulu

Uuden lain siirtymäaika jatkuu näillä näkymin heinäkuuhun 2022. Tarkemmin asioista säädetään asetuksilla, jotka ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Lausuntokierrokset ehdotuksista jätelain asetuksiksi jatkuvat 27. elokuuta asti.

Asetukset astuvat voimaan todennäköisesti loppuvuodesta.

Kertakäyttömuovien käyttöä rajoittava SUP-direktiivi on osa jätelain uudistuspakettia. Sen on tarkoitus vähentää tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä.

Direktiivi sisältää tietyille kertakäyttöisille muovituotteille markkinoille saattamiskieltoja ja merkintävaatimuksia. Kertakäyttömuovien käyttöä rajoittavan SUP-direktiivin toimeenpano Suomessa on viivästynyt.

Tiettyjä tuotteita koskevia merkintävaatimuksia on kuitenkin noudatettava jo 3.7.2021 alkaen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä