Ketoinen – Viljattomia leipomotuotteita Kuopiosta

Erityisruokavaliot ja allergiat yleistyvät. Niina Lahnavik-Hoffren kehitteli vähähiilihydraattisen ja viljattoman leivän. Nyt Ketoinen-tuotteita saa Kesprosta.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Ketoinen

Ketoinen-leipää on ajelutettu taksilla ympäri Helsinkiä. Kun yrityksen toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren tuli Kuopiosta vuonna 2020 esittelemään tuotettaan Helsinkiin, pirssi kurvasi K-Kampuksen kautta kohti Saastamoisen Säätiön tiloja. Lahnavik-Hoffren kuunteli herkällä korvalla, mitä Keskolla oli sanottavanaan tuotteen pakkauskoosta ja myyntieristä.

Kun Lahnavik-Hoffren palasi Kuopioon, hän perusti osakeyhtiön, ja leipomolle vuokrattiin tilat. Yrittäjäkolmikossa on mukana myös Lahnavik-Hoffrenin käly Anni Hoffren sekä Nanna Mononen.

Kaksi kuukautta Helsingin tapaamisen jälkeen ensimmäiset lavat lähtivät Keskolle. Tuotteita on kehitetty nyt myös foodservice-puolelle. Niitä kaikkia saa Kesprosta.

MN 1 24 Viljattomia leipomotuotteita Kuopista 3 Kespron valikoimissa on Ketoinen-leipätuotteita, -pizzapohjia sekä -hampurilais- ja hotdog-sämpylöitä.

Ketoinen tuottaa matalahiilihydraattisia, kuitupitoisia ja korkea-proteiinipitoisia elintarvikkeita, pääasiassa leipää ja leipomotuotteita. Jokainen Ketoinen-tuote on viljaton, gluteeniton, hiivaton, soijaton ja laktoositon. Ne osuvat erinomaisesti ajan henkeen ja ruokatrendeihin. Ruokarajoitteet ja allergiat yleistyvät, mutta erilaisia ruokavalioita noudatetaan myös monista muista syistä. Yksi kärsii vatsavaivoista, toinen kamppailee painonsa kanssa, kolmannella verensokeri heittelehtii. Tuotteet sopivat myös kasvisruokavalioon, ja tuovat proteiinia helposti lautaselle.

Tuotteiden ainesosaluettelo halutaan pitää mahdollisimman lyhyenä.

”Yleensä se on seurueen ruokarajoitteinen, joka määrää, missä ravintolassa syödään”, Lahnavik-Hoffren kertoo. Jotta seurue palaa toisenkin kerran ravintolaan, myös erikoisruokavaliota noudattavan annos pitää olla laadukas.
”Lähtökohdan pitää olla, että tehdään tosi hyvää ruokaa kaikille asiakkaille.”

Vastuullisista ja laadukkaista raaka-aineista

Ketoinen-tuotteiden raaka-aineet ovat Suomesta siltä osin kuin niitä on saatavilla.

”Käytämme raaka-aineina vain sertifioituja tuotteita. Oma sertifikaatti on vielä keskellä hakuprosessia, mutta sertifioitujen raaka-aineiden käyttäminen takaa, että tuotteemme ovat vastuullisia. Meillä on asiakkaina isoja toimijoita, joilla on omat vastuullisuusohjelmansa, toimimme niiden ehtojen mukaan.”

Lähiruoka, paikallisuus ja pientuottajien tuotteet ovat suuria trendejä kuluttajien keskuudessa. Kespro tuo suomalaisten pientuottajien ja pienpanimoiden tarinat ja tuotteet foodservice-alalle, ravintoloiden listoille.

Lahnavik-Hoffren heräsi leipien ainesosaluetteloihin oman sairastumisensa myötä. Moni muukin kokee saavansa apua esimerkiksi hormonaalisiin sairauksiin tai painonhallintaan ketogeenisestä ruokavaliosta.

Ketoinen-tuotteiden ainesosaluettelo halutaan pitää mahdollisimman lyhyenä. Siirappi, tärkkelys ja riisijauho loistavat poissaolollaan. ”Vaikka tuoteseloste on lyhyt, meidän tuotteemme on ravintorikas. Haluamme, että kaikki mitä leipä sisältää, on puhdasta tavaraa.”

Tuotteita onkin tarjolla esimerkiksi lapsipotilaille sairaaloissa ja iäkkäille hoivakodeissa. ”Mutta maku edellä mennään aina. Siitä lähdetään, että leivän täytyy maistua.”

Hyödyllisiä ominaisuuksia ravintoloille

Ketoinen-tuotteet helpottavat käytännön työtä. Pakkauksesta ei tule hävikkiä, sillä pakastettuja, valmiiksi viipaloituja tuotteita voi sulattaa vain sen määrän, mitä tarvitsee. Tuotteet ovat paahtamalla tarjoiluvalmiita. ”Paahtamalla maku on sataprosenttisesti parempi kuin sulatettuna, Lahnavik-Hoffren sanoo.

Pakkauksista on helppo valmistaa myös kerralla isoja määriä esimerkiksi cocktailpaloja eri ruokavalioille. ”Tarvitset vain yhtä laatua, kun versio on suoraan viljaton, gluteeniton, hiivaton, soijaton ja laktoositon.”

MN 1 24 Viljattomia leipomotuotteita Kuopista 2 Pakastettuja, valmiiksi viipaloituja tuotteita voi sulattaa vain sen määrän, mitä tarvitsee.

Lahnavik-Hoffren on ylpeä myös tuotteiden teknisistä ominaisuuksista.
”Tuotteet kestävät myös kuumat lämpötilat. Ne pysyvät mehevinä eivätkä kuivu.”

Ketoinen Oy

Kuopiossa sijaitseva Ketoinen Oy valmistaa ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvia tuotteita, jotka sopivat vilja-, gluteeni ja hiiva-allergisille sekä monentyyppisiä vhh-ruokavalioita noudattaville.

Ketogeeninen ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia mutta niukasti hiilihydraatteja. Ketodieettiä kutsutaan myös vähähiilihydraattiseksi ruokavalioksi. Ruokavaliossa suurin osa energiasta, noin 70 prosenttia, saadaan rasvasta. Noin 20 prosenttia tulee proteiineista ja loput 5–10 prosenttia hiilihydraateista.

Ensimmäisen Ketoinen-leivän kehittäminen lähti toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffrenin omista tarpeista hänen sairastuttuaan lapsensa syntymän jälkeen. Moni kokee saavansa helpotusta ketogeenisestä ruokavaliosta esimerkiksi hormoniperäisiin sairauksiin. Ketodieettiä hyödynnetään myös painonpudotuksessa.
Ketoinen-tuotteet ovat suomalaisen laadukkaan elintarvikeosaamisen tulos. Tuotekehityksessä on hyödynnetty sekä lääke- että ravitsemustieteiden asiantuntijoita, muun muassa ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin asiantuntemusta. Tuotteet soveltuvat niin keliaakikoille, diabetesta sairastaville kuin FODMAP- tai paleo-ruokavaliota noudattaville.

MN 1 24 Viljattomia leipomotuotteita Kuopista 4 Ketoinen-tuotteet käyvät aamiaisesta lounaaseen sekä erilaisiin vitriini- ja à la carte -annoksiin.

Keto-tuotteiden kysyntä kasvaa tasaisesti. Lahnavik-Hoffrenin mukaan asiakkaat ovat hyvin tietoisia terveydestään ja hyvinvoinnistaan sekä siitä, mitä haluavat suuhunsa laittaa. Hyvinvointiin halutaan satsata myös tiukentuneessa taloustilanteessa.

Nykyisessä maailmantilanteessa lohtua haetaan muun muassa nostalgiasta. Leipä jos mikä on suomalaista ruokanostalgiaa. Siitä halutaan nauttia allergioista tai ruokavaliosta riippumatta myös ravintolassa. Kespron valikoimissa on sekä Ketoinen-leipätuotteita että pizzapohjia. Valikoimiin on tulossa myös Ketoinen hotdog-sämpylä. Tuotteet käyvät aamiaisesta lounaaseen sekä vitriini- ja à la carte -annoksiin. Ne ovat parhaimmillaan paahtamalla.

Pientuottajayhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa 
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä 
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat 
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan 
  • lisää valinnanvapautta.

Kespro pientuottajat tunnus 250

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä