Palmuöljy- ja soijalinjausten edistyminen Menu-tuotteissa

Tarkastelemme Keskon toimintaa ja hankintaa ohjaavista 12:sta kestävän kehityksen linjauksesta soijalinjauksen ja palmuöljylinjauksen edistymistä Menu-tuotteiden osalta.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Adobe Stock

Kuten Kesko, myös Kespro haluaa mahdollistaa asiakkaiden vastuulliset valinnat edistämällä muutosta koko arvoketjussa. Painopistealueisiin kuuluvat ilmasto ja luonto, arvoketju, ihmiset sekä hyvä hallinto. Keskeisiä toimenpiteitä on monia ja ne kaikki ovat yhtä tärkeitä. Vastuulliseen hankintaan ja kestävän kehityksen linjauksiin liittyen erityisen tärkeitä ovat luonnon monimuotoisuuden suojaaminen, toimitusketjun vastuullisuuden varmistaminen, kiertotalouden vahvistaminen ja asiakkaiden kannustaminen tekemään vastuullisia valintoja.

Maailman eniten käytetty kasviöljy

Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy, ja sitä käytetään lukuisissa eri elintarvikkeissa, kuten margariineissa, leivonnaisissa, snackseissa ja jäätelöissä. Ominaisuuksiltaan hyvin elintarviketuotantoon sopivasta palmuöljystä valtaosa tuotetaan Indonesiassa ja Malesiassa sademetsävyöhykkeellä.

Palmuöljyn tuotannon leviäminen yhä uusille trooppisille sademetsäalueille uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttaa metsäkatoa sekä merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi tuotantoon voi liittyä työntekijöiden ja alkuperäiskansojen ihmisoikeusloukkauksia. Palmuöljy on kuitenkin usein merkittävä tulonlähde sen tuotantoalueilla ja siksi on tärkeää edistää ihmisten, ympäristön ja talouden kannalta kestävää palmuöljyntuotantoa. Ravitsemuksellisesti palmuöljyssä kokonaisrasvasta 49 prosenttia on kovaa rasvaa, eli epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa.

AdobeStock 237658375-Vain-Kesprosta2-2023

Palmuöljylinjauksen tavoitteiden edistyminen Menu-tuotteissa 2022

Kesko suosittaa Kespron Menu-tuotteiden valmistajia käyttämään vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (CSPO = Certified Sustainable Palm Oil). Keskolla palmuöljy on ollut vastuullista omien merkkien tuotteiden ainesosana vuodesta 2020. Vuonna 2022 palmuöljyä Menu-elintarviketuotteissa käytettiin yhteensä 177,19 tkg, joista 100 % on vastuullisen tuotannon piirissä (sertifioitua tai RSPO-kreditoitua toimitusketjussa).

Sertifioinnin tavoitteena on osaltaan pysäyttää sademetsien hakkuut. Sademetsien kaataminen kiihdyttää ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

Tiesitkö?

Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää palmuöljyn vastuullista tuotantoa. Sen jäseninä on satoja palmuöljyn tuottajia ja jalostajia, elintarviketeollisuutta sekä suuria kauppaketjuja.

Kts. www.rspo.org. Kesko on RSPO:n jäsen.

Yksi maailman viljellyin kasvi

Soija on yksi maailman viljellyimmistä kasveista, josta suurin osa käytetään tuotantoeläinten rehujen raaka-aineena ja päätyy ruokapöytään liha- ja maitotaloustuotteiden sekä kananmunien kautta. Globaalisti noin ¾ soijasta käytetään rehuna eläinperäisessä tuotannossa. Suomessa osuus on vieläkin suurempi ja ihmisravinnoksi käytetty osuus on vain alle 10%. Ihmisravinnoksi soijaa käytetään esimerkiksi tofussa.

Soijaa voi viljellä monenlaisissa olosuhteissa, mutta usein tuotanto keskittyy köyhiin maihin. Noin 70–75 % viljellystä soijasta päätyy rehuksi. Suomessa osuus on jopa vieläkin suurempi. Rehusoijan viljely aiheuttaa metsäkatoa ja muita ongelmia, kuten kasvihuonepäästöjen kasvua, luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja eroosiota. Soijan viljelyn on raportoitu aiheuttavan sosiaalisia ongelmia muun muassa maanomistukseen ja tulojen jakaantumiseen liittyen.

Soijalinjauksen tavoitteiden edistyminen Menu-tuotteissa 2022

Kespron Menu-elintarvikkeiden ainesosana olevaa soijaa on vuonna 2022 käytetty yhteensä 64 600 kg. 100 % käytetystä soijasta on vastuullisen tuotannon piirissä: 66,8 % oli RTRS- tai Donau Soja/Europe Soya-sertifioitua ja loput RTRS-kreditoitua. Eläinperäisten Menu-elintarvikkeiden tuotantoon käytetystä soijarehusta kokonaismäärä rehukäytössä oli yhteensä yli 3,4 miljoonaa kg. Soijarehusta 14 % oli tuottajien omien sertifiointimenettelyjen piirissä ja 86 %:lle hankimme itse RTRS-kreditit. Rehunkin osalta voidaan sanoa, että se on 100 % vastuullista.

Kesko suosittaa tavarantoimittajilleen vastuullisen RTRS- tai ProTerra-sertifioidun soijan käyttöä silloin, kun päivittäistavarakaupan omien tuotemerkkien eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoketjussa on käytössä soijarehua. Menu-tuotteiden soijaperäisissä ainesosissa suositellaan käytettävän RTRS-, ProTerra-, Donau soja/Europe soya- tai Reilu kauppa -sertifioitua soijaa. Oleellisinta olisi vähentää soijan määrää rehussa, jossa on suurimmat volyymit.

Tiesitkö?

Kesko on Round Table on Responsible Soy (RTRS) -järjestön jäsenenä sitoutunut edistämään pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti vastuullisuutta soijan tuotantoketjussa. Vastuullisen soijan tuotannossa on huomioitava niin taloudelliset, sosiaaliset kuin ympäristönäkökohdat.

Kesko oli perustajajäsen vuosina 2016–2020 toimineessa suomalainen soijasitoumus -ryhmässä. Suomalaisen soijasitoumuksen jäsenet sitoutuivat siihen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soijarehu on vastuullisesti tuotettua, RTRS- tai ProTerra-sertifioitua soijaa. Sitoumus kattoi sekä suomalaisen tuotantoketjun että ulkomaisen hankinnan.

Lähteet: Kesko – Kestävän kehityksen linjaukset.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä