Pizzeria 450C – Angelo toi Napolin Turkuun

Jos haluaa aitoa napolilaista pizzaa, Turussa ja kesä-Naantalissa kannattaa suunnata Pizzeria 450°C:een. Yrittäjä Angelo Tursi uskoo laadukkaisiin raaka-aineisiin ja käsityötaitoon.

Julkaistu

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

Vesa Tyni

Kun lounastajat kiirehtivät Turun kauppahalliin tai Hansakortteliin, Angelo Tursi on uurastanut jo aamuvarhaisesta asti. Lounasajan valmistelut vievät aikaa, ja tukussakin pitää piipahtaa.

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 2

Kesprosta tuodaan tavaraa kaksi-kolme kertaa viikossa, mutta joskus on pakko hakea täydennystä, jos jotain pientä puuttuu tai asiakkaita on paljon.”

Tursin bisnes vaatii järjestelykykyä, sillä hänellä on kahden pizzerian lisäksi jäätelöbaari Gelateria Nuvole ja ravintola Basta niin ikään Turussa sekä lisäksi kesäpizzeria Naantalissa.

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 3 Ravintolan nimi tulee 450 °C lämpötilasta, jossa perinteinen napolilainen pizza valmistuu. Taikinan annetaan levätä pari päivää ennen valmistusta.

”Pandemian alkaessa tuijotin kaksi viikkoa seiniä ja etsin ratkaisua. Olin juuri perustanut yrityksen, ja elämä tuntui vilahtavan edestä kuin elokuva. Mietin, voiko yksi virus pysäyttää kaiken. Vastaukseni virukselle oli puskea eteenpäin filosofiani mukaan: päätä ei kannata pistää pensaaseen.”

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 4 Laadukkaat raaka-aineet hankitaan Kesprosta.

Koronan vuoksi moni ravintolatyöntekijä vaihtoi alaa, mutta Tursi on onnistunut rekrytoimaan henkilökuntaa, eikä bisneskään liialti kärsinyt. ”Pizza ja jäätelö ovat lohturuokaa, jota tilattiin kotiin. Se auttoi. Kävi hyvä tuuri.”

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 5 Turun Hansakorttelissa sijaitsevan ravintolan lisäksi Tursilla on ravintola myös Turun kauppahallissa sekä kesäpizzeria Naantalissa.

Taikinassa salaisuus

Angelo Tursi ilmaantui Turun ravintolamaailmaan vuonna 2006, kun hän muutti Leena-vaimonsa kanssa Suomeen. Hän oli ollut alalla jo aiemminkin. Lisäksi Tursin suku tunnetaan niin jäätelöistään kuin juustoistaan. Sekin oli pontimena, että pizza on Angelon lempiruokaa.

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 6 Hansakorttelin ravintolassa on lounasaikaan vilkasta. Kespro toimittaa tavaraa ravintoloihin kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

”Kaksi viikkoa olin työttömänä, sitten työskentelin Sergio’s-ravintolassa ja myöhemmin perustin pienen pizzerian. Samalla olin mukana Gelateria Nuvolessa, josta tuli sittemmin osa perheyritystämme.”

Jo Pompejissa syötiin pizzaa ja jäätelöä 2000 vuotta sitten.

Pizzeria 450°C perustettiin vuonna 2019 Turun Kauppahalliin. Ravintolan nimi tulee uunin lämpötilasta, jossa perinteinen napolilainen pizza valmistuu. Tursin mukaan Pompejin kaivauksista on löydetty 2000 vuotta vanha fresko, jossa on esillä niin pizzaa kuin jäätelöä.

”Kyse on traditionaalisesta ja alkuperäisestä tuotteesta, jonka salaisuus piilee taikinassa ja valmistusprosessissa. Taikinan pitää antaa levätä pari päivää, ja hiivaa käytetään vain aavistuksen verran. Valmistuksessa ei tehdä kompromisseja.”

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 7 Angelo ja Leena Tursin ravintolakeittiössä valmistuvat pizzojen lisäksi myös muut lounasruoat, esimerkiksi pasta-annokset.

Sama koskee omien artesaanireseptien mukaan käsintehtyjä jäätelöitä: raaka-aineet ovat aitoja, eikä lisäaineita käytetä.

”Maito, kerma, marjat ja hedelmät ostetaan Suomesta. Miksi hankkisin mansikoita Italiasta, kun saan parhaita Suomesta? Samoin pastan valmistuksessa käytetty laadukas jauho on suomalaista. Tukun kautta saa hyvin italialaisia tuotteita silloin, kun niitä tarvitaan. Vielä kymmenen vuotta sitten oli hankalampaa, tänä päivänä kaikkea löytyy, ja yhteistyö Kespron kanssa sujuu hyvin.”

Palkittuja makuja

Pizzeria 450°C on huomioitu myös Suomen ulkopuolella. Se on ollut mukana Top 50 Pizza Europe -listalla joka vuosi heti perustamisestaan lähtien. Lisäksi pizzeriassa työskentelevä omistajan sisko Filomena Tursi on palkittu vuoden pizzantekijänä. Se on sikäli harvinaista, että pizza-alalla ei juurikaan työskentele naisia.

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 8

Ravintolassa klassikkolistan lisäksi tarjolla on erikoisempiakin pizzoja, kuten suomalaisille maistuva lohipizza. Kanta-asiakkaiden lisäksi myös turistit ovat löytäneet Pizzeria 450°C:n.

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 9 Pastat ja jäätelöt valmistetaan käsin parhaista raaka-aineista.

”Kun suorat lennot alkoivat kesällä Roomaan, italialaisia tuli viikonlopuksi Turkuun. Moni ilahtui, kun löysi aitoja italialaisia pizza-, pasta- ja jäätelömakuja sekä kahveja Suomesta.”

MN 1 24 Angelo toi Napolin Turkuun 10 Tursin ravintolat ovat lähekkäin. Turun Kauppahalli näkyy Hansakorttelissa sijaitsevan ravintolan ikkunasta.

Muista myös some!

Seuraa Pizzeria 450°C:a Instagramissa @450_quattrocentocinquanta.



Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä