Satokauden fiksuin säilöntä- ja hävikinvähennyskeino: vakumointi!

Kespron blogissa Tommi Tenhunen: "Hävikkigame ja samalla arvokkaiden raaka-aineiden säilyvyyden parantaminen nousee uudelle tasolle vakumoinnin avulla, kun sitä sovelletaan koko ruoanvalmistusprosessissa."

Julkaistu

Teksti

Tommi Tenhunen

Kuvat

FREDMAN

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö

Parhaimmillaan ruokahävikin minimointi ammattikeittiössä tarkoittaa arkisia valintoja, joita keittiöammattilainen ei enää edes tietoisesti mieti.

Vakumointi kasvattaa suosiotaan ammattikeittiöissä, syystäkin! Sen hyödyt ulottuvat laajalle kypsennystekniikoista fiksuihin tapoihin säilöä ja pitää esimerkiksi “varmuusvarastoa” asiakasmäärien ollessa vaikeasti ennustettavissa ruuhkahuippujen ja hiljaisempien kausien aikana.

Vakumoinnin hyödyt saattavat jopa yllättää, kun se valjastetaan fiksusti käyttöön ruoanvalmistuksen eri vaiheissa. Nappaa tästä vinkit, joilla parannat ruoan säilyvyyttä ja vähennät ruokahävikkiä prosessin eri vaiheissa tehokkaasti.

1. Raaka-aineiden ja valmiiden annoskomponenttien vakaa ja pitkä säilytys vakuumissa

Ilmatiivis vakuumipakkaus estää ruokatuotteita kostumasta ja homehtumasta, jolloin hävikin ja raaka-ainehankintojen määrä pienenee. Herkille raaka-aineille ja annosten valmiille, pilaantumisherkille komponenteille saadaan vakuumissa säilöttynä pidempi säilyvyysaika. Niiden omat maut ja aromit säilyvät paremmin kuin esimerkiksi pakastaessa.

Kuvituskuva-Fredman Vakuumipussi highres-12

2. Satokauden aarteet tuoreina varastoon vakuumipakattuina

Suuria määriä satokauden raaka-aineita voi olla haastavaa säilyttää pidemmän aikaa ilman, että niiden laatu kärsii. Kotimaisten vihannesten ja hedelmien tuoreus säilyy erinomaisena vakuumipakattuna ja niiden käyttöaika kasvaa. Näin ne soveltuvat vaikkapa muuhun säilöntään, kuten hilloamiseen tai pikkelöintiin tuoreina myöhemminkin.

3. Valmiiden annosten esikypsennys, varastointi ja kuumennus

Oikealla tavalla etukäteen vakuumissa valmistettu ruoka on yhtä laadukasta, kuin juuri tehty. Tämä on erityisen kätevää esimeriksi joulun sesonkina. Valmista rosollit, graavikalat ja juurekset ennen ruuhkahuippua. Kypsennä lihat etukäteen taloudellisesti. Kypsennä tai lämmitä täsmämäärä ruokaa juuri ennen tarjoilua ja vältä kiire ja hävikki.

Pääkuva-Fredman Vakuumipussi highres-15

4. Vakumoi ja pakasta vuosia säilyvyysaikaa sesonkikastikkeisiin ja liemiin

Esimerkiksi tietyissä sesongeissa käytetyt valmiit kastikkeet sekä liemet kannattaa pakastaa vakuumipusseissa. Ne ovat hyviä homeiden ja mikrobien kasvualustoja kylmiössä säilytettyinä. Vakumoi, pakasta ja sulata vain käyttöön tarvittaessa, ilman että laatu kärsii. Saat vuosia lisää säilyvyysaikaa.

Kuvituskuva-fredman best-flavors parhaat-maut vakumointi 3 1024x683 (1)

5. Rakenna ja ylläpidä varmuusvarastoa

Kun asiakasmäärää on vaikea ennustaa, kannattaa valmiita annoksia tai niiden komponentteja vakumoida pienemmissä erissä varmuusvarastoksi ruuhkaisten päivien varalle. Kun ennustetun 20 lounaan sijaan tilauksia tuleekin yllättäen 70 tai toisinpäin, voidaan vakumoinnin avulla vähentää hävikkiä ja haastavia asiakastilanteita. Annokset voi pakata esimerkiksi 10 hengen eriin.

6. Erityisruokavalioiden ainesosien parempi säilyvyys ja ruokaturvallisuus

Valmiiksi valmistetut, vakumoidut komponentit varmistavat sen, että jokainen ruokailija saa varmasti haluamansa annoksen. Vakumointi auttaa pitämään erikoisateriat ja niiden herkät ainesosat helpommin erillään muista ruoka-annoksista. Näin varmistetaan pienemmän menekin raaka-aineiden pidempi säilyvyys sekä parempi ruokaturvallisuus allergeenien osalta.

Vakumoinnissa, kuten sous vide -kypsennyksessäkin, tärkeää on vakumointipaineen oikea säätö. Huolellisuus takaa oikean lopputuloksen, sillä liian korkea paine saattaa rikkoa tuotteen tai sen rakenteen. Hyvä muistisääntö on, että mitä herkempi raaka-aine, sitä matalampi paine. Seuraa siis vakuumikoneen ohjeita.

Tutustu Fredmanin vakumointilaitteisiin ja -pusseihin hakusanalla “vakuumointikone” täältä.

Tommi Tenhunen blogikuva2 2024

Tommi Tenhunen
Myyntipäällikkö
Fredman Group

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä