Sekelin työpari

Ruoka, viini ja ravintola ovat Linda Stenman-Langhoffille ja Filip Langhoffille elämäntapa. Viime vuonna he avasivat Helsinkiin historiasta ammentavan Sekel Bar & Restaurantin. Myös suljettu tähtiravintola Ask on vain talviunilla odottamassa uutta tuloaan.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Vesa Tyni

Yli kaksikymmentä vuotta sitten kaksi suomenruotsalaista nuorta päätyy Ahvenanmaalle ravintolakouluun, rakastuu ja lähtee maailmalle hakemaan kokemusta. Linda Stenman-Langhoffin ja Filip Langhoffin yhteinen elämä ja ura on jatkunut siitä lähtien. Tuona aikana on nähty useampikin oma ravintola.

Projekteista viimeisin on Helsingin Bulevardille avattu Sekel eli suomeksi vuosisata, joka ammentaa menneistä sadasta vuodesta suomalaista ravintolahistoriaa. Aluksi painopiste on 1920- ja 1930-luvuilla, mutta Langhoffit eivät sulje pois muidenkin vuosikymmenten ruokien mukaan ottamista.

Tyylilaji on hieman eri kuin mitä parilta on totuttu odottamaan. Langhoffit tulivat tunnetuiksi Ask-ravintolallaan, jonka moderni lähiruoka palkittiin Michelin-tähdellä.

”Suomessa meidät on tunnettu eniten New Nordicista, pohjoismaalaisesta keittiöstä ja luomutuotteista, mutta se ei ehkä ole sitä, mitä olemme aina tehneet”, Filip Langhoff sanoo.

Sekelin konsepti luotiin yhdessä tutkimalla hotelli- ja ravintolamuseon arkistoja sekä vanhoja keittokirjoja.

”Historia on ollut meille molemmille aina kiinnostavaa, ruoka- ja ravintolahistoria erityisesti”, Filip Langhoff kertoo.

Helsingissä on useita klassikkoravintoloita, mutta pariskunta halusi tuoda uutta näkökulmaa siihen, miten ruokakulttuuri on kehittynyt. Kaupungissa haettiin jo sata vuotta sitten inspiraatiota maailman metropolien trendeistä, ja samalla Venäjän itäinen vaikutus antoi oman mausteensa ravintolaelämään.

Sekel annos Sekel sijaitsee konseptiinsa sopivasti Helsingin Bulevardilla 1930-luvulla rakennetussa arvotalossa. Se haluaa tarjota ruokaa hyvistä, klassisista raaka-aineista, jotka ovat luomua. Kespro on ravintolan tukkukumppani.

Maailmalta avaamaan omaa

Langhoffit asuivat yhteiselonsa aluksi pitkään Norjassa, jossa myös heidän kaksi lastaan syntyivät. Yhteisiin vuosiin mahtuu välivaihe Espanjan Barcelonassa, jonka lähellä Filip Langhoff työskenteli jonkin aikaa maailman parhaaksikin rankatun, jo lopetetun El Bulli -ravintolan keittiössä.

Aviopari muutti takaisin Suomeen vuonna 2010. Pari vuotta myöhemmin he avasivat Helsingin Kruununhakaan ensimmäisen oman ravintolansa Askin, joka myöhemmin sai Michelin-tähden.

Vuonna 2019 he kuitenkin päättivät sulkea paikan. Syynä oli pieni, kaksion kokoinen tila, jossa oli vain 20 asiakaspaikkaa.

”Seitsemän vuoden jälkeen tuntui siltä, että emme enää pystyneet kehittämään sitä tuotetta. Meidän yhteinen näkökulmamme on, että ei voi pysähtyä, pitää kehittyä ja muokata. Siinä tilassa Ask ei voinut enää kasvaa, ei fyysisesti volyymissa eikä siinä, mitä pystyisimme tekemään”, Stenman-Langhoff kuvaa.

Pariskunta oli jo parin vuoden ajan yrittänyt löytää uutta liiketilaa. Askin astiat, kalusteet ja 1 500 pullon viinikellari pakattiin odottamaan uutta avausta, mutta sitten korona puuttui peliin ja lykkäsi ratkaisuja.

Filip Langhoff vertaa Askia perhoseen, joka vielä kuoriutuu kotelostaan ja lähtee lentoon. Uudelleen avaaminen on edelleen suunnitelmissa. Ensin kuitenkin syntyi konseptiltaan aivan erilainen Sekel, jolle löytyi juuri sopiva sijainti.

Kruununhaan tila kävi ehkä pieneksi Askille, mutta kortteliravintolalle se oli ihanteellinen. Langhoffit olivat aiemmin avanneet Kampin kauppakeskukseen Jord-ravintolan, jonka he päättivät siirtää Askin paikalle. Sen kanssa mitta tuli täyteen parin koronavuoden jälkeen, kun pari oli puurtanut ravintolassa lähinnä kahdestaan sulkujen välillä.

”Tulimme siihen lopputulokseen, että tämä on yksi elämänvaihe, joka on nyt ohi”, Filip Langhoff sanoo.

”Siitä puuttui ilo, meillä ei ollut enää intohimoa siihen”, Stenman-Langhoff jatkaa.

Päätökseen vaikutti myös se, että hän pääsi opiskelemaan sisustussuunnittelua, kun taas Filip Langhoff keskittyi konsultointiin.

Sekel ravintola Filip Langhoff sanoo, että hän haluaa olla mukana kehittämässä suomalaista gastronomiaa ja Helsingin ravintolakulttuuria. Ravintoloitsija painottaa yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Annoksia valmistelemassa on kokki Daniel DeLeon.

Selkeä työnjako

Langhoffit suunnittelevat ja tuulettavat ajatuksiaan yhdessä. Molemmilla on kuitenkin omat osaamisalueensa. Filip Langhoff vastaa keittiöstä, Linda Stenman-Langhoff juomista ja palvelusta.

”Filipillä on totta kai vastuu ruokatuotteesta. On siihen vaikutusta minullakin, mutta ideani eivät mene aina läpi. Sama koskee viinejä: jos on joku tietty annos ja yritän löytää siihen viiniä, Filipillä saattaa olla idea, ja keksimme yhdessä ratkaisun.”

”Samoin sisustus, se on Lindan vahvaa käsialaa, mutta keskustelemme kuitenkin”, Filip Langhoff täydentää.

Työnjako jatkuu myös yrityksen johtamisessa. Stenman-Langhoff vastaa henkilöstöpuolesta ja markkinoinnista, Langhoff hoitaa maksut ja laskut. Ravintolan päivittäisessä pyörittämisessä parilla on apunaan ravintolapäällikkö.

Millaista on yhdistää yhteinen yrittäjyys ja perhe-elämä?

”Se on jatkuvaa vuoristorataa. Välillä se on ihan mahtavaa, välillä se on tuskaa. Kun se on tuskaa, pitää päästä sen yli”, Filip Langhoff sanoo.

”Eikö se elämä ole sellaista?”, Linda ­Stenman-Langhoff huikkaa väliin.

Hän myös toteaa, että onneksi molemmat eivät ole kokkeja tai sommeliereja, silloin olisi enemmän kitkaa.

Pari myös painottaa, että kun ollaan töissä, ollaan töissä. Aiemmalla urallaan he ovat työskennelleet ravintoloissa, joissa muu tiimi ei ole edes tiennyt heidän olevan aviopari.

Perheen isä ja äiti eivät ole ainoat ravintolaan panostavat perheenjäsenet. 17-vuotias poika Nicolas auttaa jo Sekelissä, 13-vuotias pikkusisko Melanie puolestaan kovasti odottaa, että hänkin pääsisi mukaan.

Ravintola on perheen elämäntapa, samoin ruoka ja viini. Lomatkin suuntautuvat ruoka- ja viinikulttuurien lähteille. Joskus ravintolan asiat tulevat kotona puheeksi, mutta välillä pitää vain sanoa, että nyt puhutaan jostain muusta.

Sekel annos 2

Kaikki luomua tai villiä

Langhoffien toiminnan ytimessä on, että kaikki käytetyt raaka-aineet ovat joko luomua tai villejä, sekä vastuullisesti tuotettuja tai pyydettyjä.

Askissa raaka-aineet tulivat läheltä, mutta Sekelissä mukaan on otettu esimerkiksi kampasimpukat, osterit sekä Pohjois-Atlantin turska – aivan sadan vuoden takaisen Helsingin ravintoloiden tapaan. Yksi vakiojälkiruoka tehdään peräti ananaksesta, mutta sekin on luomua.

Samoin viinit ovat luomuja, biodynaamisia tai alkuviinejä. Taustalla on vahva sitoutuminen vastuullisuuteen. Tahtotila ilmenee niin Sekelin salin antiikkikalusteissa, käytettävissä puhdistusaineissa kuin kierrätyskuiduista tehdyissä henkilökunnan vaatteissa.

Tukkukumppanina on Kespro. Valinnassa painoi kokonaispaketti, etunenässä luomu sekä heti sen jäljessä joustavuus ja toimiva kommunikaatio.

”Se on ehkä meille tärkein, että saadaan juuri sellaisia tuotteita, joita pystytään käyttämään”, Filip Langhoff sanoo.

Yhteistyö on lähtenyt mukavasti käyntiin, mutta Langhoffit antavat mielellään myös kehittävää palautetta, jos sille on aihetta.

”Se on yhteistyötä. Jos emme anna palautetta, he eivät myöskään pysty parantamaan omia palveluitaan”, Linda Stenman-Langhoff sanoo.

Sekel Stenman-Langhoff Linda Stenman-Langhoff valitsee ravintolan viinit eurooppalaisilta tuottajilta, joista monella on sukupolvia pitkä historia. Ideoita tulee myös kieltolakia edeltäneistä viinilistoista. Mukaan on otettu jonkin verran myös Askin viinikellarin aarteita.

Mitä olemme oppineet?

    1. Ei saa antaa periksi – Asiat järjestyvät, aina löytyy ratkaisuja.
    1. Jos jotain menee väärin, aina voi pyytää anteeksi – Välillä pitää olla nöyryyttä.
    1. Kun katsoo taaksepäin, voi oppia muiden kokemuksista.
    1. Kun vanhenee, ymmärtää enemmän – Nuorena luulee tekevänsä jotain ihan uutta, mutta harvoin se pitää paikkaansa.
    1. AINA VOI OPPIA UUTTA - Koskaan ei ole valmis. Pitää säilyttää avoin mieli.

Sekel Langhoff vibrant Filip Langhoff haaveili nuorena laivakokin ammatista, jotta pääsisi kiertämään maailmaa. Ravintola vei kuitenkin voiton. Linda Stenman-Langhoff päätyi ravintola-alalle kesätöihin jo nuorena, mutta opiskeli ennen tarjoilijan opintoja ensin liiketaloutta. Nyt hän on myös sisustussuunnittelija ja vastasikin Sekelin sisustuksesta.

Sekelin takana

Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ovat Helsingin Lauttasaaressa asuva ravintoloitsijapari, joka avasi viime vuonna ravintolahistoriasta ammentavan Sekel Bar & Restaurantin. Aiemmin heidät tunnettiin muun muassa Michelin-tähdellä palkitusta Askista. Langhoffit myös konsultoivat muita ravintoloita esimerkiksi ruokalistoihin, konseptiin, markkinointiin ja sisustukseen liittyen Cibus-yrityksensä kautta. Perheeseen kuuluvat 13- ja 17-vuotiaat lapset, harrastuksiin lukeutuvat matkustaminen, valokuvaaminen, liikunta ja muun muassa sienestys.

Tärkeitä hetkiä

  • 1998: Tapaaminen ravintolakoulussa Ahvenanmaalla
  • 2001: Muutto Norjaan
  • 2004–2005: Välivaihe Barcelonassa
  • 2010: Muutto Norjasta Suomeen, molemmilla työ mm. Chez Dominiquessa
  • 2011: Perustivat Cibus-konsultointiyrityksen
  • 2012: Ravintola Ask avattiin
  • 2014: Ask palkittiin Michelin-tähdellä
  • 2016: Ravintola Jord avattiin
  • 2022: Sekel Bar & Restaurant avattiin


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä