Snellmanin maatiaispossu on Suomen kansallispossu

Snellmanin kunnon maatiaispossun voidaan sanoa olevan ainutlaatuisesti suomalainen, sillä sitä ei ainoastaan kasvateta Suomessa, vaan myös sen geenit ovat suomalaiset. Tänä päivänä Snellman on ainoa lihatalo, joka jalostaa sikoja Suomessa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Kuvat

Snellman

Suomalaisella työllä vastuullisempia valintoja

Harva tietää, että possuissakin on eroja. Porsaanlihaa ostettaessa kannattaa huomioida pari seikkaa, kuten lihan alkuperä ja siihen liittyvät kriteerit aina kasvatustavasta ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin.

Maailmalla tuotantoeläinten jalostustyö keskittyy usein liikaa lukumäärän kasvattamiseen –  määrään ennen laatua. Tämä ei ole eläinten kannalta kestävää. Snellmanilla Pietarsaaressa on valittu toisenlainen linja. Snellman ei tuo sikoja eikä sikojen genetiikkaa ulkomailta vaan koko tuotantoketju on Snellmanin omassa hallinnassa eikä ulkomaisilla jalostusyhtiöillä. Työ on jatkoa yli 100-vuotiselle suomalaiselle sianjalostustyölle.

"Jalostamalla sikoja itse voidaan huolehtia jalostuksen avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveitä sikoja kestävältä pohjalta Snellmanin arvojen mukaisesti. Oman sikakannan ylläpito ja jalostus on vastuullisuusteko myös huoltovarmuuden näkökulmasta ja tukee suomalaista yrittäjyyttä", kertoo Snellmanin alkutuotannon kenttäpäällikkö Martti Hassila.

Snellman familjegårdar possut

Kotimaisella rehulla pienempi hiilijalanjälki

Ruokinnalla on suuri vaikutus lihan laatuun ja ympäristöön. Siksi Snellman on kehittänyt yhteistyössä rehunvalmistajan kanssa lihasikojen uuden Superior-ruokintamallin, jossa tuontisoija on korvattu kotimaisilla palkokasveilla, herneellä ja härkäpavulla.

"Olemme jo puolittaneet soijan käytön vuodesta 2016 lähtien. Uudella ruokintamallilla vähennämme soijan tarvetta edelleen. Viime vuonna possujen kasvatukseen tarvittiin 4 miljoonaa kiloa aiempaa vähemmän soijaa, mikä on suuri askel kohti ruokinnan soijavapautta", sanoo Snellmanin rehutoiminnoista vastaava kehityspäällikkö Kirsi Partanen.

Snellmanin keskeisiä periaatteita on valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja pyrkiä jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Uuden Superior-rehun ansiosta liha säilyttää paremmin luontaisen mehukkuutensa ilman lisäaineita ja hiilijalanjälki pienenee entisestään.

Snellman familjegårdar apila

Perhetilojen kanssa kohti vapaaporsitusta

Snellmanilla on huomattu, että Maatiaispossu sopii vapaaporsituksen vaatimuksiin erinomaisesti. Vapaaporsitus mahdollistaa sikojen lajityypillistä käyttäytymistä, kun porsitushäkit poistetaan ja eläimillä on enemmän tilaa liikkua. Täydellinen siirtymä vie vielä hetken, mutta jo nyt puolet Snellmanin emakkotiloista toimii vapaaporsituksessa. Vapaaporsitus on merkittävä eläinten hyvinvointia edistävä hanke, jonka tuloksena on terveempiä ja vahvempia porsaita.

Hyvin hoidettu possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvatusympäristössä ja jota osaava ja motivoitunut tuottaja on hoitanut, on Snellmanin tuotteiden tärkeimpiä laatutekijöitä.

"Kaikki perhetilamme täyttävät Sikavan terveydenhuolto-ohjelman kansallisen tason vaatimukset, jotka ovat lainsäädäntöä korkeammat. Tilojen terveydenhuoltoeläinlääkärit seuraavat sikojen terveyttä ja hyvinvointia säännöllisesti samalla kun Snellmanin omat tilaneuvojat, henkilökunta ja kuljettajat huolehtivat tuottajan kanssa, että kuljemme yhdessä jatkuvasti kohti parempaa", Hassila toteaa lopuksi.

Snellman familjegårdar possu

Maatiaispossu pähkinänkuoressa

  • Maatiaispossu on Suomen kansallispossu.
  • Snellman ja perhetilat jatkavat Maatiaispossun kanssa yli 100-vuotisen jalostusosaamisen säilyttämistä Suomessa.
  • Omalla jalostuksella huolehditaan avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta ja kehitetään terveempiä sikoja, hyvinvointi edellä.
  • Maatiaispossujen kotimainen Superior-ruokinta pienentää ruokinnan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja parantaa lihan laatua.

Snellman maatiaispossu logo

Uutuuksia kesäsesonkiin

Kespron valikoimassa on monipuolisesti Snellmanin maatiaispossua, niin arkeen kuin juhlavampaan tarjoiluun. Kesäksi valikoimaan tulee maatiaispossun erikoisleikkuita, joilla saadaan loihdittua erilaista ja laadukasta tarjottavaa lihaa arvostaville myös possusta.

2396256000009 Snellman maatiaispossun flank steak

21900479 Snellman maatiaispossun flank steak

Maatiaispossun flank steak leikataan kupeesta. Lihana se on suhteellisen vähärasvainen mutta erittäin maukas. Nopeasti grillattuna Flank soveltuu erinomaisesti ohueksi viipaloituna pihvin sijaan tarjottavaksi, fajitaksiin ja jopa salaatteihin lisukkeeksi.

2396255700009 Snellman maatiaispossun pluma

21900478 Snellman maatiaispossun pluma

Maatiaispossun pluma on yksi porsaan mehukkaimmista osista ja se leikataan niskan takaa fileen päästä. Pluma on maultaan suhteellisen voimakas ja täyteläinen. Se on sopivan rasvainen säilyäkseen mehevänä eri kypsennystavoin, nopeasti grillaten tai pidempään hauduttaen, eikä se kuivu ylikypsäksi valmistettunakaan. Mureaa ja maukasta tarjottavaa pihviannoksena lisukkeineen tai vaikkapa etnisissä mauissa.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä