Some, hakukoneet vai verkkosivut – mistä ravintolan tulisi löytyä?

Digitaalinen media tarjoaa ravintolalle edullisen mahdollisuuden mainostaa omaa liiketoimintaa ja julkaista itse omia sisältöjä. Parhaimmillaan se on ilmainen sisäänheittäjä, joka mahdollistaa sen, että asiakkaat löytävät suoraan perille.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

iStock

Digitaalisessa mediassa on ravintolalle valtava potentiaali. Markkinointiyrittäjä Janni Kitin mukaan se kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

”Ravintolan pitää näkyä verkossa, jos se haluaa tavoittaa muutkin kuin lähikorttelin ihmiset.”

Kymmenen ravintola- ja matkailualavuoden jälkeen Kitti siirtyi vuonna 2017 tekemään töitä ruoka- ja ravintola-alan markkinoinnin parissa. Viimeiset vuodet hän on vetänyt omaa Kulta Creative -markkinointiviestintätoimistoa.

Erilaisissa verkkopalveluissa kannattaa olla, sillä siellä ovat asiakkaatkin. Suomalaiset ovat tunnetusti erittäin kovia median käyttäjiä. Kantar Median tekemän tutkimuksen mukaan median parissa kuluu keskimäärin lähes kymmenen tuntia päivässä. Näihin tuntimääriin päästään vain käyttämällä eri medioita päällekkäin. Puhelin tai tietokone on auki, kun radio tai televisio pauhaa taustalla. Eniten digitaalisten medioiden ääressä viettävät aikaansa tutkimuksen mukaan 15–29-vuotiaat, mutta digitaalisen median käyttäminen on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä.

Sesonkia kannattaa lähteä rakentamaan sivuille ja somekanaviin hyvissä ajoin, jotta sisällöt ehtivät ruokkia algoritmeja.

Kitti huomauttaa, että viihtymisen lisäksi puhelimesta on tullut myös merkittävä tiedonhaun väline. Hakukone kulkee taskussa mukana kaikkialla. Yrityksen kannattaa siis näkyä siellä, missä asiakkaat ovat – ainakin somessa ja sijaintipalveluiden ulottuvissa.

”Jos asiakas hakee esimerkiksi Hämeenlinnan ravintoloita, kannattaa varmistaa, että oma yritys löytyy hakutuloksista. Kanavat haluavat, että niitä käytetään myös hakukoneina, ja niiden algoritmi nimenomaan tukee hakuja”, Kitti sanoo.

Google-näkyvyys on tärkein

Usein ravintolan haku tapahtuu kännykällä. Asiakkaan tarve löytää lounasravintola tai kiinnostava kahvila voi syntyä kesken ostosreissun, eikä lounaspaikkaa ole välttämättä mietitty etukäteen. Vasta kun nälkä yllättää, otetaan puhelin käteen ja lähdetään kartoittamaan vaihtoehtoja.

Digitaalinen osuma ravintolahaussa voi olla monelle ravintolalle ensimmäinen kohtaamispiste asiakkaan palvelupolulla. Esimerkiksi matkoilla moni asiakas päätyy ravintolaan Google Mapsin kautta.

Kitti muistuttaa, että ravintolan kannalta on erityisen tärkeää, että oma yritys löytyy Googlesta ja että sen Google-profiili on kunnossa.

”Google-profiili toimii infokanavana, ja sen yhteydessä voi julkaista myös omia sisältöjä. Mainontaan voi laittaa rahaa, mutta orgaanisellakin tekemisellä pääsee pitkälle”, Kitti sanoo.

Hän neuvoo, että profiilin yhteyteen voi pyytää asiakkailta suosituksia. Tästä mahdollisuudesta asiakasta voi muistuttaa vaikka kuitissa. Myös vertaissuositukset vaikuttavat siihen, minkä ravintolan asiakkaat korttelin vaihtoehdoista valitsevat.

”Yritykselle on aina parempi, kun joku muu kehuu.”

Somenäkyvyys osa asiakaskokemusta

Google huolehtii siitä, että ravintolan profiilin tiedot ovat ajantasaiset. Hakukonejätti muistuttaa puolen vuoden välein tarkistamaan aukiolotiedot ja muut faktat, puhelinnumerot ja nettiosoitteet. Muiden kanavien tarkistuslistasta ja tietojen päivityksistä pitää huolehtia itse.

”Tietojen on oltava kunnossa. Jos asiakas joutuu nykimään ravintolan ripaa turhaan, kynnys palata nousee korkealle”, Kitti sanoo.

Hän muistuttaa, että olipa käytetty digitaalinen kanava tai alusta mikä tahansa, profiili ja tili ovat yrityksen sähköinen käyntikortti. Se on hyvä pitää äänensävyltään ja visuaalisuudeltaan linjassa ravintolan tarjoaman asiakaskokemuksen kanssa.

Monet digikanavat suorastaan kannustavat vuorovaikutukseen. Asiakkaiden viesteihin ja kommentteihin pitää varautua vastaamaan.

”Kanavia pitää seurata päivittäin. Jos ihmiset laittavat yksityisviestin, he myös olettavat, että siihen vastataan”, Kitti muistuttaa.

Instagramissa suositaan Kitin mukaan enemmän yksityisviestejä, kun taas Facebookissa ihmiset kommentoivat enemmän julkisesti omalla nimellään.

”Jos kyselyjä tulee paljon, vastaukset voi koota yhteen kanavaan ja ohjata asiakkaat sitten sinne.”

Näkyvyyttä verkkosivuilla

Jos spontaanille asiakkaalle ravintolan valintaan riittää Google-profiilin sisältö, suunnitelmallisempi asiakas hakee Kitin mukaan päätöksen tueksi tietoa somekanavien lisäksi usein myös verkkosivuilta.

Google-profiili toimii infokanavana, ja sen yhteydessä voi julkaista myös omia sisältöjä.

Kotisivuille liikennettä voi ohjata sekä somekanavista että Google-profiilista. Yleensä kotisivu on päätepysäkki, jolla asiakas tekee lopullisen ostopäätöksen, pöytävarauksen tai lahjakorttioston.

”Somekanavissa yrityksen käyntikorttia voi rakentaa näyttävämmin hyvillä kuvilla ja erottuvilla sisällöillä. Verkkosivuilla on helppo luoda levollista kokonaiskuvaa ja tunnelmaa. Näyttävät ja elävät verkkosivut vahvistavat ja syventävät somekanavissa syntynyttä asiakaskokemusta”, Kitti sanoo.

Kitin mukaan sometilejä kannattaa päivittää kolmesta neljään kertaa viikossa. Silloin asiakkaalle tulee vaikutelma ravintolan aktiivisesta toiminnasta. Kitti kertoo, että verkkosivuja kannattaa päivittää tarpeen mukaan, esimerkiksi silloin, kun tiedoissa tulee muutoksia tai kun lista vaihtuu. Kuvia päivittämällä sivuihin saadaan dynaamisuutta, jos muu sisältö pysyykin muuttumattomana. Myös verkkosivuilla kannattaa hyödyntää videoita.

Tiettyä sesonkia kannattaa Kitin mukaan lähteä rakentamaan sivuille ja somekanaviin hyvissä ajoin, jotta sisällöt ehtivät ruokkia algoritmeja.

”Mitä useammin asiakas päätyy Googlen kautta yrityksen sivulle, sitä enemmän ravintolan sivu nousee Googlessa. Jos sisältö on esillä vain viikon, sivuilla ei ehdi käydä ketään”, hän kertoo.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä