Hevivinkki: Miltä kirsikkatomaatti maistuu?

Tomaatin makuun vaikuttavat pääasiassa hapot, sokerit ja aromit. Myös lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat siihen, maistammeko makean, hapokkaan vai tasapainoisen maun puraistessamme tomaattia. Kirsikkatomaatti on usein täysikokoista tomaattia makeampi.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Valstar

Kuvat

Adobe Stock

1 – Happojen, sokerin ja aromin yhtälö

Usein tomaatit, kuten myös kirsikkatomaatit, luokitellaan makeiksi, happamiksi, hapokkaiksi tai tasapainoisiksi. Makuun vaikuttaa vihanneksen happojen ja sokerin tasapaino, joihin puolestaan vaikuttavat niin tomaatin lajike kuin kasvuolosuhteet. Klassisin tomaattimaku, jonka jokainen tomaattia syönyt tunnistaa, sisältää suhteessa yhtä paljon sokeria ja happoja.

Tomaatista haihtuvat yhdisteet vapautuvat puraistessa ja muodostavat sille tuoksun, aromin. Kun aromi yhdistyy tomaatin makuun, vaikuttaa se siihen, miltä tomaatti maistajan suussa maistuu.

2 – Tomaatin rakenne ja elinolosuhteet

Tomaatin rakenne vaikuttaa myös sen makuun. Yleistäen voidaan sanoa, että hitaasti luonnonvalossa kypsyneet tomaatit ovat mehukkaita ja makeita, kun taas kasvihuonetomaatit ovat helposti kiinteämpiä ja ne sisältävät hieman vähemmän sokeria.

3 – Tomaatin väri ja koko

Tomaatissa on myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, kaliumia, folaattia ja k-vitamiinia. Lisäksi tomaatti sisältää karotenoideihin kuuluvaa lykopeenia, joka vaikuttaa tomaatin väriin. Tomaattien makukirjoa voidaan ryhmitellä myös niiden värin perusteella. Punaisissa tomaateissa on yleensä enemmän sokeria kuin happoa, eli ne ovat makeita. Oranssit, keltaiset ja valkoiset tomaatit ovat miedomman makuisia kuin punaiset tomaatit, sillä ne eivät ole niin happamia.

Tummat, ruskean purppuraiset ja jopa lähes mustat tomaatit syntyvät vihreiden ja punaisten pigmenttien sekoituksista. Niiden maku on omalaatuinen, toisinaan jopa umaminen, vaikka niiden happo- ja sokeritasapaino olisi täydellisen tasapainoinen.

Kirsikkatomaatit ovat väristä riippumatta yleensä makeampia kuin täysikokoiset tomaatit. Kirsikkatomaatti sopii sellaisenaan syötäväksi, salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Kuumennettaessa sen maku vain paranee.

Kiinnostuitko? Tilaa kirsikkatomaattilajitelma! Hollantilaisen toimittajamme, Valstarin, Carnival-tomaattisekoitus koostuu erimallisista ja -värisistä kirsikkatomaateista. Saat väriä annoksiin, mutta pääset myös kokeilemaan, miltä erilaiset kirsikkatomaatit maistuvat yhdessä ja erikseen.

- 21907843 Tomaatti carnival mix 500g NL/ES 1lk

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä