#instagrammattavuus ravintolan markkinointikeinona

Visuaalisuudesta on tullut ravintoloille yhä merkittävämpi keino erottautua. Se on erityisen tärkeää Instagramissa, missä asiakkaiden jakama sisältö on parasta markkinointia. Lue lisää asiantuntijoiden vinkkejä siitä, mikä toimii instagramissa!

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Kia Arpia, Joanna Laajisto

Instagrammability eli instagrammattavuus vaikuttaa paitsi milleniaalin ravintolavalintaan myös koko matkailu- ja ravintola-alaan. Visuaalisuuden merkityksestä on tullut niin suuri, että hyvän ruoan pelätään jäävän sivurooliin.

Pariisilaisen ravintola Pink Mamman sisustusta Pink Mamma Pariisissa on varmasti yksi maailman instagrammatuimmista ravintoloista: värikäs ja valoisa tila on täynnä viherkasveja ja upeita yksityiskohtia.

Ilmiöön mukaan lähteneet ravintolat tekevät sisustuksessaan ja annossuunnittelussaan ratkaisuja sen mukaan, että ravintola-asiakkailla olisi mahdollisimman hyvät olosuhteet tuottaa houkuttelevaa kuvamateriaalia jaettavaksi omille verkostoilleen. Esimerkiksi Lontoossa on huomiota herättäviä, jopa äärimmäisiä ravintolatoteutuksia. Nämä paikat nousevat esiin internetin lukuisilla listoilla, jonne on koottu Instagramiin parhaiten sopivia kuvauskohteita.

Listoilla on esimerkiksi Sketch Gallery -ravintola ja sen vaaleanpunaisessa kylpevä Sali. Siellä on myös Brasserie of Light -ravintola, jonka kattoa koristaa taiteilija Damien Hirstin luoma pegasosveistos. Listalle on nostettu myös Tramshed-ravintola. Sieltäkin löytyy Hirstin tekemä teos, jonka aiheena on formaldehydiakvaariossa kylpevä vasikka.

Instagram ei kuitenkaan vaadi suurta sirkusta. Myös juuri oikealla tavalla rouheat paikat saavat huomiota, ja tietysti ajassa kiinni oleva ruoka- ja juomatuote voi antaa ilmaista näkyvyyttä.

Hymynaamainen kananmuna Paras tapa erottua Instagramissa on tunnistettavuus ja omaperäisyys. Way Bakery and Wine Barin kenties kuvatuin kohde on kananmuna, jolla on suloinen hymynaama.

Instagrammattavuus syntyy omalaatuisuudesta

Ruokaan ja ravintoloihin keskittyvän Brinna-bränditoimiston perustaja Kia Arpia vahvistaa, että Instagram on noussut ravintoloissa tärkeäksi viestintäkanavaksi.

Instagram on todella hyvä työväline. Se, että ihmiset jakavat asioita omassa Instagramissaan on ravintolalle maailman arvokkain markkinointikeino.

Arpia näkee Instagramin merkityksen kaksijakoisena. Se antaa ravintolalle mahdollisuuden kertoa tarinansa omin sanoin, mutta toisaalta nimenomaan asiakkaiden itse jakama sisältö on tehokkainta markkinointia. Se, miten asiakkaat saa innostumaan jakamisesta, on kinkkisempi juttu.

new yorkilaisen ravintola Sadelle's'n Bloody Mary Ravintola Sadelle's New Yorkissa on kuin suoraan Wes Andersonin elokuvasta. Bagelien täytteet saapuvat upeissa kerrosvadeissa, ja valtavat koristeet ovat pääosassa Bloody Maryn piparjuuriversiossa

”Milleniaalien sukupolvi haluaa jakaa asioita elämästään, ja Instagramia käytetään oman henkilöbrändin rakentamiseen”, Arpia kertoo. Kuluttajat miettivät nyt, mitä julkaisut kertovat heistä ihmisinä. Esimerkiksi hyviin raaka-aineisiin ja prosessoimattomaan ruokaan liittyvä #cleaneating on yksi trendaavista ruokahakusanoista.”

Arpian mukaan instagrammattavuus syntyy paljolti omalaatuisuudesta. Sitä voi olla hieno lattia tai tiiliseinä, erikoinen vessa tai ihan pienetkin yksityiskohdat. Parasta kuitenkin on, jos asiakas innostuu jakamaan kuvan ruoasta, josta piti. Annoksen pitää silloin tietysti olla kaunis sekä mielellään värikäs.

Julkaisuinnon herättävät trendit kuitenkin muuttuvat koko ajan. Viime aikoina Instagramissa on onneksi alettu suosia aitoutta sen sijaan, että tilit keskittyisivät esimerkiksi vain tiettyyn väriin. Ravintolaa ei ylipäätään kannata Arpian mukaan rakentaa sen varaan, mikä juuri nyt innostaa asiakkaan ottamaan oman tilinsä täytteeksi tarvittavan kuvan.

Pariisilaisen kahvila Marcellen lankkupöytä Kuvauksellinen lankkupöytä on Marcelle-kahvilassa Pariisissa.

”Kannattaa luoda kokemuksia, joista asiakkaat haluavat kertoa. Jos asiakas laittaa vain kuvan tiililattiasta, koska se sopii hänen tililleen, se ei anna ravintolalle mitään. On parempi, jos hän laittaa, että oli mahtava illallinen ja todella hyvää palvelua.”

Oikea valaistus ja kauniit pinnat lisäävät ravintolan kuvauksellisuutta

Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto Joanna Laajisto on laaja-alainen suunnittelija, jonka toimiston projektit vaihtelevat myymälöisstä ravintoloihin ja hotelleihin sekä kalustesuunnitteluun

Myös sisustusarkkitehti Joanna Laajiston työssä Instagramin merkitys on näkynyt jo useamman vuoden ajan.

”Suunnittelemme ensisijaisesti tiloja, joissa asiakkaan on hyvä olla, mutta olisi tekopyhää väittää, ettemme huomioisi Instragramia.”

Paljon ravintoloita suunnitellut Laajisto nostaa tärkeäksi tekijäksi valaistuksen. Hyvä, mieluiten luonnonvalo mahdollistaa annoskuvien onnistumisen. Myös hyvin suunnitelluilla keinovaloilla voi luoda toimivan valaistuksen, ja illalla tunnelmallisen pehmeä valo sekä kynttilät voivat antaa sopivat puitteet kuvalle.

Suomen Ranskan Instituutin Café Coutumen sisustusta Joanna Laajiston suunnittelemat sisustukset Suomen Ranskan instituutin Café Coutumeen ja Wayhin edustavat pohjoismaisen yksinkertaista ja luonnollisen viihtyisää tyyliä, joka antaa ihmisten ja ruoan loistaa, myös Instagramissa.

Muina kuvauksellisina elementteinä Laajisto mainitsee rehdit luonnonmateriaalipinnat, esimerkiksi rustiikin puun tai luonnonkiven. Samoin taide voi tuoda tilaan ainutlaatuisuutta.

Myös yksityiskohdat, kuten persoonalliset astiat, lisäävät kuvauksellisuutta. Niissä ja muissa esineissä painaa aitous, ja kaiken olisi sovittava ravintolan konseptiin. Päälle liimatut asiat eivät toimi.

”Mennään metsään, jos aletaan suunnitella ravintolaa pelkästään sen takia, että saadaan Insta-näkyvyyttä. Lähtökohtien pitää olla aitoja ja rehellisiä, ihmiset aistivat sen. Kyseessä on kokonaisuus, johon kuuluvat ravintoloitsija, kokki ja ruoka, niistä me suunnittelijatkin ammennamme. Sieltä nostetaan ehkä muutama asia, joita korostetaan.”

Insta edellä

Instagrammattavuus-ilmiöön mukaan lähteneet ravintolat tekevät sisustuksessaan ja annossuunnittelussaan ratkaisuja sen mukaan, että ravintola-asiakkailla olisi mahdollisimman hyvät olosuhteet tuottaa houkuttelevaa kuvamateriaalia jaettavaksi omille verkostoilleen.

Mistä on kyse?

Instagramilla on jo yli miljardi kuukausittain aktiivista käyttäjää, ja sen käyttö kasvaa kaikissa ikäluokissa.

Parhaiten Instagram tavoittaa nuoria kuluttajaryhmiä, jotka myös Kespron tutkimusten mukaan hakevat ravintolavalintoja tehdessään suosituksia omilta verkostoiltaan ja sosiaalisen median kanavista.

Instagramissa toimii:

  • aitous, persoonallisuus ja ainutlaatuisuus
  • hyvä, pehmeä valaistus – runsas luonnonvalo toimii parhaiten
  • kauniit pinnat, esimerkiksi puu tai luonnonkivi
  • visuaaliset, mielellään värikkäät annokset
  • ravintolan konseptiin sointuvat persoonalliset astiat
  • yllätykselliset yksityiskohdat

Kuvat: Kia Arpia, Joanna Laajisto
Teksti: Lasse Pakarinen

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä