Somea ei voi sivuuttaa

Sosiaalinen media on ravintoloiden tärkeä markkinointikanava, joka antaa mahdollisuuksia niin brändin rakentamiseen kuin muuhun viestintään. Juuri nyt korostuvat videot.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

iStockphoto

Sosiaalisesta mediasta on kasvanut niin keskeinen viestintäkanava, että siellä oleminen on lähestulkoon pakollista.

”Läsnäolo sosiaalisessa mediassa on monille liiketoiminnoille olemassaolon edellytys. Jos et löydy sosiaalisesta mediasta, oletko edes olemassa?”, sanoo Noora Verronen, sosiaalisen median ja vaikuttajamarkkinoinnin strategi sekä Kaikki Somesta -firman yrittäjä.

”Nostaisin ylipäätään löydettävyyden. Tämän päivän ihmiset etsivät paljon somesta, mitä eri vaihtoehtoja on. Miltä ruoka näyttää, millainen miljöö ja miten ravintola sopii siihen, mitä itse etsii.”

Verronen sanoo, että ravintola voi rakentaa somessa brändiään esimerkiksi kertomalla, miten se erottuu muista, mihin se keskittyy ja mitkä sen arvot ovat. Yksi esimerkki omien erityispiirteiden nostamisesta voisi olla vaikka helsinkiläinen ravintola Grön, joka on kertonut julkaisuissaan muun muassa käyttämiensä raaka-aineiden keräämisestä luonnosta.

Verronen huomauttaa, että somesta on apua myös osaajien rekrytoinnissa. Etenkin nyt työelämään tulevat nuoret etsivät sosiaalisesta mediasta tietoa siitä, missä voisi olla kivaa työskennellä ja minkälaisia ihmisiä paikassa on töissä.

Ihmiset kiinnostavat

Verronen nostaa yhtenä ravintola-alan tärkeänä somekanavana Instagramin, sillä siellä korostuu ravintoloissa olennainen visuaalisuus. Instagram on Suomen suosituin sosiaalinen media, jonka käyttäjät ovat pääosin 18–50-vuotiaita. Ravintolat ja kokit ovat jo erittäin aktiivisia siellä, ja harkittu tili Instassa on osa modernia cheffiyttä.

Moni julkaisee taidokkaita annoskuvia, mutta mukaan kannattaa ottaa myös persoonaa. Verronen korostaa, että nimenomaan ihmiset kiinnostavat sosiaalisessa mediassa, ja kuluttajat haluavat nähdä, keitä yrityksen takana on.

”Ihmiset tulevat kiinnostavien ihmisten perässä eri paikkoihin”, Verronen sanoo.

Esimerkiksi muutenkin tunnetuilla Henri Alénilla, Kari ”Kape” Aihisella ja Tomi Björckillä on Instagramissa kymmeniätuhansia seuraajia, joille he jakavat myös henkilökohtaista sisältöä.

Verronen arvioi, että Facebook puolestaan ei ehkä ole täysin menetetty tapaus, mutta sen mainontaan painottuvassa virrassa on nykyisin vaikeaa saada näkyvyyttä ilman maksettua sisältöä. Käyttäjät ovat nyt hieman varttuneempia, ja monet käyttävät Facebookissa lähinnä ryhmiä. Ravintolakin voi toki saada omalla aktiivisuudella niissä näkyvyyttä.

MN0422 Somea ei voi sivuuttaa 2 Sosiaalisessa mediassa on tärkeää miettiä, millä erotutaan. Mikä tekee ravintolasta kiinnostavan ja uniikin, ja miten se kiinnittää seuraajat osaksi tarinaansa?

TikTok ja videot ovat nousussa

TikTok on hieman tuoreempi somekanava, joka perustuu kokonaan videoihin. Niiden merkitys on nyt kasvussa myös Instagramin ja Facebookin puolella. Nyt trendaavat nimenomaan TikTokin tapaiset koko puhelimen näytön täyttävät lyhytvideot, jotka on otettu käyttöön myös Instagramin ja Facebookin Reels- eli kelat-toiminnoissa.

Ravintolat eivät ole vielä tarttuneet TikTokiin laajana rintamana, mutta alusta tarjoaa hyviä mahdollisuuksia.

”TikTokissa leviävät tutoriaalit, ja etenkin ruokaan ja resepteihin liittyviä videoita on paljon. Siellä voi tuoda esille omaa osaamista, näyttää kikkakolmosia ja viestiä omista taidoista”, Verronen kuvailee.

TikTok on valloittanut toistaiseksi etenkin nuorempia ryhmiä. Tilanne on kuitenkin muutoksessa, sillä palveluun liittyy nyt erilaisia ihmisiä. Jotkut alan tekijät, kokit ja ravintolat ovat jo aktivoituneet, ja esimerkiksi moneen ehtivällä julkkiskokki Gordon Ramsaylla on TikTokissa yli 30 miljoonaa seuraajaa. Hän jakaa esimerkiksi hauskoja #ramsayreacts-videoita, joissa chef kommentoi muiden tilien toilailuja. Myös esimerkiksi Pizza Hut -ravintolaketju julkaisee omaan brändiinsä sopivaa rentoa sisältöä TikTokissa.

Joskus somejulkaisut saavat hyvinkin laajaa huomiota. Suomessa ovat levinneet esimerkiksi avokadopasta, uunifetapasta ja Henri Alénin tomaattikastike. Viraalius saattaa olla myös ravintolan tavoitteena, mutta sitä ei ole helppoa saavuttaa.

”Viraalihitit ovat syntyneet oikeasti itsestään hyvistä ideoista. Ihmiset ajattelevat, että tämä on hyvä, ja haluavat jakaa julkaisun kavereille. Pitää keksiä uutta, jota ei ole vielä tehty”, Verronen kuvailee.

Mitä seuraavaksi? Verronen kertoo, että lisätty todellisuus eli AR (augmented reality) sekä virtuaalitodellisuus eli VR (virtual reality) tekevät jo tuloaan sosiaaliseen mediaan. Niiden osalta kannattaakin pysyä kuulolla.

Vinkkejä someen

  • Videoissa lyhyys on valttia ja asiaan pitää mennä suoraan.
  • Ajankohtaisuus on tärkeää. Esimerkiksi ruokalistat ja tapahtumat luontuvat sosiaaliseen mediaan.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä