Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa

Fazer Aito -tuoteperhe pyrkii vastaamaan muutokseen kuluttajien käyttäytymisessä. Kasvipohjaisten tuotteiden käyttö ei ole enää Suomessa marginaali-ilmiö, vaan uusi normaali, jolla voi taklata ammatti­keittiössä yhdellä kertaa useita haasteita.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Valmistaja

Kaupallinen yhteistyö

Fazer

Vuosi sitten kahvikerma sai väistyä VR:n junien ravintolavaunuissa kylmäkaappiin. Sen oli aika tehdä tilaa kahvipöydässä kasvipohjaiselle Fazer Aito Kaurajuoma Baristalle.

”Muutos lähti asiakastarpeesta ja yrityksen arvoista. Asiakas valitsee junan liikennevälineeksi monesti arvojen perusteella, ja niistä yksi on kestävä kehitys”, Avecran ravintolavaunun tuotepäällikkö Ari Lappalainen kertoo.

Avecra Oy on VR-Yhtymän omistama yritys, joka tarjoaa ravintolapalveluja junissa ja rautatieasemilla. Sama asiakas, joka valitsee arvojen perusteella kulkuvälineekseen VR:n junan, valitsee Avecran ravintolavaunussa kahviinsa yleensä myös kasvipohjaisen juoman.

”Asiakaspalautetta tulee saman tien, jos kaurajuomaa ei ole kahvin kanssa tarjolla heti, kun juna lähtee.”

Muutos asiakkaiden käyttäytymisessä on myös lukujen valossa merkittävä. Kun kahvikerma oli tarjolla kahvin vieressä, sitä kului 600 litraa kuukaudessa. Sen korvannutta kaurajuomaa kuluu nyt 1 500 litraa.

”Kulujen puolesta ollaan kuitenkin balanssissa, sillä kaurajuoma on kahvikermaa edullisempaa.”

Koko kansan ilmiö

Avecran mukana kaurajuomaraja ulottuu Helsingistä Kolariin. Myös Fazerin teettämä kuluttajatutkimus kertoo, että kasvipohjaisten tuotteiden käytöstä on tullut koko Suomen kattava ilmiö. Tutkimuksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista kertoo joskus käyttävänsä kasvipohjaisia tuotteita. Puolet suomalaisista käyttää niitä jo viikoittain.

Kasvipohjaisista tuotteista on tullut koko kansan tuotteita.

”Enää ei voi puhua marginaali-ilmiöstä. Kyllä kasvipohjaisista tuotteista on tullut koko kansan tuotteita”, Fazer Aito Kaurajuomien markkinointipäällikkö Mari Kupsanen sanoo.

”Terveys- ja hyvinvointitietoiset asiakkaat ovat usein myös valmiita maksamaan hieman enemmän laadukkaista ja terveellisistä vaihtoehdoista. Tämä asiakassegmentti on kasvava ja tarjoaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia.”
Kasvipohjaiselle ruoallekin on kysyntää. 62 prosenttia tutkimuksen vastaajista kertoo haluavansa syödä enemmän kasvipohjaista ruokaa.

”Tässä ryhmässä erityisesti nuoret korostuvat.”

Kasvipohjaisuudesta on tullut vuoden aikana Avecrallakin monessa kohtaa uusi normaali.

”Meidän valikoimastamme 18 prosenttia on vegaanisia tuotteita. Ollaan yli ravintolaketjujen keskiarvon. Yleensä luku on noin kymmenen prosenttia,” Lappalainen kertoo.

Avecran asiakaskunnassa on paljon nuoria aikuisia. Heitä tavoitellaan ensisijaisesti vegaanisella ruoalla. Suunta on kääntynyt niin päin, että vegaanista ruokaa voidaan tarvittaessa muokata esimerkiksi broilerilla tai Ahvenanmaan savukirjolohella. Vastuullisia valintoja painottavat asiakkaat arvostavat sitä, että vastuullisuus tehdään mahdollisimman helpoksi. Avecralla tämä toive toteutuu.

Valikoima laajenee

Tällä hetkellä Fazerin tuotteista 45 prosenttia on kasvipohjaisia. Tavoitteena on laajentaa kasvipohjaisten tuotteiden valikoimaa tulevaisuudessa entisestään. Fazer Aito -tuoteperhe tarjoaa jo nyt laajan valikoiman kasvipohjaisia tuotteita. Ammattikeittiössä Fazer Aito -tuotteet korvaavat maitotuotteiden käyttöä. Tuoteperheestä löytyy valikoimaa myös vitriinituotteisiin.

Fazer Aito -tuotteiden makua ja toimivuutta kehitetään jatkuvasti.

”Esimerkiksi Fazer Aito Kaurajuoma Baristasta saatiin Fazer Cafén baristojen kanssa kehitettyä maultaan pehmeämpi ja täyteläisempi. Se vaahtoutuu nyt tosi hyvin, ja siitä saa kauniin vaahdon esimerkiksi cappuccinoon”, Fazerin foodservice-sektorin avainasiakaspäällikkö Jari Lehtonen-Reitti kertoo.

MN 4 24 Kasvipohjaisten tuotteiden kysynta kasvaa 2 Fazer Aito Kaurajuoma Barista sopii erinomaisesti myös kylmiin kahvijuomiin.

Kustannussäästöjä

Kasvipohjaiset tuotteet helpottavat ajankäyttöä keittiössä, mikä tuo säästöjä ja parantaa kannattavuutta.

”Jos listoja joudutaan kaventamaan esimerkiksi työvoimapulan vuoksi, käytännössä yhdellä tuotteella pystyy taklaamaan useamman ruokavalion, kun valitsee kerralla esimerkiksi maidottoman ruokakerman”, Lehtonen-Reitti kertoo.

Lehtonen-Reitti kertoo, että tuotteista Fazer Aito Plant-based Whipping vaahtoutuu niin hyvin, että saanto siitä on kolminkertainen. Tuote toimii sifonista suoraan vaahdotettuna jälkiruokien tai juomien päälle. Myös tuotteen tilavuus tietää säästettyjä euroja. Fazer Aito Oat for Cooking:sta saa kerralla paksun ja täyteläisen kastikkeen.

”Fazer Aito Oat for Cooking -tuotetta voi tarvittaessa ohentaa vedellä tai kaurajuomalla, mikä pienentää litrahintaa.”

Fazer Aito Kauragurtti Maustamaton Greek Style on fermentoitu kasvipohjainen vaihtoehto jogurtille. Siitä saa hyvän kylmäkastikkeen, mutta se toimi myös lämpimän ruoan valmistuksessa.

”Tuotteesta on saatu aivan älyttömän hyvä. Se on täyteläinen, paksu ja lohkeava.”

Vegaanisuus ei tarkoita kompromissia. Hyvillä tuotteilla mausta ja toimivuudesta ei tarvitse tinkiä.

Fazer Aito

  • Ensimmäinen Aito-tuote syntyi perheyhtiö Kaslinkin tuotantolaitoksella Korialla syksyllä 2017. Kaslink ja Aito tulivat osaksi Fazeria syksyllä 2019 yrityskaupan myötä.

  • Fazer Aito on laajentunut kokonaiseksi tuoteperheeksi, joka tarjoaa nykyisin kaurapohjaisia vaihtoehtoja juomaksi, välipalaksi, ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

  • Fazer Aito -tuoteperhe on maidoton, ja tuotteet valmistetaan pohjoismaisesta kaurasta.

Avaintuotteita


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä