Kurkistus jääkahvien kiehtovaan maailmaan

Jääkahveja on moneen lähtöön. Heittäydy Meiran baristan matkaan ja tiedät tulisiko valita Frappe, Jäälatte, Cold brew vai Jääamericano?

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Meira Oy

Kuvat

Kespro & Meira Oy

Kevätauringon lämmittäessä yhä useampi vaihtaa latten jäälatteen, suodatinkahvin jääkahviin ja aamu-cappuccinon frappeen. Kylmät kahvit ovat kiistämättä lyöneet läpi ja ansainneet paikkansa kahviloiden menuissa. Varsinkin jäälattet ja frappet ovat tuttu näky kaupunkien keskustoissa ja kauppojenkin hyllyillä.

Mutta entäpä cold brew, kylmäuutettu suodatinkahvi, joka joidenkin mielestä on jääkahvien kruunaamaton kuningas? Myös cold brew on nostanut päätään ja on yhä tutumpi, vaikka se ei vielä olekaan saavuttanut aivan samanlaista suosiota, kuin aiemmin mainitut jäälatet ja erilaiset frappet. Olen odottanut kiinnostuksella cold brewn nousua ja syitä sen suuren tulemisen hitauteen on varmasti monia. Yhtenä syynä varmastikin on Suomen lyhyt kesäsesonki. Toisena ehkä se, että cold brew:n valmistaminen vaatii aikaa, jos ei halua käyttää valmista tiivistettä. Moni ehkä saattaa jäädä myös kaipaamaan kahvin hapokkaimpia sävyjä.

Ehdoton oma suosikkini maun puolesta on kahvihifistelijöidenkin joukossa suosiota niittänyt "Japanese ice drip" -menetelmä. Tässä menetelmässä kahvi uutetaan manuaalisesti kuumalla vedellä, jäillä täytettyyn astiaan. Menetelmä vaatii taitoa ja tarkkuutta, mutta onnistuessaan on ainakin minulle se kylmien kahvien kuningas. Jos kuitenkin haluan päästä hieman helpommalla, on valintani ehdottomasti jääamericano.

Jäälatte, frappe ja jääamericano

Mitä taas tulee kahvilan menuihin, mielestäni hyvä jääkahvikolmikko on jäälatte, jääamericano ja frappe. Niitä varioimalla ja maustamalla saa jo todella kattavan ja laadukkaan kylmäkahvimenun. Tässä vielä tämä kolmikko pähkinänkuoressa!

Jäälatte

Jäälatte valmistetaan yksinkertaisimmillaan espressosta, maidosta ja jääpaloista. Lasi täytetään jääpaloilla ja maidolla, jonka jälkeen päälle kaadetaan 1-2 shottia espressoa. Voila! Jäälatte on valmis! Jäälatte on myös mukava maustaa esimerkiksi vaniljasiirapilla tai karamelli- tai suklaakastikkeella.

Frappe

Frappe on pirtelömäinen vaahtoava kahvijuoma. Perusfrappe valmistuu kourallisesta jääpaloja, maidosta, sokerista ja pikakahvista. Myös frappea on mukava maustaa erilaisilla siirapeilla ja kastikkeilla. Herkullisen jälkiruoan siitä saa lisäämällä pinnalle kermavaahtoa.

Jääamericano

Herkullinen jääamericano valmistuu täyttämällä lasi jääpaloilla ja kylmällä vedellä ja kaatamalla päälle tuplaespresso. Jääamericanosta saa ihanan vietnamilaisen version laittamalla lasin pohjalle kondensoitua maitoa. Jos juot suodatinkahvisi yleensä maidolla, voit lisätä myös jääamericanoon maitoa tai hitusen kermaa.

Kespro Meira blogi von Bell Ann-Marie von Bell, aluemyyntipäällikkö/barista, Meira Oy

Kirjoittajasta

Kirjoittaja työskentelee Meira Oy:n aluemyyntipäällikkönä ja baristana sekä toimii vastuullisuusasiantuntijana. Meira Oy on suomalainen yritys, joka valmistaa kahvia ja maustamistuotteita omassa tuotantolaitoksessaan Helsingin Vallilassa sekä vähittäiskauppaan että Food Service -asiakkaille. Meiran Missio on "Reilusti Parempiin hetkiin", joka sisältää lupauksen jatkuvasta kehityksestä sekä vastuullisesta toimintatavasta. Meira on osa italialaista Massimo Zanetti Beverage -konsernia, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä