Kuukauden olut: Aura Vaalea Lager 4,5%

Tyylikkäästi ikääntynyt, hyvällä maulla uudistunut Aura täyttää 140 vuotta. Aura-olut sai aikoinaan nimensä Turun Aurajoesta, jonka rannalla sitä pantiin lähes sadan vuoden ajan. Pian 140-vuotias täysmallaslager Aura uudistuu juhlavuoden kunniaksi.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Hartwall

Kaupallinen yhteistyö

Hartwall

Merkittävä tekijä suomalaisessa lagerolutkulttuurissa

Vuonna 1882 kolme turkulaista kauppiasta perusti Auran panimon. Ensimmäiset Aura-oluet pantiin vuonna 1884 Linnankadun ja Aurajoen väliin jääneellä tontilla, jossa tulipalo oli hoitanut vanhojen talojen purkamisen uuden panimon tieltä. Paikka ei ollut täydellinen, vaikka sijainti joen rannalla helpottikin maltaiden tuomista meriteitse. Laajentamisen mahdollisuudet olivat vähäiset, liikenneyhteydet olivat kehnot, maapohja heikkoa ja veden saanti epävarmaa.

Vuosisadan vaihteessa ajat olivat oluen suhteen kuitenkin suotuisat ja naapurustossa levisi houkutteleva maltaan tuoksu, kunnes korkeampi vero ja uusi mallasjuoma-asetus vuonna 1902 rajoitti valmistusta. Auralla oluen rinnalle päätettiin perustaa virvoitusjuomaosasto. Sen päätöksen ansiosta panimo selviytyi vaikeiden sota- ja kieltolakiaikojen yli.

1930-luvulla panimo uudistettiin perusteellisesti ja toisen maailmansodan kynnyksellä Auran panimo olikin tiettävästi maan nykyaikaisin. Parikymmentä vuotta myöhemmin tuotanto kääntyi roimaan kasvuun – Alkon A-oluen myynnin vapautuksella saattoi olla osuutensa asiaan. Panimo menestyi kansainvälisissä kisoissakin, ja lopulta tiloja oli laajennettava. Edessä oli muutto Kaarinaan. Uusi alue oli vastakohta Linnankadulle. Se oli kuuluisa hyvästä vedestään, päätie oli lähellä ja maaperä hyvää. Muuton jälkeen tuotantoluvut kasvoivat entisestään, olutta alettiin viedä Ruotsiin ja Auran panimosta tuli Ruotsin kuningashuoneen kuninkaallinen hovihankkija.

Auran ja Hartwallin tiet kohtaavat

Vuonna 1971 Auran panimo siirtyi Hartwallille ja ainakin penkkiurheilijoiden mielestä historiallisen vuoden 1995 aikana Aura-oluen valmistus Kaarinassa lopetettiin, kunnes panimon 120-vuotisjuhlan kunniaksi Hartwall toi alkuperäistä reseptiä kunnioittaneen Aura-oluen takaisin markkinoille.

Olut on sittemmin kasvattanut suosiotaan myös muualla kuin Turun alueella, mutta Aura on edelleen vahvasti turkulaisten oma olut. Auraa myydään Turussa yhtä paljon kuin Oulussa, Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Joensuussa yhteensä – vaikka näissä kaupungeissa on kaikkiaan melkein neljä kertaa enemmän asukkaita.

aura-0001 1500x1000

Uudistuksia juhlavuoden kunniaksi

Oluet ovat eläneet niin tekijöidensä kuin ajan mukana saaden kullekin ajalle tyypillisiä piirteitä humalalajikkeiden ja niiden suhteiden vaihdellessa vuosien aikana. Tänä vuonna 140 täyttävä Aura ei jää nytkään tuleen makaamaan. Jatkossa rakastettu olut tunnetaan historiallisella nimellä Aura Vaalea Lager. Klassinen Aura-oluen makuprofiili on säilynyt, mutta täysmaltaisuutensa ansiosta Aura Vaalea Lager on nyt maultaan jopa entistäkin pehmeämpi ja maukkaampi. Aidot premium-lagerit tunnistaakin juuri täysmaltaisuudesta sekä pitkästä historiasta, ja ne pystyy erottamaan täyteläisestä puhtaasta mausta. Lisäksi täysmallasolut jättää lasin reunoihin täyteläisen ja kauniin, Brysselin pitsiksi kutsutun vaahtokuvion.

Tulevan juhlavuoden kunniaksi myös Auran pakkaukset uudistuivat. Auran valikoimaan kuuluu edelleen Aura 4,5% Vaalea Lagerin lisäksi voimakkaampi Aura 5,2% Vahva Lager sekä Aura 5,2% Tumma Lager.

Kaveriksi ruoalle

Laadukkaat vaaleat lagerit ovat ruokapöytien mutkattomia seuralaisia. Aura Vaalea Lager on tästä erinomainen esimerkki. Maukkaan maltainen runko ja Saazer-humalan rapea jälkimaku takaavat, että olut toimii mainiosti laidasta laitaan erilaisten annosten parina. Jos ruoka-annoksessa on vahvoja makuja, kannattaa valita astetta vahvempi olut sen kaveriksi.

Kuukauden olut -artikkelisarja vie mukanaan oluiden maltaiseen maailmaan! Esittelemme joka kuukauden alussa eri oluen, juttusarjassa on mukana tuotteita laajasti eri oluttyypeistä.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä