Onko foodservice-ala valmiina EU:n uuteen sääntelytulvaan?

Tutkijat ovat huolissaan ympäristön tilasta ja ravinnon osuus ympäristövaikutuksista on merkittävä.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

AdobeStock

Yritykset ovat avainasemassa ratkaisujen tarjoamisessa ja niiden on näytettävä vastuullisuutensa uusien standardien mukaisesti. Sääntelyt lisäävät painetta yrityksille, jotka ovat jo taistelleet toimitusketjujen ongelmien ja inflaation kanssa. EU:n sääntelyohjelmat, kuten Kestävyysraportointidirektiivi ja Metsäkatoasetus, asettavat korkeat vaatimukset eettiselle toiminnalle. Muutoksessa on paljon mahdollisuuksia, mutta se vaatii yhteistyötä ja panostuksia kaiken kokoisilta yrityksiltä.

Mitä CSRD ja Metsäkatoasetus tarkoittavat?

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) on EU:n uusi kestävyysraportointi-direktiivi, joka laajentaa ja yhtenäistää yritysten vastuullisuusraportointia EU:ssa. Direktiivi astui voimaan tammikuussa 2023 ja velvoittaa suuret pörssiyhtiöt ja muut merkittävät yritykset raportoimaan ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotiedot (ESG-tiedot) samassa muodossa kuin taloudelliset tiedot. Tavoitteena on tehdä ESG-tiedoista yhtä tärkeitä ja vertailtavia kuin taloudellisista tiedoista, jotta sijoittajat ja sidosryhmät voivat paremmin arvioida yritysten kestävää toimintaa.

Metsäkatoasetus (EUDR) on uusi sääntely, joka asettaa vaatimuksia yrityksille ja koko hankintaketjulle. Asetuksen tarkoituksena on estää metsäkadon ja metsien tilan heikkeneminen tuotteiden valmistuksen yhteydessä. Tämä koskee tiettyjä tuotteita, kuten kahvia, kaakaota, soijaa, öljypalmua, nautakarjaa, puu- ja paperituotteita sekä kumia, ja myös niitä tuotteita, joissa kyseisiä raaka-aineita käytetään.

Yritysten on vuoden 2024 loppuun mennessä pystyttävä todistamaan, että Metsäkatoasetuksen alaisia tuotteita koskevat tiedot ovat kunnossa, eivätkä ne ole aiheuttaneet metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä vuoden 2020 jälkeen. Tämä tarkoittaa, että tuotteista on tehtävä erityinen ilmoitus (due diligence statement, DDS), joka sisältää tiedot tuotannon aikataulusta ja maantieteellisestä sijainnista. Tämä koskee kaikkia tuotannon vaiheita aina raaka-aineiden hankinnasta lopulliseen myyntiin.

Miten uudet direktiivit vaikuttavat ravintolan arkeen?

Nämä direktiivit ja asetukset vaikuttavat myös suomalaisten ravintoloiden arkeen, vaikka niitä suoraan koskevat yritykset ovat lähinnä suuret yritykset, kuten Kesko. Arvoketjuisen tietojenkeruun ja läpinäkyvyyden kautta uudet sääntelyt saattavat vaikuttaa myös ravintoloiden toimintaan.

Esimerkiksi ravintolat, jotka tarjoavat liha- ja metsäteollisuuteen liittyviä tuotteita, voivat joutua ottamaan käyttöön uusia käytäntöjä ja raportointivaatimuksia metsäkadon ja kestävyyden varmistamiseksi. Tämä voi tarkoittaa muun muassa tiukempia vaatimuksia lihatoimittajien valinnassa ja ympäristöystävällisten raaka-aineiden suosimista. Kespro seuraa sääntelyn kehitystä tarkasti ja varmistaa asiakkailleen mahdollisimman ajankohtaisen tiedon direktiiveistä. On huomioitava, että sääntelyjen osalta käyttöönotto ja yritysten toimenpiteet ovat vielä keskeneräisiä.

EU:ssa tiukennetaan sääntelyä ilmastonmuutoksen ja ympäristön suojelun vuoksi.EU:n Vihreän kehityksen ohjelman odotetaan parantavan yritysten vastuullisuustiedon raportointia ja kannustavan yhteistyöhön tuhansien yritysten kesken.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä