Ostojen hiilijalanjälki näkyy Raportit-palvelussa

Kespro tarjoaa asiakkailleen Raportit-palvelun, josta saa selville esimerkiksi elintarvikkeiden tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot. Raportit-palvelu tarjoaa havainnollisen kokonaiskuvan raaka-aineiden ilmastovaikutuksista.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

iStock

Kespron Raportit-palvelu kertoo asiakkaan raaka-aineostojen tuoteryhmätasoisen hiilijalanjäljen. Kokonaiskuvan lisäksi voi pureutua syvällisemmin kymmenien elintarviketuoteryhmien hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälki on yhdenmukainen tapa ilmoittaa tuotteen ilmastokuorma tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden mukaan, esimerkiksi elinkaaren ajalta.

Tuoteryhmien ilmastovaikutusten vaihteluvälit kuvataan tuotteiden elinkaaristen ilmastovaikutusten arvioinnissa yleisesti käytetyllä yksiköllä, joka on hiilidioksidiekvivalentti (CO²e).

Tee ilmastoviisaampia valintoja

Hiilijalanjälkitietojen avulla ilmastoviisaampien ruokahankintojen tekeminen ja niistä eteenpäin viestiminen on helpompaa. Ilmastoviisaiden ratkaisujen tekeminen on tärkeää eri vaiheissa arvoketjua. Kespro kannustaa asiakkaiden lisäksi myös valmistavaa teollisuutta ja alkutuotantoa kehitystoimenpiteisiin sekä oman toiminnan että tuotteiden hiilijalanjäljen laskentaan.

Miten hiilijalanjälkilukemat raportoidaan Raportit-palvelussa?

Hiilijalanjälkilukemat raportoidaan palvelussa tuoteryhmätasoisesti, ei tuotekohtaisesti. Tämä johtuu siitä, että tuotetasoisia laskelmia on hyvin vähän saatavilla tuotteiden valmistajilta, ja ne ovat harvoin vertailukelpoisia erilaisista laskutavoista johtuen.

Vaikka tuoteryhmätasoinen ilmoittaminen ei tee näkyväksi yksittäisten tuotteiden osalta tehtyjä ponnisteluja hiilijalanjäljen pienentämiseksi, se korostaa hankintojen keskeisimmät hiilijalanjäljen muodostavat tuoteryhmät ostojen perusteella.

Tuoteryhmäkohtaiset arviot auttavat hahmottamaan hankintojen ilmastovaikutusten suuruusluokkaa yleisellä tasolla, eli niiden avulla voi tunnistaa eri tuoteryhmien osuutta kokonaisuudesta sekä viestimään suuruusluokista omille asiakkaille.

20–25 % suomalaisen hiilijalanjäljestä on peräisin ruoasta.
Luke

Alkutuotannosta tukkuun

Ilmastovaikutusarvioinneissa huomioidaan tuotteen matka alkutuotannosta tukkuun saakka, eli kaikki merkittävimmät vaiheet ovat mukana arvioissa maatalouden tuotantopanosten tuotannosta maatalouden alkutuotantoon, teolliseen valmistukseen ja kaupan jakelulogistiikkaan.

Tukkukaupan prosesseja tai asiakkaan toimintaa, kuten matkoja keskusvarastolta asiakkaalle tai ruoanvalmistusta, ei ole sisällytetty arvioihin. Arviot eivät sisällä myöskään tuontituotteiden kuljetuksia tuontimaista Suomeen, koska yksittäisten tuotteiden tasolla ulkomaan rahtikuljetusten osuus ilmastovaikutuksista on tyypillisesti hyvin pieni.

Katso ostojesi luvut Raportit-palvelussa

  • Me Kesprossa uskomme vastuullisuuteen, joka tuottaa kannattavampaa liiketoimintaa. Yhtenä ratkaisuna kehitimme Raportit-palvelun, joka on Kespron asiakkaiden vastuullisuustyökalu. Raportit-palvelun avulla voi tarkastella esimerkiksi omien ruokahankintojen ilmastokuormaa. Kespron asiakkaana saat palvelusta selville elintarvikeostojen tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot.
  • Raportit-palvelu toimii samoilla tunnuksilla kuin kespro.com tai Kespronet.
  • Saat Raportit-palvelun käyttöön pyytämällä myyjääsi aktivoimaan käyttäjätunnuksen tai tilaamalla käyttäjätunnuksen.
  • Kun olet saanut käyttäjätunnuksen, tarkastele hiilijalanjälkilukuja avaamalla Raportit-palvelu. Klikkaa sivuvalikkoa ja valitse oma hiilijalanjälkisivu. Siellä voit tarkastella hiilijalanjälkiarvoja tuoteryhmätasoisesti omista ostoistasi.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä