Reilun kaupan viikko – Reilusti eteenpäin!

Ravintola- ja kahvilapalveluita tarjoava Juvenes ja Tampereen yliopisto ovat jo yli kymmenen vuotta olleet edelläkävijöitä vastuullisuusasioissa. Reilu kauppa sopii arvoihin.

Julkaistu

Päivitetty

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

Eino Ansio ja Kespro

Kahvi, tee, banaani, suklaapatukka ja pähkinät piristävät opiskelijan päivää Tampereen yliopiston kampusravintoloissa ja -kuppiloissa. Kaikki nautitut tuotteet kuuluvat Reilun kaupan valikoimiin.

”Asiakkaamme ovat tiedostavia, aktiivisia ja hereillä vastuullisuusasioissa. On luontevaa tarjota opiskelijoille Reilun kaupan tuotteita”, Juveneksen kehityspäällikkö Nina Lyytinen kertoo.

Valtakunnallisesti toimiva Juvenes on suomalainen ravintola- ja palveluyritys, jolla on yli 50 ravintolaa ja kahvilaa 11 paikkakunnalla ympäri Suomen. Yritys on perustettu vuonna 1959, ja sen omistaa Tampereen ylioppilaskunta TREY. Tampereen yliopisto oli Suomen ensimmäinen korkeakoulu, jolle myönnettiin Reilu kauppa -arvonimi vuonna 2009. Arvoimi on tunnustus toimijalle, joka on sitoutunut eettiseen kulutukseen ja kestävään kauppaan Lyytisen mukaan Reilu kauppa on läpinäkyvä, luotettava ja kokonaisvastuullinen merkki, joka tuntui jo vuosia sitten juuri oikealta valinnalta.

Myös Kantarin tutkimus paljastaa, että Reilu kauppa on Suomen tunnetuin vastuullisuusmerkki: 90 prosenttia suomalaista tunnistaa sen, nuorista peräti 98 prosenttia. Kampuksilla ei tarvitse tehdä Reilua kauppaa tunnetuksi – se jo tiedetään.

ML 4 23 Reiluttaja Juvenes Reilun kaupan viikko 3

Alkuperämaan viljelijät hyötyvät

Globaalisti Reilu kauppa on sertifiointijärjestelmä vastuulliselle maataloustuotannolle. Reilu kauppa ry:n asiakkuustyön päällikkö Tuija Kopra toteaa, että Reilu kauppa perustuu viljelijöiden oikeudenmukaiseen kohteluun. Yhdistys vaikuttaa Suomessa oikeudenmukaisemman kaupankäynnin ja vastuullisemman kuluttamisen puolesta.

Reiluus ulottuu sosiaaliseen ja taloudelliseen vastuuseen sekä ympäristövastuuseen. Viljelijä saa esimerkiksi kahvista aina takuuhinnan ja kahviosuuskunta Reilun kaupan lisän, jonka voi käyttää vaikkapa terveydenhuoltoon, koulutukseen tai asumisolosuhteiden parantamiseen.

Maailmanlaajuisesti Reilun kaupan tuotenimikkeitä on peräti 36 000, joista Suomessa on tarjolla 1 200. Kespron vastuullisuusasiantuntija Valtter Vuoren mukaan Kespron valikoimissa on hiukan yli 200 tuotetta. Kilomääräisesti Kespron kautta tilataan eniten kahvia, mutta myös erilaisia kahvijuomia, teetä, hedelmiä, sokeria, hunajaa, suklaata, mehua ja pähkinöitä.

ML 4 23 Reiluttaja Juvenes Reilun kaupan viikko 2

”Haluamme helpottaa asiakkaidemme vastuullisempia ja reilumpia valintoja sekä vastuullisuusviestintää”, Vuori kiteyttää.

Asiakaskuntaa arvostetaan reilusti

Asiakkaat maksavat tuotteista kohtuullisen Reilu kauppa -lisän, jonka Lyytinen mainitsee yhdeksi tietoiseksi vastuullisuusvalinnaksi. Vastuullisuus onkin yksi Juveneksen arvoista laadun ja osaamisen lisäksi – ja arvoa halutaan tuoda myös asiakkaille.

”Jos ryhtyisimme vaihtamaan Reilun kaupan tuotteita, saisimme heti palautetta. Vaikka suklaa on hiukan kalliimpi, asiakkaamme ymmärtävät, miksi näin on. Heillä on mahdollisuus valinnallaan vaikuttaa. Reilu kauppa kuuluu meillä kestävän kehityksen sateenvarjon alle, jossa se on yksi hyvä teko muiden vastuullisten tekojen rinnalla”, Lyytinen toteaa.

Kopran mukaan asiakaskuntaa arvostetaan tarjoamalla Reilua kauppaa. Tuotteet sopivat hyvin horeca-puolelle, ja markkinointimateriaaliakin on saatavilla: muun muassa pöytäkolmioita, ständejä sekä tarroja termarien ja automaattien kylkeen. Juveneksen ravintoloissa ja kahviloissa on myös osallistuttu Reilun kaupan organisoimiin teemaviikkoihin, kuten Reilu kahvitauko -kampanjaan.

Vastuullisuuskelkkaan mukaan ajoissa

Kehittyvistä maista tulevat Reilun kaupan tuotteet eivät pääosin kasva Suomessa, joten ne eivät kilpaile kotimaisen tuotannon kanssa.

”Mitä enemmän ihmiset ostavat Reilua kauppaa, sen paremmin voimme vaikuttaa ympäristön ja ihmisten oloihin viljelyalueilla. Tulevaisuudessa lainsäädäntö alkaa vaatia vastuullisia tekoja, joten kelkkaan on hyvä hypätä jo hyvissä ajoin”, Kopra toteaa.

ML 4 23 Reiluttaja Juvenes Reilun kaupan viikko 4 ”On luontevaa tarjota opiskelijoille Reilun kaupan tuotteita”, Juveneksen kehityspäällikkö Nina Lyytinen kertoo.

Lyytinen kiittelee Kespron Raportit-palvelua, jonka kautta voi tarkistaa muun muassa eri vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden osuuksia.

”Olemme tietoisesti laajentaneet valikoimaa tasaiseen tahtiin samalla, kun Reilun kaupan tuotteiden osuus on kasvanut. Mielellämme testaamme yliopistoissa mikä myy. Tuomme valikoimaan vaihtelevuutta ja kuuntelemme toiveita.”

Reilun kaupan logo 2019 CMYK


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä