Uudet pakkaukset vähentävät muovia ja tukevat kestävää kehitystä

Kierrätettävät pakkausmateriaalit ovat tätä päivää. Paikallinen tuotanto varmistaa raaka-aineen alkuperän ja vähentää ympäristökuormitusta tukien vastuullista kehitystä. Lue, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon tehtäessä pakkauksia koskevia valintoja.

Julkaistu

Teksti

Huhtamäki

Kuvat

Huhtamäki

Kaupallinen yhteistyö

Huhtamäki

Ravintolasta mukaan otettavan ruoan ja juoman myynnin kasvu on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä ja saanut ravintolat pohtimaan pakkausratkaisujaan entistä tarkemmin. Samanaikaisesti muuttuva lainsäädäntö ja kertakäyttöisille muovipakkauksille määrätyt roskaantumismaksut ohjaavat siirtymään muovittomiin vaihtoehtoihin. Tämä tarjoaa ravintoloille loistavan mahdollisuuden siirtyä kohti ympäristöystävällisempiä ja vastuullisempia pakkausvaihtoehtoja.

Kierrätettävät ja uusiutuvat materiaalit

Yksi keskeisimmistä askelista kohti kestävämpiä pakkausratkaisuja on suosia helposti kierrätettäviä materiaaleja. Suomessa kartonkipakkausten kierrätys on hyvin järjestetty, ja kartonkipakkaukset voidaan lajitella kartonkikeräykseen. Kierrätysprosessissa kartonki ja mahdollinen muovipinnoite erotellaan toisistaan. Kierrätetty kartonki voidaan hyödyntää uusien pakkausten materiaalina, ja eroteltu muovi voidaan käyttää uusien muovituotteiden valmistukseen tai energiantuotantoon. Tämä kiertotalousajattelu tukee kestävää kehitystä ja vähentää jätteen määrää.

Huhtamaki 15062022-1792 1500x1000

Toinen tärkeä tekijä on pakkausmateriaalien valmistus uusiutuvista raaka-aineista. Valitsemalla PEFC-sertifioidusta puukuidusta valmistettuja materiaaleja voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tukea kestävää metsänhoitoa. Esimerkiksi Huhtamäen uudet vähemmän muovia sisältävät kupit, joissa kuidun osuus on 95 %, ovat erinomainen esimerkki uusiutuvien raaka-aineiden käytöstä. Kespro on ollut eturintamassa tuomassa valikoimaansa vähemmän muovia sisältäviä kartonkisia kuumakuppeja.

Muovin vähennys ei koske pelkästään itse tuotteita vaan myös tuotteiden pakkausmateriaaleja, kalvoja ja kuljetuslaatikoita. Pakkausmateriaalien määrän optimointi on yksi tapa vähentää ympäristövaikutuksia. Tämä voidaan saavuttaa esimerkiksi ohuempien kalvojen tai kevyempien kuljetuslaatikoiden avulla, jotka säilyttävät kuitenkin tarvittavan kestävyyden ja hygienian. Näin voidaan vähentää materiaalikustannuksia ja ympäristövaikutuksia samalla, kun varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuljetuksessa ja varastoinnissa.

Vastuullinen tuotanto ja paikallisuus

On hyvä huomioida, että paikallisesti tuotetut pakkaukset vähentävät kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä ja tukevat kotimaista työllisyyttä. Suomessa valmistetut kartonkikupit, kuten Huhtamäen kupit, ovat hyvä valinta. Ne eivät vain vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös edistävät taloutta ja työllisyyttä.

Paikallisesti tuotetut materiaalit varmistavat myös raaka-aineen alkuperän ja valmistuksen ympäristöystävällisyyden. Tämä tarkoittaa, että voimme jäljittää käytetyt raaka-aineet aina niiden lähteille asti, mikä lisää läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta. Lisäksi paikallinen tuotanto voi reagoida nopeammin markkinoiden tarpeisiin ja muutoksiin, mikä tekee siitä joustavamman ja tehokkaamman.

Uudelleenkäytettävät vs. kertakäyttöiset pakkaukset

Samanaikaisesti muovin vähentämisen kanssa markkinoille on tullut kokonaan muovista valmistettuja uudelleenkäytettäviä pakkauksia. Moni pohtii, kumpi ratkaisu on ympäristön kannalta parempi. Erilaisia pakkausratkaisuja vertailtaessa on syytä ottaa huomioon koko tuotteen elinkaari mukaan lukien tuotteen valmistuksessa käytettävien materiaalien vaikutukset ympäristöön sekä tuotteen kierrätettävyys. Kannattaa huomioida, että kaikkia käytössä olevia materiaaleja ei voi kierrättää lainkaan.

Pikaruokaympäristössä tehdyt vertailut ovat osoittaneet, että uusiutuvista materiaaleista valmistetut ja kierrätettävät kartonkipakkaukset ovat kokonaisuutena ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin pestävät uudelleenkäytettävät pakkaukset. Uudelleenkäytettävien pakkausten ympäristökuormitusta lisäävät pesemiseen tarvittava vesi ja energia sekä joidenkin käytettyjen materiaalien huono kierrätettävyys käytön jälkeen.

Kilpailuetua vastuullisilla valinnoilla

Asiakkaiden tiedottaminen uusista, ympäristöystävällisemmistä pakkausratkaisuista on myös tärkeää. Käyttämällä markkinointimateriaaleja ja pakkausmerkintöjä, jotka kertovat pakkausten kierrätettävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä, voidaan lisätä tietoisuutta. Tietoisuus siitä, että ravintola panostaa kestäviin ja vastuullisiin valintoihin, voi myös toimia kilpailuetuna ja houkutella ympäristöasioista kiinnostuneita asiakkaita. On tärkeää aktiivisesti kannustaa asiakkaita kierrättämään pakkaukset oikein, jotta ympäristövaikutuksia voidaan vähentää entisestään.

Huhtamaki 15062022-1815 1500x1000

Lopuksi on tärkeää pysyä ajan tasalla lainsäädännön muutoksista ja markkinatrendeistä. Esimerkiksi SUP-direktiivin kaltaiset säädökset voivat vaikuttaa pakkausvaihtoehtoihin ja ohjata valintoja. Seuraamalla aktiivisesti alan kehitystä ja innovaatioita voidaan löytää uusia ratkaisuja, jotka tukevat sekä liiketoimintaa että ympäristön hyvinvointia. Ympäristöystävällisempien materiaalien käyttö ei vain vähennä ympäristövaikutuksia, vaan voi myös parantaa yrityksen mainetta ja asiakastyytyväisyyttä.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä