Pakkauslinjaus ja muovilinjaus sekä niiden edistyminen Menu-tuotteissa

Kespron omat Menu-tuotteiden pakkaukset ovat kaikki kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai biohajoavia vuoden 2025 loppuun mennessä.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Keskon ja Kespron toimintaa sekä hankintaa ohjaavista kestävän kehityksen linjauksista pakkaus- ja muovilinjaus huomioivat muovin vähentymisen sekä kierrätettävyyttä parantavat tai ympäristötekijät huomioivat muutokset omien merkkien pakkauksissa. Keskon uudistetussa vastuullisuusstrategiassa yhtenä tavoitteena on vahvistaa kiertotaloutta ja varmistaa vastuulliset pakkaukset omien brändien tuotteille vuoteen 2025 mennessä.

Pakkauksen tarkoitus

Pakkauksen tulee suojata tuotetta ympäristöltä ja ympäristöä tuotteelta. Pakkauksen tulee antaa informaatiota tuotteesta ja sen käytöstä sekä viestiä tuotteen brändistä. Oikeanlaiset pakkaukset helpottavat tuotteen käsittelyä koko toimitusketjussa aina tuotteen käyttöön asti. Ruokahävikin kannalta pakkauksen tehtävä on merkittävä, sillä oikein pakattuna elintarvike säilyy pidempään turvallisena ja syömäkelpoisena.

Pakkauslinjauksen keskeiset tavoitteet

Pakkauslinjaus Kesprolla koskee Menu-tuotteiden vähittäispakkauksia sekä logistiikan pakkauksia. Tuotteen logistinen ketju sisältää useita pakkauksia: esimerkiksi kuormalavan, kuljetuspakkauksen, ryhmä- eli myymäläpakkauksen ja kuluttajapakkauksen. Pakkauslinjauksella on kuusi keskeistä tavoitetta, joilla varmistetaan linjauksen toteutuminen.

1. Ympäristötekijät

Pakkausratkaisuja tehdessämme huomioimme ympäristötekijät ja vältämme ylimääräisen pakkausmateriaalin käyttöä sekä vähennämme muovin käyttöä pakkauksissamme. Pakkaustemme tulee olla kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä. Suosimme uusiutuvia pakkausmateriaaleja kuten kartonkia, paperia, pahvia ja biopohjaisia muoveja. Puupohjaisissa pakkauksissa suosimme kestävää alkuperää (FSC- tai PEFC-sertifioitua) tai kierrätysmateriaalia olevia ratkaisuja.

2. Vähemmän pakkausmateriaalia

Vähennämme pakkausmateriaalin määrää ja suunnittelemme pakkaukset kokonaisympäristövaikutus huomioon ottaen siten, että käytettävän pakkausmateriaalin määrä minimoidaan, mutta säilytetään pakkauksen perustehtävät ja minimoidaan pakkaukseen pakatun tuotteen hävikki. Emme ylipakkaa emmekä käytä turhia pakkauskerroksia.

3. Kierrätettävyys

Pakkauksemme ovat kierrätettäviä ja lisäämme kaikkiin pakkauksiimme selkokieliset lajitteluohjeet. Autamme asiakkaitamme kierrättämään pakkausjätettä niin, että logistiikkamme toimittaa paluulogistiikkakuormissaan juomapak- kauksia ja laatikoita horeca-asiakkailtamme uudelleen- ja hyötykäyttöön.

4. Kierrätysmateriaalit

Lisäämme kierrätysmateriaalin käyttöä pakkauksissamme ja kasvatamme jatkuvasti kierrätysmuovista ja -kartongista valmistettujen pakkausten käyttöä.

5. Uudelleenkäytettävyys

Pakkauksissamme suosimme uudelleenkäytettävyyttä. Käytämme esimerkiksi hankinta- ja jakelulogistiikassamme yli kymmentä miljoonaa muovista uudelleenkäytettävää kestokuljetuspakkausta.

6. Tutkimushankkeet

Osallistumme pakkaustutkimushankkeisiin, jotka pyrkivät löytämään kestävän kehityksen mukaisia ja/tai uusia vaihtoehtoisia pakkausratkaisuja.

Pakkauslinjauksen mittarit

Pakkauslinjauksen mittarina on omien merkkien pakkausten muovinvähennystoimenpiteiden ja muiden linjauksen mukaisten toimenpiteiden määrä. Pakkauslinjausta kirittävät muovilinjaus, sekä puu- ja paperilinjaukset. Muutoksiksi kelpaavat muovin vähennykseen johtanut muutos, normaalin muovin muuttaminen kierrätysmuoviksi tai biohajoavaksi muoviksi, mustan muovin ja polystyreenin muuttaminen paremmin kiertäväksi muoviksi tai polystyreenin muuttaminen paremmin kiertävään muovilaatuun tai mustan muovin muuttaminen esimerkiksi kirkkaaseen väriin. Puupohjaisissa pakkauksissa voidaan siirtyä FSC- tai PEFC-sertifikaatilla merkittyihin puupohjaisiin pakkauksiin tai kierrätyspuumateriaaliin.

Tuore esimerkki vuonna 2023 tehdystä pakkauslinjausta edistävästä toimenpiteestä on Menu-maitojen monikerrospakkausten neitseellisen muovisen sisäkalvon muuttaminen biopohjaiseen muovisisäkalvoon.

Vuonna 2022 Kesprolla tehtiin yhteensä 26 muutosta joista 19 oli muovinvähennysmuutosta. Nämä seitsemän muuta muutosta tehtiin Menu-pesuainepakkauksissa, joista perinteinen pakkausmuovi korvattiin kierrätysmuovilla.

Muovilinjaus ja tavoitteet

Muovilinjauksessa Kesprolla tavoitteena on vähentää muovin määrää Menu-tuotteiden pakkauksissa 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä. Muovilinjaus kannustaa meitä välttämään, vähentämään ja kierrättämään muovia sekä tiedottamaan muovin tuotannon ympäristövaikutuksista, kierrättämisestä ja uudelleenkäytön ratkaisuista.

Muovi ei kuulu luontoon ja muovijäte aiheuttaa merkittäviä ongelmia päätyessään esimerkiksi vesistöihin. Siksi muovijäte pitää saada uusiokäyttöön. Tehokkaasti kierrätettynä muovin kokonaisympäristökuorma voi olla jopa pienempi kuin sitä korvaavien materiaalien. Haemme jatkuvasti yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa uusia malleja helposti kierrätettävien tai uudelleen käytettävien pakkausten sekä kiertotaloustuotteiden saamiseksi valikoimiimme. On hyvä huomioida, että monelle elintarvikkeelle muovi on edelleen erinomainen pakkausmateriaali, joka suojaa tuotteen tehokkaasti ja vähentää ruokahävikkiä. Keveytensä puolesta muovi myös pienentää logistiikan ympäristökuormaa.

Muovilinjauksen tavoitteiden edistyminen

Muovin vähennyksen suhteen Kesprolla Menu-tuotteiden osalta olemme saavuttaneet nyt ¼ osan tavoitteesta. Vuonna 2022 vähensimme muovia Kespron oman tuotemerkin pakkauksissa viisi tonnia, joka on vuoden 2022 loppuun mennessä viisi prosenttia Kespron oman tuotemerkin pakkauksissa vuoden 2019 lähtötasosta.

Olemme nyt ylittäneet seurantakauden puolivälin ja vuosille 2023–2025 on yhdessä pt-kaupan kanssa vähennystavoitetta jäljellä vielä 8,5 %. Ratkaisuja ja tekoja, joilla vähennetään muovia, on paljon ja niitä ehdimme vielä hyvin tehdä, jotta saavutamme tavoitteen.

Myös tuotteissa vähennetään tai korvataan muovia, mutta sitä ei erikseen seurata. Esim. Menu-rasioissa ja -aterimissa oli vielä 2022 alkaessa 120 000 kg muovia ja vuoden päättyessä määrä oli nollassa. 50 % vähennyksestä tuli materiaalimuutoksista Menu-aterimissa ja 50 % Menu-annosrasioissa.


Lähteet

  • Keskon kestävän kehityksen linjaukset: pakkauslinjaus
  • K-ryhmän vuosiraportti 2022

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä