Miten PPWR muuttaa ravintolatoimintaa?

Pakkausjätteen kasvava määrä on globaali haaste – sitä syntyy niin kuluttajapakkauksista, kuin tuotteiden koko logistisesta ketjusta. EU:n tulevan pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen tavoitteena on ehkäistä EU-alueella syntyvän pakkausjätteen määrää.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Hyvästit muovisille kertakäyttöpakkauksille, tervetuloa asiakkaiden omat astiat! EU:n tulevan pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen tavoitteena on ehkäistä EU-alueella syntyvän pakkausjätteen määrää rajoittamalla tarpeetonta pakkaamista, sekä tukea kiertotaloutta parantamalla pakkausten kierrätettävyyttä ja lisäämällä niiden uudelleenkäyttöä. Asetus tunnetaan myös lyhenteellä PPWR: Packaging and Packaging Waste Regulation.

Miten pakkaus- ja pakkausjäteasetus etenee?

Asetuksen täytäntöönpano EU-maissa tapahtuu todennäköisesti kesällä 2026. Sitä edeltää 18 kuukauden siirtymäaika, joka alkaa asetuksen voimaantulopäivästä. Voimaantulopäivän arvioidaan olevan loppuvuonna 2024.

Voimaantulopäivään on hyvä kiinnittää huomiota, sillä se määrittää milloin osaan asetuksen vaatimuksista pitää pystyä vastaamaan.

Koska asetusta ei ole vielä lopullisesti hyväksytty EU:ssa, on mahdollista, että sen sisältöön tulee vielä muutoksia. Vaatimukset ja aikataulut myös tarkentuvat prosessin edetessä. Tässä artikkelissa käsitellään kesäkuun alussa 2024 tiedossa ollutta asetuksen sisältöä.

PPWR:n vaikutukset ravintoloiden asiakaspakkauksiin

Asetus tuo ravintoloiden asiakkaille asti näkyviä muutoksia tuotteiden pakkaamiseen, niin take away -pakkausten, kuin muiden kertakäyttöisten pakkausten osalta.

Take away – asiakkaan omat astiat ja uudelleenkäyttö mahdollistettava

Asetuksen mukaan take away -ruoan ja -juomien myyjien on tarjottava mahdollisuus ottaa ateria mukaan asiakkaan omiin astioihin ilman lisämaksua. Vaatimus tulee täyttää 2 vuoden sisällä asetuksen voimaantulopäivästä, arviolta vuoden 2026 lopussa.

Lisäksi take away -annoksia ja juomia on tarjottava myös uudelleenkäyttöön soveltuvissa pakkauksissa 3 vuoden sisällä asetuksen voimaantulopäivästä, arviolta vuoden 2027 lopussa. Vuoteen 2030 mennessä tuotteista 10 % on pyrittävä tarjoamaan tällaisissa pakkauksissa. Uudelleenkäyttövaatimus ei kuitenkaan koske mikroyrityksiä.

Asiakkaille tulee kertoa mahdollisuudesta omien astioiden käyttöön ja uudelleenkäytettävien pakkausten valintaan selkeästi myyntipisteessä.

Ravintolassa ruokaileminen - rajoituksia kertakäyttöisten pakkausten käyttöön

Ravintolassa paikan päällä ruokailemiseen tarkoitettujen kertakäyttöisten muovipakkausten ja muovisten annospakkausten käyttö ollaan asetuksen mukaan kieltämässä HORECA-alalla vuoden 2030 alusta lähtien. Ravintolassa ruokailuksi lasketaan sisällä asioimisen lisäksi myös esimerkiksi terassilla ruokailu.

Kertakäyttöiset muovipakkaukset

Paikan päällä ruokailuun tarkoitettuja kertakäyttöisiä muovipakkauksia joiden käyttöä ollaan kieltämässä, voivat olla esimerkiksi muoviset alustat, kertakäyttölautaset ja -mukit, pussit sekä rasiat. Rajoitukset koskevat sekä ruoka- että juomapakkauksia. Kokonaiskieltoa kaikille vastaaville kertakäyttöpakkauksille ei kuitenkaan ole tulossa, vaan rajoitukset keskittyvät muovipakkauksiin.

Annospakkaukset, jotka ovat muovia ja kertakäyttöisiä

Annospakkauksien osalta kielto koskee kertakäyttöisiä, muovisiin annospakkauksiin pakattuja mausteita, hilloja, kastikkeita, kahviin sekoitettavia nesteitä ja jauheita (creamer) sekä sokeria.

Rajoitus ei koske take away -myynnin yhteydessä tarjottavia annospakkauksia. Poikkeuksena asetukseen ovat myös sairaaloiden ja hoivakotien tyyppiset toimijat, joilla on erityisiä turvallisuus- tai hygieniaperusteita annospakkauksien käytölle.

Vaatimuksia myös kuljetus- ja teollisuuspakkauksiin

Kuljetuspakkauksissa, joissa tuotteet saapuvat ravintoloihin, voi näkyä myös muutoksia.

Asetuksen mukaan kuljetus- ja teollisuuspakkauksista vähintään 40 % tulee olla uudelleenkäytettäviä vuoteen 2030 mennessä. Tällaisia pakkauksia ovat esimerkiksi kuormalavat, alustat, kanisterit ja muut kuljetusastiat. Myös kuljetuspakkauslaatikoihin tulee 10 % uudelleenkäyttövaatimus samalla aikataululla. Tavoitteet eivät kuitenkaan koske joustavia elintarvikekontaktipakkauksia tai kartonkilaatikoita. Toimijan samassa maassa sijaitsevien omien toimispisteiden välillä kulkevien kuljetus- ja teollisuuspakkausten tulee olla uudelleenkäytettäviä jo voimaantulosta alkavan 18 kk siirtymäajan jälkeen.

Lisäksi 2030 voimaan tulee ylipakkaamisen kielto, jonka mukaan tyhjää tilaa saa olla ryhmä- ja kuljetuspakkauksissa korkeintaan 50 %.

Osa asetuksen tavoitteista kiristyy edelleen tulevaisuudessa. Esimerkiksi monet vuodelle 2030 asetetut tavoiteprosentit kasvavat asteittain kohti vuotta 2040.

Lähde: Ympäristöministeriö, 24.4.2024 alustavasti hyväksytty asetusteksti

Muita esimerkkejä PPWR:n vaatimuksista

  • Pakkausjätettä tulee asetuksen mukaan vähentää EU-jäsenmaissa kokonaisuudessaan henkeä kohti 5 % vuoteen 2030 mennessä, 10 % vuoteen 2035 mennessä ja 15 % vuoteen 2040 mennessä.
  • Kaikkien EU:n markkinoille saatettavien pakkausten tulee olla kierrätettäviä (tiettyihin materiaaleihin liittyvin poikkeuksin).
  • 10 % vähittäiskaupan juomapakkausten myynnistä tulee olla uudelleenkäytettäviä juomapakkauksia vuoteen 2030 mennessä. Poikkeuksia tulevat todennäköisesti olemaan tietyt helposti pilaantuvat juomat kuten maidot sekä viinit ja väkevät alkoholit.
  • Tuoreiden, jalostamattomien hedelmien ja vihannesten muoviset kertapakkaukset kielletään, kun pakkauskoko on alle 1,5 kg. Sääntöön voi tosin tulla poikkeuksia, mikäli muovipakkaus vähentää ruokahävikkiä.
  • Muovipakkauksiin tulee kierrätysraaka-ainevaatimuksia. Esimerkiksi kertakäyttöisissä muovista valmistetuissa juomapulloissa tulee olla vähintään 30 % kierrätettyä raaka-ainetta vuoteen 2030 mennessä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä