Duni toimii ympäristö ja hyvinvointi edellä

Duni uudistaa bagassi-tuotesarjaansa. Jatkossa bagassi-tuotteet eivät sisällä lisättyjä PFAS-yhdisteitä.

Julkaistu

Päivitetty

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Duni

Kaupallinen yhteistyö

Duni

Vastuullisuustavoitteet saavutetaan askel kerrallaan. Duni on mukana tekemässä muutosta, jossa kaikki tuotesuunnittelu raaka-aineista hävitykseen tehdään jatkossakin ympäristö edellä. Duni haluaa olla ensimmäisten joukossa reagoimassa muuttuviin säädöksiin. Osana vastuullistyötään Duni uudistaa vuoden 2024 aikana koko bagassi-tuotesarjansa.

Bagassi-sarjan tuotteet sopivat niin juhliin kuin suuriin catering-tilaisuuksiin sekä take away -tarpeisiin.

”Haluamme tehdä vastuullisuustyötä nimenomaan ennakoiden”, Dunin myyntipäällikkö Tua Kukkonen kertoo.

Bagassi-lautaset, -kulhot ja -rasiat on valmistettu uusiutuvasta ja kompostoitavasta sokeriruokokuidusta. Kuitu tunnetaan nimellä bagassi. Bagassi-sarjaan kuuluu kaiken muotoisia ja kokoisia lautasia sekä rasioita
pienistä munakupeista suuriin tarjoilulautasiin. Tyylikkäät ja ekologiset tuotteet sopivat niin juhliin kuin suuriin catering-tilaisuuksiin sekä take away -tarpeisiin. Tuotteita on saatavana sekä ruskeina että valkoisina.

Jatkossa bagassi-tuotteet eivät sisällä lisättyjä PFAS- eli per- ja polyfluorattuja alkyyliyhdisteitä. Käytössä ollut yhdiste on noudattanut tiukkoja tuote- ja elintarviketurvallisuusvaatimuksia täysin voimassa olevien säädösten mukaisesti. EU tulee kuitenkin jatkossa rajoittamaan yhdisteen käyttöä. Duni luopuu yhdisteen käytöstä ennen kuin säädökset tulevat voimaan.

Terveystietoisuus lisääntyy

Kertakäyttöastioilta vaaditaan paljon. Niiden täytyy kestää kulutusta sekä hylkiä vettä ja rasvaa. Bagassi-tuotteiden sokeriruokokuitu sisältää itsessään ominaisuuksia, joiden ansiosta raaka-aine sopii erityisen hyvin kertakäyttöastioihin. Aiemmin näitä ominaisuuksia tuettiin synteettisesti valmistetuilla PFAS-kemikaaleilla.

PFAS-yhdisteet koostuvat tuhansista erilaisista kemikaaleista, joita tuotetaan keinotekoisesti. Niitä käytetään yleisesti lisäaineena kuitupohjaisista materiaaleista valmistetuissa kertakäyttöastioissa, joiden täytyy kestää nesteitä ja rasvaa. PFAS-kemikaaleja käytetään myös muun muassa sammutusvaahtojen, tekstiilien, kosmetiikan sekä elintarvikepakkausmateriaalien valmistuksessa. Lisäksi niitä löytyy esimerkiksi paistinpannujen pinnoitteesta ja vettä hylkivistä ulkoiluvaatteista.

Dunilla PFAS-kemikaalin käyttö lopetettiin vuonna 2023.

PFAS-kemikaalit kertyvät ajan mittaan ihmiselimistöön ja ympäristöön. Niitä kutsutaan ikuisiksi kemikaaleiksi, sillä ne hajoavat erittäin hitaasti sekä ympäristössä että ihmisen elimistössä. Ihmiset altistuvat PFAS-kemikaaleille juomaveden ja ruoan lisäksi esimerkiksi vaatteiden ja kosmetiikan kautta. Vaikka altistuminen on lisääntynyt, liiallinenkaan altistuminen ei vielä suoraan tarkoita, että niistä syntyisi terveyshaittoja. Raja-arvojen ylittyessä riskit kuitenkin pikkuhiljaa kasvavat.

Euroopan komissio asetti vuoden 2023 alussa raja-arvot elintarvikkeiden suurimmille PFAS-pitoisuuksille. Raja-arvot määriteltiin lihalle, kalalle ja äyriäisille sekä kananmunille. EU:n asettama arvioitu kielto kemikaalin käytölle on tulossa vuosina 2025–2027.

Tutut tuotteet, uudet pinnat

DUNI, kuten monet muutkin valmistajat, on halunnut rajoittaa PFAS-kemikaalien käyttöä vapaaehtoisesti. Dunin tutkimus- ja kehitystiimi teki ennakoivasti töitä löytääkseen ratkaisun, joilla kuitupohjaisista materiaaleista valmistettuihin tuotteisiin saadaan vastaava kosteuden ja rasvan kestävyys ilman PFAS-aineita. Näin kemikaalin käytöstä voidaan luopua niin, että Duni voi varmistaa tuotteilta vaadittavat ominaisuudet jatkossakin.


Siirtymä uusiin tuotteisiin tapahtuu hallitusti vuoden 2024 aikana

”Dunilla PFAS-kemikaalin käyttö lopetettiin jo viime vuonna. Vanhalla menetelmällä tuotettu varasto on myyty loppuun alkusyksyyn mennessä”, Kukkonen kertoo.

MN 1 24 Ymparistoja hyvinvointi edella 3 Bagassi-tuotteiden sokeriruokokuidussa on itsessään ominaisuuksia, joiden ansiosta raaka-aine sopii erityisen hyvin kertakäyttöastioihin.

Dunin bagassi-tuotteille muutos tarkoittaa sitä, että jatkossa pinnoite löytyy ainoastaan niistä tuotteista, joissa sille on erityinen tarve. Pinnoitettuja astioita suositellaan rasvaiselle ruoalle sekä pitkäaikaisempaan käyttöön ja säilytykseen. Pinnoitetuissa astioissa käytetään jatkossa PBAT/PLA-pinnoitetta. Pinnoittamattomat astiat sopivat lyhytaikaiseen käyttöön ja säilytykseen, esimerkiksi tuotteille, jotka tarjoillaan heti. Molemmat astiat kestävät maksimissaan sadan asteen lämpötilan.

Duni

Duni toimittaa innovatiivisia ja ekologisia kattauskonsepteja sekä pakkaus- ja take away -ratkaisuja ammattilaisille ja kuluttajille. Ruotsalainen yritys aloitti kartonkipikareiden ja lautasliinojen valmistamisen vuonna 1949. Nykyään Duni on yksi alan johtavista tekijöistä, ja yritys toimii ympäri maailmaa.

Duni-konserniin kuuluu kaksi brändiä: Duni ja BioPak. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Malmössä. Sillä on tuotantoyksiköitä Ruotsin lisäksi myös Saksassa, Puolassa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä