Intuitio numeroinformaation täydentäjänä – Numerot ohjaamaan toimintaa

Kespron Food Inspiration Manager Anssi Nurminen ja ammattikorkeakoulu Haaga-Helian laskentatoimen lehtori Pekka Heikkilä käyvät läpi ravintolan tuloslaskentaa. Nyt vuorossa intuitio perinteisen bisnesajattelun tukena!

Julkaistu

Ravintolabisneksen menestyminen on aina vaatinut monenlaista osaamista. Vaikka alan ammattilaisille opetetaan, että numerot ovat kaiken ydin, onko intuitiolla silti rooli päätöksenteossa?

  • Intuitio on kyky ymmärtää tai tuntea asioita, tehdä päätöksiä ilman selkeää tietoista pohdintaa tai loogista päättelyä.
  • Intuitio syntyy pitkän kokemuksen kautta, ja kannattavuuteen johtavat perusasiat tulee olla hallussa.
  • Numerojohtaminen ja intuitio eivät sulje toisiaan pois, vaan täydentävät.
  • Intuitioon on helpompi luottaa, kun yrityksen tavoitteet ovat selkeitä.
  • Intuition edellytys on hyvä asiakasymmärrys.
  • Mieti päätöksenteon riskitasoa ja intuition suhdetta. Suuren vaikuttavuuden ja riskin päätöksissä pelkkä intuitio ei riitä.
  • Käytä numeroita siellä, missä ne kertovat selkeästi faktoja, kuten tuote- tai asiakaskannattavuudessa tai työvoimankäytön tehoissa. Ota intuitio avuksi luovemmissa tehtävissä, kuten uusien tuotteiden lanseerauksessa tai trendien omaksumisessa.
  • Hyväksy tekemäsi virheet, mutta älä toista niitä.

Intuitio ei ole virheetön

Intuitiivista ajattelua voi kehittää tunnistamalla intuitiivisen prosessin lainalaisuudet ja omat intuitiiviset tunnistamisen tavat. Hiljaisuus, pysähtyminen, uteliaisuus ja avoimuus omille reaktioille tukevat tietoista intuitiivisen ajattelun harjoittelua. On hyvä tiedostaa, että kuten rationaalinen, myös intuitiivinen ajattelu on altis virheille. Näiden kahden yhdistäminen on avain uudenlaisten ideoiden ja toimintatapojen löytämiseen.

Luovaa ongelmanratkaisua ravintolassa

Tiede on osoittanut, että intuition avulla voidaan tehdä päätöksiä erityisesti tilanteissa, joissa tietoa on liikaa tai liian vähän, tai päätös on tehtävä nopeasti. Intuitio on myös avainasemassa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa edistäen ymmärtämistä ja yhteisöllisyyttä.

Kyky ymmärtää ja tehdä päätöksiä ilman tietoista pohdintaa tai numeerista analyysiä voi olla ratkaiseva tekijä tilanteissa, joissa luovuus korostuu: Esimerkiksi houkutteleva ruokalista rakentuu liikeidean, vallitsevien trendien, asiakkaiden mieltymysten ja raaka-aineiden saatavuuden pohjalta, mutta intuitio voi auttaa luomaan tarjonnasta omanlaisen ja kilpailijoista erottuvan. Toisaalta vahva intuitio auttaa luomaan positiivisen asiakaskokemuksen, joka puolestaan sitouttaa asiakkaita käymään yhä uudelleen.

Kyky ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja reagoida niihin nopeasti on osa hyvää intuition käyttöä. Intuitio voi auttaa ymmärtämään myös oman henkilökunnan potentiaalin, mikä puolestaan auttaa rakentamaan vahvemman ja motivoituneemman tiimin.

Nopeiden päätösten paikka

Viime vuodet ovat osoittaneet, että ravintolan toimintaympäristö voi muuttua hetkessä. Intuitio auttaa tekemään nopeita ja usein ratkaisevia päätöksiä, kun odottamattomia ongelmia ilmaantuu. Olipa kyseessä sähkökatko, henkilökunnan puute tai raaka-aineiden saatavuusongelma, intuitio voi auttaa tekemään päätöksiä tilanteissa, joissa aikaa vievien analyysien odottelu ei ole vaihtoehto.

Nykyisessä työelämässä tarvitaan ennakkoluulotonta ajattelua ja tuoreita visioita. Pelkkä numeroiden tuijottaminen tai vanhojen prosessien hionta eivät riitä innovatiivisten liiketoimintaideoiden synnyttämiseen. Tarvitsemme intuitiivisen ajattelun tietoista hyödyntämistä, sillä se voi olla avain menestykseen – yhdessä numeroiden kanssa.

Akseli Ahosen tärpit

  • Pienemmät päätökset tehdään intuitiolla, esimerkiksi viinivalinnat tai listan uudet annokset. Mutta pääosin seurataan numeroita, joiden konkretia ohjaa vaikkapa pitämään hyvin myyvät annokset valikoimassa.
  • Erityisesti rekrytointitilanteessa intuitiolla on suuri merkitys: jos valinta on tehtävä kahden paperilla tasaväkisen välillä, päätös tapahtuu intuitiivisesti.
  • Intuitiivinen persoona sopii erityisen hyvin töihin salin puolelle, missä ollaan koko ajan asiakkaiden kanssa tekemisissä. Hankalatkin palvelutilanteet rauhoittuvat hyvän intuition avulla.

-Akseli Ahonen, toimitusjohtaja, Casa Ravintolat Oy, Euroresta Oy

Akseli johtaa kahdeksan ravintolan yritystä Tampereen seudulla ja Helsingissä. Yrityksen johtava arvo on kotimaisuus ja se haluaa tarjota asiakkaille hyviä ravintolakokemuksia rehdin, perinteikkään ruoan parissa.

Muista nämä

  1. Intuitio tulee avuksi vasta, kun perusasiat numeroista ovat hallinnassa.
  2. Ravintolan taloudellisen menestyksen mahdollistavat järjestelmällisyys, pitkäjänteisyys ja tavoitteiden esittäminen numeroina.
  3. Ravintolan operatiivisen johdon ei tarvitse olla talouden erityisasiantuntija, mutta perusasioiden tulee olla hallinnassa.
  4. Pitkällä aikavälillä numeroilla johtaminen on välttämätöntä, päivittäisessä päätöksenteossa intuitioon luottaminen on välttämätöntä.

Ruokavinkki!

Kahviloiden trendikäs kerrosjogurtti kuvastaa hienosti ravintolan tuloksellista toimintaa: Kannattavuus koostuu myyntikatteesta, henkilöstön käytön suunnittelusta, toiminnan kiinteistä kustannuksista ja niitä täydentävästä ammattilaisen intuitiosta. Kerrosjogurttia puolestaan täydentävät marjahillo ja rapea granola.

Rapea Menu Granola antaa miellyttävää suutuntumaa esimerkiksi jogurtteihin, kiisseleihin ja marjojen joukkoon.

Menu-tuotesarjasta löydät useita erilaisia jogurtteja ja rahkoja, joista valmistat herkullisia vitriiniannoksia.

Tuotteet

Astiat

Lasipurkit: Weck

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä