Lihavinkki: Miksi kannattaa valita antibioottivapaa liha?

Antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi suurimmista globaaleista terveysuhkista. Suomessa tuotantoeläimille ei anneta antibiootteja varmuuden vuoksi. Siksi suomalainen liha on turvallinen valinta myös ravintolassa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Kuvat

AdobeStock

Antibioottivapaan ruoantuotannon puolesta

Antibioottien liiallinen käyttö kiihdyttää antibioottiresistenttien bakteereiden syntymistä. Näiden niin sanottujen superbakteerien leviäminen on maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi suurimmista globaaleista terveysuhkista seuraavina vuosikymmeninä.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit voivat levitä toisista ihmisistä, elämistä, erilaisista hoitolaitoksista, ulkomaanmatkoilta ja elintarvikkeista. Monissa maissa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille rutiininomaisesti edistämään kasvua ja ennalta ehkäisemään sairastumista. Pahimmillaan niillä jopa kompensoidaan huonoja elinolosuhteita, kuten tilojen ahtaudesta johtuvia hygienia- ja terveysongelmia. Ulkomaisista – eurooppalaisistakin ¬– tuotantoelämistä ja elintarvikkeista löydetään jatkuvasti antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Kotimaisessa lihassa riskit antibioottijäämistä ovat huomattavasti pienemmät kuin ulkomailla tuotetun. Suomi on yksi antibioottien käytön mallimaista, ja Atria on edelläkävijänä edistämässä antibioottivapaata ruokatuotantoa.

Yhdelläkään Atrian kanatilalla ei ole tarvittu ainuttakaan antibioottikuuria vuoden 2009 jälkeen.

Suosi suomalaista lihaa

Suomalaiset kuluttajat ovat tottuneet siihen, että kotimainen ruoka on puhdasta ja laadukasta. Atrialla lihatuotannon ketjujen läpinäkyvyys kautta linjan on muuhun maailmaan nähden edelläkävijän asemassa. Eläin ei tarvitse antibiootteja, jos se voi hyvin. Laadukasta lihaa ei saada sattumalta, vaan sen eteen tehdään töitä ja eläimistä huolehditaan. Kun antibiootteja käytetään maltillisesti tai ei ollenkaan, pienenee todennäköisyys superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle.

Atrian liha on aina 100 % suomalaista. Kanankasvatus Atrialla on ollut kokonaan antibioottivapaata jo vuodesta 2009 lähtien. Atrian asiantuntijat työskentelevät sen eteen, että sama sataprosenttinen antibioottivapaus saavutetaan tulevaisuudessa myös sian- ja naudanlihatuotannossa. Tällä hetkellä 30 prosenttia kaikesta Atrialla tuotetusta sianlihasta on antibioottivapaata. Tavoitteena on, että kaikki Atrian sikatilat ovat mukana antibioottivapaassa tuotantotavassa vuoteen 2025 mennessä.

Ravintolalle varotoimena superbakteereja vastaan riittää, että suosii kotimaisia raaka-aineita. Kotimaisen lihan tarjoamisesta kannattaa kertoa myös ravintolan asiakkaille, lue lisää täältä!

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä