Pakkausten tuottajavastuu

Uusi EU-tasoinen lainsäädäntö velvoittaa vuoden 2024 alusta alkaen pakkausten tuottajavastuuseen kaikkia ammattimaisesti toimivia yrityksiä, jotka pakkaavat Suomessa, maahantuovat pakattuja tuotteita tai myyvät tuotteitaan Suomeen etäkaupalla.

Julkaistu

Päivitetty

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

EU-tasoinen lainsäädäntö laajennetusta tuottajan vastuusta (EPR = Extended Producer Responsibility) muuttaa merkittävästi tuottajavastuun määritelmää 1.1.2024 alkaen. Tuottajavastuulliseksi muuttuu moni yritys, joka ei ole pakkausten tuottajavastuullinen ennen ollut.

Tuottajavastuun on tarkoitus ohjata yrityksiä suunnittelemaan pakkauksistaan helpommin kierrätettäviä ja vähemmän tai ympäristöystävällisempiä materiaaleja sisältäviä. Pakkausasetuksessa määritellään jokaiselle pakkausmateriaalille omat kierrätysastetavoitteensa.

Kuka on pakkauksen tuottaja?

Pakkauksen tuottaja on yleensä jokainen mitä tahansa tuotetta valmistava yritys, joka käyttää pakkausmateriaaleja myyntiin menevien tuotteidensa suojaamiseksi esimerkiksi kuljetuksessa tai jakelussa.

Pakkausten tuottaja voi olla 1.1.2024 jälkeen mm:

  • Tuotteen valmistaja, joka pakkaa tai pakkauttaa tuotteensa
  • Pakatun tuotteen maahantuoja (= yritys, joka omistaa tuotteen maahantulohetkellä)
  • Palvelupakkausten valmistaja (esim. kahviloiden ja ravintoloiden takeaway-pakkaukset)
  • Käsittelemättömien maatalous- ja puutarhatuotteiden pakkausten eli viljelijäpakkausten valmistaja
Kartonkipakkaus

Mitä on tuottajavastuu?

Tuottajavastuu tarkoittaa, että yrityksellä on vastuu markkinoille laskemiensa pakkausten koko elinkaaresta. Tuottajan on järjestettävä markkinoille saattamiensa tuotteiden jätehuolto ja vastattava siitä aiheutuvista kustannuksista. Yritys vastaa pakkauksistaan myös silloin, kun sen tuotteiden pakkaaminen tai logistiikka on ulkoistettu toiselle yritykselle.

Tuottajavastuu koskee valmistajia ja maahantuojia, joiden tuotteiden pakkaukset on valmistettu seuraavista materiaaleista:

  • kartonki, pahvi ja paperi
  • lasi
  • metalli
  • muovi
  • puu

Mitä tuottajavastuuvelvoite tarkoittaa yritykselle?

Tuottajavastuuvelvoitteen hoitaminen edellyttää yrityksen liittymistä pakkausten tuottajayhteisöön. Suomessa on kaksi hyväksyttyä pakkausten tuottajayhteisöä, Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy.

Tuottajayhteisöt perivät jäseneltään kierrätysmaksuja, jolla katetaan lakisääteiset ja tuottajavastuuvelvoitteen mukaisten toimenpiteiden kustannukset. Lisäksi peritään SUP-maksua, jolla katetaan mm. roskaantumiskustannuksia.

Vastuu siirtää myös kustannuksia arvoketjussa – vaikutusta tuotteiden hintoihin

Kun tuottajavastuu siirtyy edelleen kohti pakkauksien tuottajia, vaikuttaa tämä myös yritysten lakisääteiseen raportointiin tuottajavastuuseen liittyen. Vuoden 2023 tiedoista raportointi (jonka deadline 29.2.2024) on pakkaajille (eli esimerkiksi ravintoloille) viimeinen, jolloin he joutuvat raportoimaan tuottajavastuusta. Vuoden 2024 tiedoista raportoivat pakkausten valmistajat ja maahantuojat.

Raportointivastuiden muuttuessa myös SUP-maksuvelvoitteet ja kierrätysmaksut siirtyvät pakkaajilta pakkauksien valmistajille, mikä tulee näkymään erittäin todennäköisesti pakkaustuotteiden hinnan nousuina.

Kahvimuki

EPR:n aikataulu Suomessa

Vuosi 2024

  • Vuoden 2023 osalta tiedot raportoidaan Ringille helmikuussa 2024. Elintarvikkeen pakkaaja raportoi vuonna 2023 myyntipaikalla käyttämänsä kertakäyttöiset palvelupakkaukset (esim. rasiat, kääreet ja taskut) ja maksaa niiden kierrätysmaksun sekä mahdollisen SUP-maksun.
  • Vastuu raportoinnista ja kustannuksista jakautuu valmistajan/maahantuojan ja loppukäyttäjän eli pakkaajan kesken.
  • Tyhjien kuppien raportointi käynnistyy, mutta niistä tulee maksuja vasta aikaisintaan 1.1.2025.

Vuosi 2025

  • Vuoden 2024 osalta valmistaja raportoi tiedot Ringille helmikuussa 2025.
  • Elintarvikkeiden pakkaajan ei tarvitse enää raportoida myyntipaikalla täytettävien ns. palvelupakkausten käyttöä.
  • Valmistajat ja maahantuojat raportoivat ja maksavat EPR:n alaisten pakkausten kierrätys- ja SUP-maksut, jotka lisätään tuotteiden hintoihin.
  • Tyhjien kuppien raportointi jatkuu, mutta ilman maksuja (ensimmäiset maksut 2026).
Maapallo

Kuka valvoo tuottajavastuuvelvoitteen toteutumista?

Pakkausten tuottajavastuu on yrityksille lakisääteinen velvoite ja sen noudattamista valvova viranomainen on Pirkanmaan ELY-keskus.

Rinki hoitaa tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa yritysten pakkaustietojen keräämisen, kuluttajille suunnatun ekopisteverkoston ja kuluttajille suunnatun lajitteluneuvonnan.

Lisätietoja pakkausten laajennetusta tuottajavastuusta ELY-keskuksen sivuilta.

Yritysten vastuullisuusvelvoitteet kasvavat 2024 eteenpäin

Vuodesta 2024 eteenpäin yrityksiä velvoittaa yhä useampi vastuullisuuslainsäädännön säännös. Saat lisätietoa tulevista vastuullisuusvelvoitteista ja lainsäädännön voimaanastumisen aikatauluista Kespro.comista - päivitämme vahvistettua tietoa uusista lakivelvoitteista vuoden mittaan.

ARTIKKELIN LÄHTEET: Rinkiin.fi, Sumi.fi, Huhtamäki

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä