Perheyrittäjä Henrik Riipinen

Henrik Riipinen jatkaa Rukalla isänsä perustamaa ravintolayritystä. Analyyttisyys on yrittämisessä tärkeää, mutta hän ei halua olla datan vanki – ravintola kun on elämyksiä. Tavoitteena ovat kohtuullinen hinta ja korkea laatu.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Vesa Tyni

Yrittäjä Henrik Riipinen luotsaa Rukalla Riipinen Restaurants -ravintolayritystä isänsä Paavo Riipisen jalanjäljissä. Isä aloitti ravintoloitsijana Kuusamossa jo 1980-luvun alussa ja siirsi perheen bisneksen Rukalle vuonna 1988, jolloin Pizzeria Ruka -ravintola avautui tunturin juurelle.

Riipinen kertoo, että hän on tehnyt perheyrityksessä töitä koko ikänsä, jo nuoresta pojasta lähtien. Täysin selvää isän jalanjäljissä jatkaminen ei kuitenkaan ollut.

”Ei se itsestäänselvyys ollut, että lähden jatkamaan, halusin pitää maailman avoimena. Nuorempana jopa tuntui, että tämä ei ole ainakaan se helpoin tie, tämä yrittäjän tie”, Riipinen kertoo. Hän lähti Ouluun opiskelemaan kauppatieteitä, mistä sai lisää näkemystä.

”Kun sitä opiskeli kaupallista alaa ja oli tosi paljon käytännön kokemusta yritystoiminnasta ja muuta näkemystä, siitä alkoi jonkinnäköinen kombinaatio syntymään. Ehkä se yrittäminen voisi olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto”, Riipinen kertoo päätöksestään jatkaa perheyritystä.

MN0522 Perheyrittaja 2 Henrik Riipisen mielestä on tärkeää ymmärtää, mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Hän seuraa pidempikestoisia trendejä, mutta myös pienempiä trendipiikkejä voidaan huomioida tuotesuunnittelussa.

Laatua kohtuurahalla

Riipisillä on nykyisin Pizzeria Rukan ohella RUOK Burger -hampurilaisravintola, Kotipizza sekä Subway-ravintolat Rukalla ja Kuusamossa. Joulukuussa Rukalle avataan vielä Vespino-niminen italialainen ravintola.

Tavoitteena on laatu, johon asiakkailla on varaa.

”Mun mielestä Suomen hiihtokeskuksista pitää saada kohtuuhintaista huipputason ruokaa”, Riipinen painottaa.

Perheen konsepteissa laatu näkyy esimerkiksi siinä, että Pizzeria Rukan käsintehdyt pizzat paistetaan puu-uunissa omasta taikinasta. RUOK Burgerissa puolestaan pihvit grillataan hiilillä, ja monet komponentit ovat itse tehtyjä.

Uudessa Vespino-ravintolassa halutaan Riipisen mukaan tuoda Suomen pohjoiseen Italian käsintehtyjä makuja sekä pohjoisitalialaista alppikulttuuria. Esimerkiksi pasta tehdään itse.

”Olemme hyvin innostuneita siitä, että asiakkaat saavat meiltä hyviä kokemuksia ja hyvää fiilistä”, Riipinen sanoo.

Kauppatieteiden opinnot antoivat Riipiselle näkemystä analytiikkaan ja lukujen seuraamiseen. Esimerkiksi keskiostosta, asiakasmääriä, henkilökäyttöä ja raaka-ainevirtoja seurataan tarkkaan.

Hän kuitenkin painottaa, että ravintola on yhdessäoloa ja kokemuksia.

”Emme pelkästään optimoi tulosta, optimoimme asiakaselämystä”, Riipinen sanoo.

Päätöksentekoa hän haluaa viedä lähelle asiakasta, joten tunnusluvut jaetaan ravintoloiden henkilökunnan kanssa. Kaikilla on sama informaatio kuin Riipisellä itsellään.

MN0522 Perheyrittaja 6 Perhe on Riipiselle tärkeä. Hänellä on itselläänkin jälkikasvua, joiden arjessa hän haluaa olla mukana niin iltaisin kuin viikonloppuisin. Se vaatii priorisointia ja valintoja, mikä ei aina ole helppoa.

Perheen voimaa

Riipisen isä tukee poikaansa, vaikkei aktiivisesti perheen yritystä enää johdakaan.

”Jos ei joka päivä soitella, joka toinen kuitenkin”, Riipinen sanoo. ”Isällä on yli 40 vuoden yrittäjätausta, ei tarvitse itse käydä jokaista monttua.”

Tukea Riipinen saa myös serkuiltaan Markus ja Mikael Riipiseltä. He johtavat oman isänsä eli Henrik Riipisen sedän perustamaa perheyritystä, jolla on elintarvikkeiden tuotantoa, myymälätoimintaa sekä Rukalla Riipisen Riistaravintola.

”Aika vahvasti keskustellaan ja käydään asioita läpi”, Henrik Riipinen kuvailee. ”Meillä on kaksi erillistä yritystä ja eri omistuspohjat, mutta olemme samaa perhettä, samaa sukua ja teemme paljon yhteistyötä.”

Vaikka serkukset toimivat samalla kylällä, Riipinen ei koe, että he kilpailisivat keskenään.

”Meillä on selkeästi omat ydinosaamisalueet”, hän sanoo.

Yhteistyöstä serkkujen kanssa kertoo, että he pohtivat yhdessä myös ravintolatukkujaan. Kespron asiakkaaksi Riipinen päätti siirtyä vuoden 2021 alusta.

”Yksi tärkeä elementti oli logistiikka, saimme tuote­valikoiman käyttöön laajasti ja nopeat toimitukset Rukalle. Ollaan oltu todella tyytyväisiä.”

”Pieni epäilys oli, että kun oli isompi talo, saadaanko minkälaista asiakaspalvelua, mutta se on ollut aivan loistavaa. Myös logistiikka on toiminut.”

Riipinen mainitsee, että tukun valinnassa oli takana myös ympäristövastuullisuus. Hän arvostaa sitä, että Kespro on ollut sillä saralla aktiivinen.

Riipisen omalla yrityksellä on käytössä Ekopassi-ympäristöjärjestelmä, ja ympäristö painaa valinnoissa liiketoiminnan ohella.

MN0522 Perheyrittaja 4 Riipinen painottaa laatua. Joulukuussa avattavassa Vespino-ravintolassa esimerkiksi pasta tullaan tekemään itse.

Sesonkien Ruka

Ravintolatoiminta Rukalla on vahvasti sesonkiluonteista. Talvi jouluineen, hiihtolomineen ja pääsiäisineen on kiireistä aikaa. Kesä ja syksy ovat paljon hiljaisemmat. Talven osuus liikevaihdosta on 65 prosenttia.

Sesonkien hallinta pitää miettiä tarkkaan. Henkilökuntaa pitää olla piikeissä oikea määrä, samoin raaka-aineita. Asiakkaita pitää palvella mahdollisimman hyvin silloin, kun on kiirettä. Toisaalta myös hiljainen aika vaatii pohdintaa.

”Millä tavalla pystymme toimimaan sillä tavalla, että laatu on yhtä hyvä hiljaisena- ja kiireaikana? Kulurakenteemme on oltava sellainen, että jos se on tappiollista, se on vain vähän tappiollista, tai että se on jopa kannattavaa”, Riipinen kuvaa haastetta.

Vaihtelu näkyy raaka-aineiden hankinnassa. Talvella niitä tarvitaan enemmän ja tarpeeksi usein, jotta varastotila riittää. Kesällä kun tarvetta on vähemmän, toimitusrytmi voi olla väljempi, mutta kuitenkin niin, että laatu säilyy.

Henkilökunnan hankkiminen vaatii paljon työtä, ja asumiskuviot tunturin juurella ovat oma haasteensa. Riipisellä on huoneistoja, joista hän voi tarjota kausityöntekijöille kalustettuja huoneita, joten omaa asuntoa tai muuttokuormaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ei tarvita. Tavoitteena tietysti on, että kausityöntekijät innostuisivat palaamaan. Moni tulee myös seuraavaksi kaudeksi. Se vaatii, että edellinen kausi on sujunut hyvin.

”Moni tulee uudestaan, kun pystytään tarjoamaan mukava työkokemus ja kiva työyhteisö.”

Ravintoloilla on toki myös vakituista työvoimaa. Sillä on tärkeä rooli, kun vakituiset työntekijät välittävät yrityksen kulttuuria uusille tulijoille. Entä mitä seuraavaksi? Yrittäjän takataskussa on mietteitä uusista kuvioista, mutta niistä ei vielä puhuta. Projektit tehdään yksi kerrallaan, ja haastattelun aikaan Riipinen sanoo sitoutuneensa 125-prosenttisesti Vespino-ravintolan avaamiseen.

”Vaatii paljon koko organisaatiolta, että saadaan tehtyä huippuravintola. Pitää löytää huippuihmiset, jotka saavat sen ravintolan tietyllä tapaa omakseen ja myös näyttämään omaltaan. Ei haluta, että kaikki tehdään valmiiksi.”

MN0522 Perheyrittaja 3 Henrik Riipinen tarjoaa kohtuuhintaista, laadukasta ruokaa. Esimerkiksi burgerit valmistetaan pitkälti käsityönä.

Henrik Riipinen

Henrik Riipinen on 37-vuotias ravintolayrittäjä, joka pyörittää isänsä jalanjäljissä useita ravintoloita Rukan hiihtokeskuksessa sekä Kuusamossa. Hän asuu Rukatunturin tuntumassa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta. Vapaa-ajalla Riipinen lumilautailee ja kokkailee perheen kanssa. Hän saa vastapainoa työlle myös varhaisaamujen juoksulenkeistä sekä lukemisesta.

Henrik Riipisen tärkeitä hetkiä

  • 1988: Isä Paavo Riipinen avasi Pizzeria Rukan.
  • 2007: Aloitti opinnot Oulun yliopiston kauppakorkeakoululla
  • 2009: Mukaan perheyritykseen pienellä omistusosuudella
  • 2013: Täysipäiväisesti mukaan perheyritykseen, otti vetovastuun
  • 2017: RUOK Burger avattiin
  • 2022: Uusi Vespino-ravintola

Henrik Riipisen periaatteita

1. Päätöksenteko lähellä asiakaskontaktia

Jokaisen pitää saada osallistua yhteisten asioiden tekemiseen ja päätöksiin.

2. Ympäristövastuu

Ei pelkästään tehdä liiketoimintaa vaan huolehditaan ympäristöstä.

3. Perhe ja oma jaksaminen

Aika on resurssi, jota pitää vaalia ja antaa perheelle. Se antaa myös energiaa tehdä töitä.

4. Analyyttisuus

On tärkeää pohtia, missä fokus on ja mitä mitataan. Jos seurataan vain taloudellisia määreitä, se voi kääntyä itseään vastaan.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä