Michelin-tähti on lupaus laadusta – ja täydestä varauskalenterista

Pohjoismaalaisten ravintoloiden vuoden 2023 Michelin-tähdet jaettiin ensimmäistä kertaa historiassa Turussa maanantaina 12.6. Mitä Michelin-tähti merkitsee ravintolalle tai suomalaiselle ruokakulttuurille? Entä miten menestystä jatketaan tulevaisuudessa?

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Turku Michelin Host City

Suomi sai aivan uudenlaista näkyvyyttä gastronomisen maailman eturivin kentällä, kun sekä kotimaiset että kansainväliset huippuosaajat kokoontuivat Turkuun seuraamaan vuoden 2023 pohjoismaalaisten Michelin-tähtien jakamista. Tämä on mahtava saavutus suomalaiselle ruokakulttuurille ja sen arvostukselle.

Aiemmin samana päivänä Turun kaupungin, Kespron, Kalatukku E. Erikssonin, Reinin Lihan ja muiden kumppaneiden järjestämässä Chef's Lunch -tilaisuudessa suomalaiset Michelin-ravintolat sekä muut huippuravintolat valmistivat kutsuvieraille sekä median edustajille upeita maisteluannoksia.

Tapahtuma korosti suomalaisen ruokakulttuurin kehittymistä ja rohkeutta uudistua. Pääosassa oli kattava läpileikkaus suomalaisten ravintoloiden osaamiseen sekä kauden parhaisiin raaka-aineisiin – unohtamatta ainutlaatuista yhteistyötä. Kokonaisuus keräsi valtavasti kehuja vierailta.

"Tilaisuuden arvokkuuden kruunasi ehdottomasti sijainti, erityismaininnat ansaitsevat Suomen Joutsen, Turun Linna sekä Forum Marinium. Turkulaisena saa olla kyllä ylpeä mahtavasta kaupungista sekä alan ammattilaisista, joita on paljon – hatunnosto siis tekijöille", sanoo Kespron myyntipäällikkö Tomi Hollstén.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-221

Michelin-tähdellä palkittu ravintola houkuttaa ruokamatkailijoita läheltä ja kaukaa

"Michelin-tähti vaatii työlleen omistautuneen, sitoutuneen tiimin sekä keittiössä että salissa. Lisäksi tarvitaan paljon käsityötaitoa, raaka-aineiden tuntemusta ja kunnioitusta sekä kekseliäisyyttä ja luovuutta", kertoo Turun kaupungin Michelin Host City -projektipäällikkö Heli Nieminen.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-330

Entä mitä Michelin-tähti merkitsee suomalaiselle ravintolalle?

"Yleensä se tarkoittaa sitä, että ravintolan tilauskalenteri täyttyy heti. Michelin-tähti nostaa kyseisen ravintolan kiinnostavuutta sekä kotimaisen että kansainvälisen, ruoasta kiinnostuneen yleisön silmissä. Samalla ravintola pääsee osaksi kansainvälistä Michelin-ravintoloiden verkostoa."

Michelin-tähti vaikuttaa myös positiivisesti turismiin.

"Michelin-ravintola voi jo itsessään olla ruokamatkailijan matkan päämäärä", Nieminen kertoo.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-62

2023 Michelin-tähdellä palkitut suomalaiset ravintolat

Uutena Michelin-tähden ravintolana suomalaisista ravintoloista palkittiin porvoolainen ravintola Vår, joka sai myös vastuullisuustunnustuksena vihreän Michelin-tähden.

Jo palkituista ravintoloista kaksi tähteään säilytti Palace sekä yhden tähtensä Demo, Grön, Finnjävel Salonki, Olo ja Kaskis. Vihreät tähdet niin ikään säilyttivät ravintolat Grön, Nolla ja Natura.

Lisäksi liuta muita huippuravintoloita, kuten SIRO, Smör, SEKEL ja Gaijin, saivat upeasti maininnan Michelin-oppaaseen.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-200

Uudet Michelin-tähdet Suomeen?

Mitä suomalaisten ravintoloiden pitäisi sitten tehdä lisää oikein, jotta tähtisade jatkuisi entistä voimakkaampana tulevaisuudessa?

"Mielestäni suomalaisissa ravintoloissa tehdään asioita juuri oikein jo nyt. Meidän on vain markkinoitava itseämme paremmin, jotta saamme tarkastajia käymään monipuolisesti eri puolilla Suomea ja monissa ravintoloissa eri kaupungeissa. Uskon, että tämä tapahtuma sivutapahtumineen toi juuri sitä, mitä tarvitsimme eli tunnettuutta Suomelle ja suomalaiselle osaamiselle. Nyt jäämme hyvin mielin odottamaan kunnon tähtimyrskyä vuoden 2024 gaalassa", summaa Nieminen.

Myös Kespron Food Development Manager Harri Veckman ja Food Inspirations Manager Anssi Nurminen korostavat tulevaisuuden menestystekijänä entistä vahvempaa suomalaisen erityisosaamisen kehittämistä. Oman tyylin löytäminen on tärkeää – on turha kopioida muiden pohjoismaalaisten tähtiravintoloiden tekemistä.

120623-Turku-Michelin-Forum-web-194

Kespro on sitoutunut kehittämään suomalaista ruokakulttuuria – siksi lähdimme luonnollisesti mukaan yhdeksi tapahtuman pääsponsoreista.
Tomi Hollstén, Kespro

Suomalaisen ruokakulttuurin kehitys avaa ovia tulevaisuuteen

Kokonaisuudessaan juhlapäivä tarjosi mahdollisuuden juhlia suomalaista ruokakulttuuria ja sen saavutuksia, mutta myös pohtia, miten eri toimijat voivat yhdessä jatkaa kehittymistä ja innovointia. Tämä on tärkeää, sillä suomalainen ruokakulttuuri on monimuotoinen ja jatkuvasti kehittyvä. Alalla työskentelevät ammattilaiset ovat omistautuneita luomaan uusia elämyksiä sekä tavoittelemaan kansainvälistä arvostusta ja tunnuksia.

"Kespro on sitoutunut kehittämään suomalaista ruokakulttuuria – siksi lähdimme luonnollisesti mukaan yhdeksi tapahtuman pääsponsoreista. Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy teoilla ja sanoilla, ja tämä tapahtuma oli loistava esimerkki siitä", iloitsee Hollstén.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-198

Jokainen huippuravintola tarvitsee taakseen toimivan ruokaketjun, loistavat alkutuotteet ja toimivan kaupan, tukun ja logistiikan. Kaikkien osapuolten täytyy olla sitoutuneita kehittämään toimintaansa ja pyrkiä koko ajan parhaaseen.
Heli Nieminen, Turun kaupunki

Yhteistyöllä tuloksia

Jotta suomalaiset ravintolat saavat ansaitsemaansa tunnustusta myös maailmalla, on ennen kaikkea raaka-aineiden laadun ja niiden jakeluketjun oltava kunnossa. Kyse on lopulta saumattomasta yhteispelistä alan toimijoiden kanssa.

"Voimme kehittää koko alaa tiiviinä joukkona – kuten jo olemmekin – sekä oppilaitosten, valmistajien että luonnollisesti yrittäjien kanssa yhdessä toimien. Panostamme omaan ja yhteistyökumppaniemme tekemiseen yhdessä sekä mahdollistamme tekemiselle myös laajan näkyvyyden Kespron kanavissa", sanoo Hollstén.

120623-Turku-Michelin-Forum-print-186

"Jokainen huippuravintola tarvitsee taakseen toimivan ruokaketjun, loistavat alkutuotteet ja toimivan kaupan, tukun ja logistiikan. Suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen on selvästi Kesprolle erittäin tärkeä asia, ja se on meille yhteinen tavoite ja arvo. Kaikkien osapuolten täytyy olla sitoutuneita kehittämään toimintaansa ja pyrkiä koko ajan parhaaseen. Uskon, että ratkaisut ja innovaatiot tähän liittyen löytyvät parhaiten keskustelemalla ravintoloiden kanssa", kertoo Nieminen.

"Toivon, että voisimme jatkossa tehdä yhteistyötä Suomen Michelin-kaupunkien välillä, nyt kun tähtiä tuli myös Porvooseen. Uskon myös, että tämän tapahtuman myötä tehty yhteistyö kantaa jatkossa uudenlaisiin, kiinnostaviin lopputuloksiin."

120623-Turku-Michelin-Forum-print-129

Tulevaisuus näyttää, millaisia yhteistyömahdollisuuksia Suomen Michelin-kaupunkien välille kehittyy – tai mihin syttyy seuraava uusi tähti.



Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä