Vastuullisuus on tahtotila

Vastuullisuustyön ei tule olla pakon sanelemaa toimintaa, vaan sen tulee pohjautua aitoon haluun tehdä hyvää ja viedä asioita parempaan suuntaan. Kun yhdistetään järkitekemiseen tunteiden palo, saadaan aikaan tuloksia ja merkityksellistä kehitystä.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Fiblon

Kuvat

Fiblon

Vastuullisella tavalla ajatteleminen, toimiminen ja asioihin suhtautuminen ei ole mikään uusi keksintö. Se on itseasiassa ikivanha asia, joka on vain paketoitu uusiksi. Viime kädessä kyse on välittämisestä ja vastuunkantamisesta. Siitä, että yksilö, yritys ja yhteiskunta välittää, mitä ympärillä tapahtuu ja miten oma toiminta siihen kaikkeen vaikuttaa. Jos minä toimin näin, se vaikuttaa ympäröivään maailmaan näin. Mitä huonommin oma toiminta vaikuttaa, sen välinpitämättömämpää myös suhtautuminen on.

Vastuullisuus tulee vastaan joka tuutista. Ja se on ainoastaan hyvä asia. On väärin valittaa, että vastuullisuutta toitotetaan liikaa, siltä ei pääse missään pakoon ja koko aihe alkaa jo tympäistä. Ajattelun pitäisi olla päinvastoin.

Aihe on tärkeä koko ihmiskunnalle ja sen kuuluukin olla esillä joka puolella. Olisi pitänyt olla jo pidempään, asian suhteen ollaan takamatkalla ja kirittävää riittää. Mitä enemmän asiasta puhutaan, sen parempi. Ja sitä enemmän sen pitäisi myös vaikuttaa ja saada aikaan tekoja. Tämä toki koskee vain sellaista viestintää ja toimintaa, joka kestää rehellisen tarkastelun ja läpivalaisun. Viherpesu on asia erikseen. Se ryvettää sekä sen toteuttajan että koko vastuullisuuskentän uskottavuutta. Sen kitkeminen vastuullisuustoimista ja -viestinnästä on ensiarvoisen tärkeää. Totuuden peitteleminen tai paremmaksi naamioiminen ei palvele ketään.

Fiblon varikkaat lautasliinat 17A5340

Vastuullisuuden portaat

Yksinkertaistettuna vastuullisuustoiminta yrityksissä etenee portaittain.

  • Ensimmäinen askel on ottaa se osaksi johtamisjärjestelmää.
  • Siitä siirrytään portaalle kaksi, joka on operatiivinen toiminta – aletaan siis hommiin ja tehdään suunnitelmien mukaisia peliliikkeitä.
  • Vaihe kolme on olla vastuullisuudessa edelläkävijä, luoda sille suurempaa arvoa ja kehittää vastuullisuusymmärrystä isommassa kuvassa.
  • Portaalla neljä ei ole vielä ruuhkaa – siellä olevat ovat suunnannäyttäjiä. Rakenteiden muuttajia, poliittisiin päätöksiin vaikuttajia, oman toimialan ja navan ulkopuolelle katsojia. Laajasti asian parissa toimivia, joiden näkemyksellisyys vie kehitystä eteenpäin kohti sellaista polkua, jota ei ole vielä raivattu.

Lautasliinatehtaalla vastuullisuusvaikuttaminen on kirjattu tulevaisuuspolkuun jo vuonna 2009. Ja nyt ollaan siellä, mikä asetettiin tavoitteeksi – portaalla neljä. Se tarkoittaa laajalla skaalalla vastuullisuuteen liittyvää työtä myös oman toimialan ulkopuolella. Ei ainoastaan olemassa olevien käytäntöjen ja toimien kehittämistä, vaan täysin uuden luomista ja suunnan näyttämistä sinne, minne kaikkien tulisi yhdessä pyrkiä.

Tämä vaikuttaminen ja näkemyksellisyys kuuluu myös Lautasliinatehtaan Näissä pöydissä -podcastissa, jossa brändi- ja viestintäjohtaja Anne Ekberg pureutuu aihepiiriin monesta näkövinkkelistä pöydän ääreen kutsuttujen alan asiantuntijoiden kanssa.

Fiblon Anne Ekberg profiili Lautasliinatehdas Fiblonin viestintä- ja brändijohtaja Anne Ekberg haluaa pitää tunteet mukana vastuullisuustyössäkin - näin koko toimintaa johtaa arvopohjaisuus ja intohimo, ja tekeminen myös tuntuu merkitykselliseltä.

Tunteet kuuluvat vastuullisuuteenkin

Vaikka vastuullisuus on vakava aihe ja se vaatii totista työtä ja tiukkaa otetta, niin ilman tunteiden paloa ei sekään onnistu. Tai vähintäänkin tekeminen on pakkopullaa, joka harvoin johtaa hyviin tuloksiin.

”Mitäpä jos verrataan vastuullisuutta järkitekemisen sijasta rakkauteen. Rakkaus saa ajattelemaan toisen etua, laajentamaan näkemystä, suhtautumaan yhdenvertaisesti, empaattisesti ja arvostavasti. Rakkaus ei menetä merkitystään, se ei tympäise. Ei, vaikka kuinka siitä puhutaan, lauletaan ja kirjoitetaan päivittäin kaikin mahdollisin eri tavoin. Päinvastoin! Se kasvaa ja voi sitä paremmin, mitä enemmän siihen keskittyy. Sen vaikutus on valtava. Se on tekoja, valintoja, päätöksiä ja lupauksia. Se on arvomaailma, joka ohjaa elämää. Rakkauden kohteena voi olla toinen ihminen tai yhtä hyvin taide, kulttuuri, luonto tai mikä tahansa muukin asia tässä universumissa. Mutta tunteena rakkaus on yhtä kaikki universaali."

”Ilta-auringossa loikoillessani ymmärsin, että vastuullisuuteen pitää suhtautua aivan samoin. Ei suoritteena, pakkona tai välttämättömänä toimenpiteenä. Vaan hyvää tekevänä valintana ja aitona tahtotilana toimia paremmin”, muistelee Lautasliinatehtaan viestintä- ja brändijohtaja Anne Ekberg Toscanan lomamatkalla syntynyttä oivallustaan.

”Rakkaus ja vastuullisuus ovat minulle henkilökohtaisesti eteenpäin puskevia voimia, osa minua ja dna:tani. Ne ovat voimavara ja niin merkityksellisiä, etten ikinä kyllästy tai suhtaudu niihin laimeasti. Tässä varmasti syy, miksi jaksan väsymättä ja innokkaana tehdä näiden eteen töitä, ihan joka päivä”, tiivistää Anne omaa intohimoista suhtautumistaan aiheeseen.

Lautasliinatehtaalla liputetaan yhteistyön, yhteisen ymmärryksen ja yhdessä tekemisen puolesta. Ilman niitä ja välittämistä ei toteudu sen enempää vastuullisuus kuin rakkauskaan. Näissä pöydissä järki ja tunteet kohtaavat niin, että maailmasta tehdään parempi paikka – vaikka lautasliina kerrallaan.

Tuotteet Kesprosta

Lautasliinatehtaan Softlin-kattaustuotteet ja Fibra-pyyhintäliinat löytyvät Kespron tilausvalikoimasta. Kotimaisen ja kestävällä tavalla tuotetun tuotteen valinta on konkreettinen vastuullisuusteko – päätös, jonka taustalla vaikuttavat niin arvomaailma, järkisyyt kuin tunne-elämäkin.



Fiblon

Fiblon Lautasliinatehdas on oman alansa muurahainen – kokoonsa suhteutettuna ylivoimaisen vahva tekijä. Tuotteet valmistetaan Suomen Porissa vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Lähituotanto varmistaa läpinäkyvän tuotantoketjun ja vähentää hiilijalanjälkeä. Tarpeen mukaan mukautuvat valmistuserät ja personoinnin yksilöllisyys takaavat, että luonnon resursseja käytetään viisaasti ja asiakkaan rahoja kustannustehokkaasti.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä